De NOS heeft, zoals gebruikelijk, niet door wat er precies voor hun ogen heeft plaatsgevonden. De staatsomroep bericht:
Initiator Super League ziet geen heil meer in plannen na afhaken clubs
Na het terugtreden van de zes Engelse deelnemers, Atlético Madrid en Internazionale lijkt de komst van de Super League van de baan. Juventus-voorzitter Andrea Agnelli, een van de dragende krachten achter het project, laat aan persbureau Reuters weten dat de competitie op deze manier geen bestaansrecht heeft.
De Engelse clubs kondigden dinsdagavond hun vertrek aan en excuseerden zich woensdag bij de fans. Atlético Madrid liet woensdagmorgen weten de Super League de rug toe te keren, waarna ook Internazionale volgde. AC Milan zou spoedig ook zijn vertrek aankondigen, waardoor alleen Juventus, Real Madrid en Barcelona nog overblijven.
Zo blijft er van het ambitieuze project van Agnelli en co, ruim twee dagen na de aankondiging ervan, weinig over. Op de vraag aan Agnelli of de veelbesproken plannen nu nog doorgang konden vinden, antwoordde hij: "Om eerlijk te zijn, nee. Dat is duidelijk niet het geval."
"Ik geloof nog steeds in het project, dat 's werelds beste competitie mogelijk had gemaakt. Maar ik denk niet dat het nu nog kans van slagen heeft."
Heftige protesten
AC Milan, Arsenal, Atlético Madrid, Chelsea, FC Barcelona, Internazionale, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid en Tottenham Hotspur maakten aanvankelijk deel uit van de nieuw te vormen competitie, als lucratieve tegenhanger van de bestaande Europese toernooien.
Na de bekendmaking van de plannen zondagavond, volgden meteen heftige protesten. De Engelse clubs besloten zich dinsdag officieel terug te trekken na massale supportersacties. Atlético en Internazionale verstuurden woensdag een persbericht.
Als uiterst gezagsgetrouw persorgaan begrijpt het NOS-Journaal geenszins dat het nieuws niet is dat 'Initiator Super League ziet geen heil meer [ziet] in plannen na afhaken clubs,' maar dat de miljardairs, die vooral de grote Engelse voetbalclubs in handen hebben, voor het eerst een groot verlies hebben geleden. Zij wilden namelijk met die voetbalclubs gaan speculeren, net zoals in de VS met grote sportclubs gebeurt. Terwijl de westerse volksvertegenwoordigers naar de pijpen dansen van de superrijken, weigert de Engelse bevolking nu mee te doen aan het doortrapte speculeren van de eigenaren van de clubs, Amerikanen en een Israeli.
Het sentiment dat hier speelt is dat de gewone man weet dat zijn werk door de rijken is vernietigd. De rijken zijn alleen solidair met hun eigen vermogen, niet met de gemeenschap waaruit deze voetbalclubs zijn ontstaan. De gewone man beseft bovendien dat hij niets in te brengen heeft in de vermeende democratieën. De gewone man weet ook dat zijn bestaan, zijn geschiedenis, zijn toekomst en die van zijn kinderen, door de macht terzijde is geschoven, als volslagen onbelangrijk. De gewone man is niet meer dan collateral damage in een wereld die niet meer van hem is. En nu ineens gingen de miljardairs ook nog met hun voetbalclubs aan de haal. Dat is mislukt, en dit geeft de gewone man het gevoel dat hij kan terugvechten. Dat is het ware verhaal, wat u niet in de mainstream-media zult aantreffen, omdat ook die in handen zijn van de rijken, of de staat, die de rijken beschermd, aangezien ook de staat in handen is van de rijken. Alleen door verzet krijgt vrijheid inhoud. Alleen door oppositie is er sprake van democratie. Agnelli is niet het nieuws, maar het verzet tegen Agnelli en de rest van de zwendelaars.
'Panem et circenses' of 'brood en spelen' is een uitdrukking die slaat op de praktijk om de gunst van het volk te winnen door oppervlakkige behoeften van het volk te lenigen, namelijk eten en vermaak. De uitdrukking stamt van Satire X van de Romeinse dichter Juvenalis. Hij schreef:
'Vroeger verkochten we onze stem aan niemand. Al een hele tijd heeft het volk de macht afgestaan. Het volk benoemde vroeger militaire bevelhebbers, hoge ambtenaren, legioenen, alles. Nu beperkt het volk zichzelf en hoopt alleen nog op twee zaken: brood en spelen.'
Iam pridem, ex quo suffragia nulli uendimus, effudit curas; nam qui dabat olim imperium, fasces, legiones, omnia, nunc se continet atque duas tantum res anxius optat, panem et circenses.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten