dinsdag 16 juni 2020

Lucht in vliegtuigen is zeer ongezond

WHO waarschuwt: "Lucht in vliegtuigen is 

zeer ongezond"

Bron © the guardian

 FOTO: SHUTTERSTOCK


Uit een nieuw onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat de giftige lucht die door vliegtuigpassagiers, de piloten en het cabinepersoneel wordt ingeademd, gelinkt kan worden aan onder meer kanker, chronische vermoeidheid en neurologische problemen.

De WHO heeft een rapport vrijgegeven waarin het het aeorotoxisch syndroom beter onderzocht werd. Dat is is de naam voor de langetermijneffecten op de gezondheid die veroorzaakt worden door het inademen van vervuilde cabinelucht in een vliegtuig. De nieuwe studie stelde wel degelijk een link vast tussen enerzijds de vervuilde lucht en anderzijds symptomen en ziektes op zowel korte als lange termijn. 

Die vervuilde lucht zou vooral schadelijk zijn omdat er toxische bestanddelen van motorolie in terug te vinden zijn. Zo zouden volgens het rapport in 2015 liefst 3,5 miljard passagiers en 500.000 piloten en cabinepersoneel blootgesteld geweest zijn aan die giftige stoffen. "Er kan van uitgegaan worden dat lucht die werd besmet door motorolie en andere vliegtuigvloeistoffen gelinkt kan worden aan chronische symptomen en diagnoses", klinkt het in het rapport.

Waslijst aan symptomen

Om tot die conclusie te komen werden onder andere tweehonderd vliegtuigmedewerkers onderzocht en er werd bij hen een waslijst aan symptomen teruggevonden. Dat ging van vrij onschuldige neus-, keel- en oogproblemen, huidaandoeningen, problemen met de luchtwegen, misselijkheid en krampen tot ernstigere aandoeningen zoals chronische vermoeidheid, neurologische problemen en zelfs kanker. 

Die giftige lucht zou bovendien soms ook een directe impact hebben. Zo werden vijftien gevallen bestudeerd waarbij de besmette lucht in de cabine was terechtgekomen en bij zeven daarvan raakte een van de piloten geheel of gedeeltelijk werkonbekwaam. In vijf gevallen leidde het zelfs tot arbeidsongeschiktheid bij allebei de piloten.

"Geen bewijzen"

Een heel ander verhaal klinkt bij de Civil Aviation Authority, de koepelorganisatie van de Britse luchtvaart. Die stelt dat er geen bewijzen zijn voor gevolgen op lange termijn. "Uit een recent onderzoek van het European Aviation Safety Agency bleek dat de lucht in vliegtuigen even gezond of zelfs gezonder was dan diegene die werd getest in normale binnenruimtes. Het is weinig waarschijnlijk dat langetermijnziektes te wijten kunnen zijn aan giftige stoffen in de cabinelucht, al kan die link ook niet volledig uitgesloten worden. We nemen niettemin eventuele klachten heel serieus", klinkt het daar.

Door flb




Geen opmerkingen:

Het Nihilistische Israel

‘Het Westen heeft de wereld niet gewonnen door de superioriteit van zijn ideeën, waarden of religie, maar eerder door zijn superioriteit in ...