woensdag 17 februari 2010

Iran 321


De chemisch ingenieur van het Laka, Henk van der Keur, stuurde me dit:

Verhagen kraamt onzin uit over kernprogramma Iran

In de geannoteerde agenda van de Raad Algemene Zaken en de Raad Buitenlandse Zaken van 22 februari 2010 schrijft minister Verhagen (opnieuw) een boel onzin. Er staat dat Nederland Iran verzoekt om meer duidelijkheid te geven over zijn kernprogramma. Er wordt onder meer gesteld dat "de wens van Iran om uranium te verrijken tot 20% buitengewoon zorgelijk is. Een dergelijke verrijkingsgraad is immers niet nodig voor vreedzaam civiel gebruik." (!!)

De minister heeft duidelijk geen benul van wat laag- en wat hoogverrijkt uranium is. Hoogverrijkt uranium is uranium met een verrijkingsgraad vanaf 20% (U-235). De meeste onderzoeksreactoren gebruiken nog altijd hoogverrijkt uranium als brandstof, maar onder druk van de VS vind er wereldwijd een overschakeling plaats van hoogverrijkt naar laagverrijkt uranium. De Hoge Flux Reactor HFR in Petten draait al op laagverrijkt uranium met een verrijkingsgraad van iets minder dan 20%. De targets die met behulp van een neutronenbundel in de HFR worden bestraald voor isotopenproductie zijn nog wel met hoogverrijkt uranium (95%).

Verhagen (en met hem zijn Westerse collega's) wil Iran dus de mogelijkheid ontnemen om isotopen te produceren voor medische doeleinden, dat in de rest van de wereld doodnormaal wordt bevonden. Ik ben geen voorstander van isotopenproductie met kernreactoren, omdat het niet nodig is. Het kan goedkoper en schoner met cyclotrons. Maar met welk recht menen westerse landen dat Iran niet mag doen wat ze zelf ook doen; waaronder bovendien landen die zelf kernwapens bezitten en de regelgeving van het nonproliferatieverdrag (NPV) zelf - de bepaling dat landen die kernwapens bezitten die behoren te ontmantelen - aan hun laars lappen . Een ziek staaltje van neokolonialistische politiek.


2 opmerkingen:

Unknown zei

Het gaat eigenlijk om de strijd tussen de VS en China. Iran levert olie aan China. Vandaar nu alle aandacht op Iran onder het mom van nucleaire bewapening.

Of is dit ver gezocht?

stan zei

jean-pierre

het gaat ook om het volgende: als iran een kernbom heeft dan kunnen israel en de vs de regio niet meer chanteren. zo simpel.

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...