maandag 19 april 2021

Excuses Volkskrant

 

Excuses Volkskrant na karikatuur De Hond met anti-semitische ondertoon

De tekening zoals werd afgedrukt in de Volkskrant.

UPDATE Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Klok heeft vanochtend excuses aangeboden voor een illustratie bij een stuk over De Deventer Mediazaak, die leunt op een lange en historische anti-semitische traditie om mensen af te beelden als poppenspeler, die van achter de coulissen aan de touwtjes trekt.

In de zwart-witte karikatuur werd Maurice de Hond zodanig afgebeeld, naast een verhaal over de populaire zesdelige podcastserie van de VPRO/Human. In de podcastserie wordt onderzocht hoe opiniepeiler en mediapersoonlijkheid De Hond alle middelen (en de media) inzet om zijn eigen theorie rond een moord kracht bij te zetten.

Pieter Klok biedt namens de krant excuses aan voor de karikatuur. “Vanmorgen publiceerde de Volkskrant een karikaturale illustratie van Maurice de Hond. Deze roept te veel herinneringen op aan de antisemitische karikaturen uit de Nazi-tijd en had dus nooit gepubliceerd mogen worden. We bieden daarvoor onze excuses aan.”

“We bekijken nauwkeurig hoe dit tot stand heeft kunnen komen. Daarover verwachten we later vandaag te publiceren”, schrijft Klok. In een interview met nieuwssite NU zegt Klok dat ‘het vreselijke ongeluk’ is begonnen bij een beeldredacteur met te weinig historisch besef. Verder zou lagere bezetting tijdens het weekend debet zijn geweest aan het feit dat de tekening het onopgemerkt tot de drukmachine haalde.

Op onder meer Twitter wordt met ergernis gereageerd op deze uitleg.

 https://insideclimatenews.org/news/19042021/ice-storm-aftermath-more-climate-extremes-ahead-for-galveston/

1 opmerking:

Bauke Jan Douma zei

In de herkomst van de Volkswagen en de herkomst van de Volkskrant zitten enige parallellen.

Kicking Cats in the Holy Land

  Plaatsen Nieuwe posts bekijken Gesprek Sulaiman Ahmed @ShaykhSulaiman ZIONIST CHILDREN KICKING CATS 0:02 / 0:05 8:29 p.m. · 19 apr. 2024 ·...