dinsdag 17 augustus 2021

Vertrouwt nieuwsuur alleen de visie van de witte man over Afghanistan?

Vertrouwt nieuwsuur alleen de visie van de witte man over Afghanistan?

#Afghanistan Net terug in NL en zie ik je een Afghanistan uitzending van Nieuwsuur.
Check-vraag aan mijn FB vrienden, is achtergronden en analyse van nieuwsuur uur hierover al de hele tijd zo beroerd?
1. Geopolitiek en regionaal en internationale spelers achter bliksem overwinning Taliban wordt amper besproken. Henk Kamp probeert even wat maar zijn gemompel over Qatar leidt niet tot doorvragen.
2. Over gebrek aan verzet tegen Taliban: Een ex-militair nu docerend aan militaire academie vertelt met een ernstig gezicht dat Taliban blijkbaar ook aanhang hebben en geworteld zijn in de samenleving. Is that all?
Vergis ik mij of wonen toevallig 40.000 of meer mensen uit Afghanistan in NL? Willen jullie mij werkelijk wijsmaken dat geen enkel eloquente kritische denkers ertussen zit die een verfijnder verhaal kan vertellen over internationale, regionale en interne dynamiek van stormachtige dynamiek aldaar dan de Hollandse heren van vanavond.
Waarom niet iemand dáár vandaan? Neder-Afghanen. Nogmaals, we zijn er rijk aan 40000 ervan! Er zitten historici tussen, sociologen, schrijvers, dus niet alleen “ervaring-deskundigen” maar de echte deskundigen.
Of vertrouwd @Nieuwsuur alleen de witte man? Waren de uitzendingen van afgelopen dagen minder ethnocentrisch? Ik hoop het.
PS Ik koester geen illusie. NL heeft geen enkel doorslaggevend rol in Afghanistan. We zijn maar geopolitiek gezien een klein marionet van Amerikanen en zo zou het ook blijven.
Maar Nederlandse burger heeft recht om te weten waaraan het leven van zijn soldaten aan verloren is gegaan en miljarden investeringen.

En, publieke opinie van het Westen dus ook NL doet het toe. Veel ellende zou voorkomen kunnen worden als publieke opinie in het westen kritischer was naar onze rol daar. Afghanistan kent overigens een periode van 50 jaar vrede voordat Koude Oorlog tussen Sovjets en Amerika daar bloedig werd uitgevochten. Neem de tijd en kijk bijvoorbeeld naar deze documentaire. Tien keer zo waar als bagger van Nieuwsuur gisteren: https://youtu.be/j6jItZF5ZeU 



Geen opmerkingen:

How Zionists Treat Their OWN POPULATION

  https://twitter.com/Kahlissee/status/1780545543602675793 Khalissee @Kahlissee How the wives of Israeli hostages were beaten outside Netany...