dinsdag 17 augustus 2021

Stopt Afghaanse opiumproductie?

 

New post on Willy Van Damme's Weblog

Stop Afghaanse opiumproductie?

by Willy Van Damme

Tijdens een interview met de private Afghaanse televisiezender Tolo TV stelde een woordvoerder van de Taliban gisteren dat men de productie van opium en van heroïne ging verbieden. Het interview zelf was ook al merkwaardig daar het gesprek verliep met een maar licht gesluierde vrouw. Een fenomeen dat onder het eerste bewind van de Taliban gewoon ondenkbaar was. 

Een westers product

Toen de VS na haar nederlaag in 1975 het vroegere Franse Indochina moest verlaten doekte de Laotiaanse regering ook de drugsproductie in het land geheel op. Voor de CIA een zware financiële aderlating. De vraag is dan ook of dit fenomeen zich ook in Afghanistan gaat herhalen. 

In de Westerse media en bij overheden werd steeds gesteld dat de opium- en heroïneproductie een zaak van de Taliban was en met hen niets te maken had. Een grove leugen natuurlijk. Uit de statistieken blijkt immers dat de opium en heroïneproductie vanaf 2002 en de Amerikaanse bezetting snel de hoogte in ging. En toen was de Taliban in het land grotendeels verdwenen. 

Talibanwoordvoerder in gesprek met journaliste op TV-zender Tolo - 16-08-2021

Mawlaw Abdulhaq Hemad, een woordvoerder voor de Taliban, maandag 16 augustus in gesprek met Behesta Arghand, journaliste bij de private Afghaanse televisiezender Tolo. Was het gewoon theater om de naïevelingen te misleiden of is het realiteit? De toekomst zal het duidelijk maken. Er lijkt wel een groot verschil te zijn tussen de Taliban voor 2001 en die nu. 

Maar stellen dat die Amerikaanse ‘war on drugs’ al even nep is als de ‘war on terror’ is iets wat The New York Times, The Guardian en De Standaard of NRC natuurlijk onmogelijk kunnen schrijven. De persvrijheid nietwaar. 

In wezen is de zaak van opium en heroïne een product van het Westersen vooral Britse, Amerikaanse en ook Franse imperialisme in Azië. In 1773 verkreeg de Britse East India Company in Indië het monopolie op deze handel waarna het daarmee dan China vergiftigde. Een zeer winstgevende zaak. 

Zo voerde deze in 1850 al 3200 ton opium uit naar China. Het zorgde voor twee oorlogen gekend als de Opiumoorlogen en de bezetting van onder meer Hongkong en een aantal andere Chinese havensteden waaronder Shanghai. Men ruïneerde ermee China. 

Wat als de heroïneproductie stil valt

De vraag die men bij de tweede oorlog om Afghanistan moet stellen is of de inval van de VS in oktober 2001 te maken had met Bin laden of dat die gewoon het excuus was om het land binnen te vallen.

De toenmalige Afghaanse regering wou hem uitleveren mits de VS met het bewijs kwam van de betrokkenheid van Bin Laden. Een logische eis. Maar amper 36 dagen na de aanval op het WTC in New York viel men Afghanistan reeds aan. De aanvalsplannen lagen dus al klaar. 

Bovendien had men als represaille voor die aanval op het WTC met veel meer reden Saoedi Arabië kunnen aanvallen. Maar de bij de aanslagen betrokken Saoedi’s werden met steun van de Amerikaanse regering snel naar huis gestuurd. 

Amerikaanse mariniers in de provincie Helmand in 2011

Een beeld uit 2011, tien jaar na de Amerikaanse bezetting van het land, met Amerikaanse mariniers op inspectie in de provincie Helmand, het centrum voor de drugsproductie. Een bezoek in het kader van de strijd tegen de drugs en de kinderarbeid? Volgens statistieken van de VN werden er in 2020 op  2.240 miljoen m² papaverplanten verbouwd, tegen 1.630 miljoen m² in 2019. 

Trouwens er is in de VS veel herrie rond de komende herdenking van deze aanval op het WTC. Veel van de nabestaanden weigeren immers de aanwezigheid op die plechtigheden van Joe Biden zolang men niet alle bestaande politiegegevens over de Saoedische betrokkenheid openbaar maakt.

Wat niet zal zal gebeuren want dan dreigt ook de Amerikaanse politiek in heel nauwe schoentjes te komen zitten. De sjeiks in Riyad zijn nu eenmaal al decennia trouwe bondgenoten van Washington en zeker de CIA. 

En dan is er nog Abdelkader Belliraj, de Belgische-Marokkaanse agent van de Israëlische spionagedienst Mossad en klikspaan voor onze Staatsveiligheid die enkele weken voor 9/11 in Afghanistan een privaat gesprek had met Bin Laden.

Als de Taliban zich aan hun beloften houden dan dreigen er in Europa grote gezondheidsproblemen te ontstaan. Het afkicken van een heroïneverslaving is nu eenmaal geen gemakkelijke zaak en dient medisch goed opgevolgd te worden om niet teveel doden te maken. Ook zal de prijs van heroïne omhoog vliegen wat dan zal leiden tot meer overvallen en diefstallen. 

Onze overheid, politie en gezondheidsdiensten kunnen zich al beter beginnen voor te bereiden als de Taliban zich aan haar beloften gaat houden. Of hoe de geldhonger van de East India Company in 1773 nu ook nog voor grote gevolgen zorgt. Wie in het Westen spreekt daar over mensenrechten? 

Willy Van Damme


https://willyvandamme.wordpress.com/2021/08/17/stop-afghaanse-opiumproductie/

Geen opmerkingen: