woensdag 17 februari 2010

De Sociaal Democratie



De Volkskrant bericht:

Balkenende overleeft pijnlijke motie van wantrouwen

Van onze verslaggevers Theo Koelé Ron Meerhof op 16 februari '10, 22:43, bijgewerkt 17 februari '10, 09:57
Jan Peter Balkenende in de Tweede Kamer (ANP)

DEN HAAG - SP, PVV, Partij voor de Dieren en D66 hebben woensdagochtend vroeg een motie van wantrouwen van GroenLinks tegen premier Balkenende gesteund.

Ze verweten hem dat zijn toenmalige kabinet in de aanloop naar de inval in Irak in 2003 de Kamer onvolledig geïnformeerd heeft. De motie werd met 96 tegen 40 stemmen verworpen, maar geldt wel als pijnlijk voor de premier.

Zelfreflectie

Na een bijna tien uur durend debat over het rapport van de commissie-Davids over Irak was een deel van de oppositie ontevreden over de mate van berouw en zelfreflectie die de premier aan de dag legde over zijn rol in de besluitvorming in 2003. Hij was te zuinig en te formeel, oordeelden de vijf partijen. ‘Na een hele dag debatteren wil deze minister-president zelfs niet zeggen dat hij dit besluit nu niet meer zou nemen´, aldus SP-leider Kant.

De ondertekenaars van de motie wilden bij herhaling van PvdA-leider Hamer weten wat die van het optreden van de premier vond. Die reageerde nauwelijks. Wel zei ze in haar tweede termijn dat ze nog één keer van de premier wilde horen dat hij de conclusies van de commissie werkelijk overnam en er lessen uit trok, voordat ze tevreden zou zijn. Maar toen Balkenende zich daar met enkele zeer korte opmerkingen vanaf maakte, zei ze niettemin tevreden te zijn. Daarmee oogstte ze hoongelach.

Lees verder: http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1349754.ece/Balkenende_overleeft_pijnlijke_motie_van_wantrouwen


Een beter voorbeeld van hoe de parlementaire democratie werkt in de polder is nauwelijks denkbaar. Vorige week schreef ik dit:

'De mogelijke val van het kabinet is veel belangrijker dan de 1,3 miljoen Irakese burgers die om het leven zijn gekomen als gevolg van een illegale inval, zij zijn een quantité négligable, en dit geldt ook voor de meer dan 2,5 miljoen Irakese burgers die naar het buitenland zijn gevlucht, en het feit dat door ons ingrijpen Irak is ontaard in etnisch gezuiverde regio's waar de chaos totaal is.'

http://stanvanhoucke.blogspot.com/2010/02/hurt-locker.html

En inderdaad, de sociaal-democraten en de christenen hebben zich collectief achter hun premier opgesteld. Het gaat hen niet om normen en waarden, maar om de macht, om de baantjes die ze onderling te verdelen hebben. Premier Balkenende schond het internationaal recht door een illegale inval militair en politiek te steunen, maar daar staan voor hem geen consequenties tegenover, dankzij de kadaver-discipline van onder andere de PVDA. Geen enkel PVDA-Kamerlid had het lef om zijn/haar eigen verantwoordelijkheid als volksvertegenwoordiger te nemen. Ze zaten daar niet namens de bevolking, maar namens hun partij door collectief achter het partijstandpunt te gaan staan. Ze reageerden als een roedel wolven die braaf hun leider volgt. De miljoenen slachtoffers van het westerse geweld tegen Irak zijn inderdaad een 'quantité négligable', veel belangrijker voor de christenen en sociaal-democraten is dat ze op het fluweel kunnen blijven zitten. Van de christenen kan men dit nog verwachten, voor hen is de illegale inval toch een soort kruistocht tegen de islam. Ze zouden het natuurlijk nooit accepteren dat meer dan een miljoen Joden in Israel, of meer dan een miljoen christenen in Europa om zeep werden gebracht vanwege de westerse geo-politieke belangen. Maar dat voor de sociaal-democraten de ernstige schending van het internationaal recht geen rol van betekenis speelt, is goed om te weten. Voor de PVDA speelt alleen nog de macht. Niet vergeten bij de komende verkiezingen.

6 opmerkingen:

AdR zei

Hoho, de dames en heren zich noemende christenen van dit kabinet zal het lot vande christenen van Palestina of Irak ook aan hun reet roesten.

En verder: zou de PvdA er electoraal voordeel bij behaald hebben door Balkenende te laten vallen? Denk het niet. Dat hebben ze ook niet door te blijven zitten, maar nu zitten ze er nog. Prisoner's dilemma, Catch-22.

stan zei

adr
dat is geen prisoners dilemma, en wel om de simpele reden dat een volksvertegenwoordiger geen prisoner is, hij is iemand die borg dient te staan voor enkele normen en waarden die niet verzaakt kunnen worden. en waarom niet? omdat dan de basis van zijn macht verdwijnt, en hij zijn eigen vernietiging bewerkstelligt. het is net als een kapitein van een schip die zich aan enkele vaarregels dient te houden, wil hij niet met schip en al ten onder gaan.

AdR zei

De PvdA is al jaren bezig zijn eigen basis te vernietigen, als medeafbreker van sociale voorzieningen en privatiseerder van nutsbedrijven. En met Kok als kers op de taart. De rekening komt, zoals in 2002 - ter linkerzijde mag D66 dan de honneurs waarnemen. Zandzakken voor de deur.

Natuurlijk, de Grondwet zegt het en het parlementair-democratische ideaal eist het, maar nr. 32 die zijn of haar zeteltje dankt aan het partijapparaat gaat heus niet als kapitein van een schip handelen. Er is nogal een kloof tussen hoe het zou moeten zijn en hoe het is.

AdR zei

Zelfs online verdraag ik de Nederlandse dagbladen nauwelijks meer, en kijk nu eenshier.

Ik moet denken aan een strip van Kamagurka, Jan Zenuw, over een man die wil voorkomen dat mensen hem gek vinden en dus gaat roepen: Mensen, ik heb mij vergist, ik ben wel gek!

Sonja zei

Kijk eens aan (vers van de pers):

'Minder dan de helft gaat stemmen'
Uitgegeven: 17 februari 2010 10:14

RIJSWIJK - Minder dan de helft van alle stemgerechtigden (49 procent) zegt woensdag 3 maart bij de gemeenteraadsverkiezingen absoluut te gaan stemmen.

Nog nooit was er zo'n lage intentie om de gang naar het stemlokaal te maken, stelt onderzoeksbureau BMC, die de steekproef onder ruim 1100 mensen door TNS NIPO heeft laten uitvoeren.

De meest genoemde reden om niet te gaan stemmen is dat mensen geen interesse hebben. 34 procent van de niet-stemmers noemt dat als reden. 21 procent van de mensen die niet de gang naar de stembus maken, weet niet op welke partij zij moeten stemmen.

Anoniem zei

Gisteravond en vannacht in het debat rond de steun aan de Irak oorlog had de PvdA weinig tot geen kritiek op het functioneren van de MP.

Ik ben benieuwd waarmee het CDA de PvdA beloont komende dagen. Vanmorgen heeft minister Bos zijn belofte aan de kiezer om Nederlandse militairen uit Uruzgan te halen weer eens messcherp op tefel gelegd.

http://www.nrc.nl/binnenland/article2485380.ece/PvdA_wijst_NAVO-verzoek_Uruzgan_af


Moeten wij nu geloven dat de achterkamertjespolitiek verleden tijd is?



urgatheme