dinsdag 9 juli 2019

Rob de Wijk als Goedbetaalde Atlanticus 5


In zijn Trouw-column van 14 juni 2019 beweerde Atlanticus Rob de Wijk met de pedanterie van een doorgewinterde poseur dat:

[o]p het moment dat ik in Bratislava deelnam aan een debat over de gevolgen van desinformatie, nepnieuws en complottheorieën kwam een bericht binnen over Forum voor Democratie-senator Toine Beukering. Hij suggereerde in De Telegraaf dat Oekraïne best achter de aanval op de MH17 kon zitten, want de premier van Maleisië opperde dit ook. 

Bratislava? Ik weet dat het de hoofdstad is van het Oost-Europese Slowakije, een land waarin eind februari 2018 de journalist Ján Kuciak werd vermoord omdat hij onderzoek deed naar de nauwe banden tussen enerzijds de in Slowakije opererende Calabrische mafia, de rücksichtslose Ndrangheta, en anderzijds corrupte Slowaakse politici. Bovendien is het erbarmelijk lot bekend van de naar schatting 600.000 Slowaakse Roma. Hoewel het land van de Europese Unie geld krijgt om de positie van deze zigeuners te verbeteren, weet niemand exact waar die EU-subsidies naar toe gaan, terwijl toch de werkloosheid onder de Roma hier en daar oploopt tot 100 procent. Hoewel dit alles geen ‘desinformatie’ of ‘nepnieuws’ betreft, is hier wel sprake van corruptie die terecht voeding geeft aan ‘complottheorieën.’ Maar dit was niet de reden waarom de NAVO-propagandist De Wijk begin juni 2019 in Bratislava verbleef. De reden was volgens de NAVO zelf het feit dat het offensieve militair bondgenootschap: 

supports groundbreaking cyber exercise at GLOBSEC 2019 Forum. The first-ever cyber crisis simulation workshop, called ‘Disruptive Dilemmas,’ took place in Bratislava, Slovakia, on June 6 2019. Co-sponsored by NATO, this was the largest side event at the GLOBSEC Bratislava 2019 Forum. It featured a keynote address on navigating digital disruptions in countering terrorism by Dr. Benedetta Berti-Alberti, Head of Policy Planning at the Office of the NATO Secretary General.

Als lid van de ‘Senior Steering Group van de NATO Special Forces Headquarters,’ was De Wijk aanwezig bij dit, mede door de NAVO gesponserde, ‘GLOBSEC-Forum,’ waar ‘Dr. Benedetta Berti-Alberti, Head of Policy Planning at the Office of the NATO Secretary General,’ een wervend praatje afstak over de noodzaak van opperste waakzaamheid tegenover ondermeer ‘digital disruptions,’ van de kant van de Russen en Chinezen, een favoriet onderwerp in kringen van de westerse havikken. Dankzij de door de VS hervatte Koude Oorlog is er weer veel werk aan de winkel voor praatjesmakers als Rob de Wijk en zijn kornuiten van het westerse militair-industrieel complex. En dat de woordvoerders van de neoliberale elite daarbij miljoenen aan belastinggeld kunnen kwijtraken, is een te verwaarlozen detail. Waar het om gaat is veiligheid, veiligheid, en nog eens veiligheid, met andere woorden: de bescherming van de status-quo, die een werkelijkheid heeft gecreëerd waarbij in de Verenigde Staten ‘three people more wealth’ bezitten, ‘than the bottom half of America,’ aldus senator Bernie Sanders, die meedingt naar de Democratische kandidatuur voor het presidentschap. Vanzelfsprekend was ook de Amerikaanse ‘oligarchie,’ met haar — in de woorden van oud-president Jimmy Carter — ‘unlimited political bribery,’ geen onderwerp van gesprek in Bratislava, waar de locale bevolking al genoeg te stellen heeft met haar eigen corrupte politieke kaste. Een discussie  over de realiteit is domweg taboe in kringen van de NAVO-sympathisanten. Nogmaals: veiligheid, oftewel: 'Fear Pays,' daar gaat het om. Nu ik toch bezig ben, wat is de Slowaakse GLOBSEC voor een organisatie? Zelf meldt de actieve club uit een land waarvan de 'emancipatie' van de bevolking 'pas laat gestalte' kreeg:
Throughout its history, GLOBSEC has hosted prominent speakers such as David Cameron, Madeleine Albright, Anders Fogh Rasmussen, Ursula von der Leyen, Michael Chertoff, John McCain, Zbigniew Brzezinski and many others.

Met andere woorden: dit zijn allen rechtse en zelfs uiterst bellicose neoconservatieve autoriteiten met griezelige opvattingen. Zo vond bijvoorbeeld mevrouw Albright het ‘the price worth’ dat een half miljoen Iraakse kinderen onder de vijf jaar om het leven was gebracht door de langdurige boycot van Irak. Op zijn beurt is de pro-Israel lobbyist Michael Chertoff een fervent voorstander van martelingen. Bovendien is het volgende over hem bekend:

After last month’s plot to send bombs from Yemen to the United States aboard a cargo plane, former U.S. Homeland Security chief Michael Chertoff’s whiskerless visage was ubiquitous on cable news. Solemnly warning that the nation needed stronger security procedures, Chertoff patiently repeated his talking points on ABC News’s ‘World News Tonight,’ ‘Fox and Friends,’ CNBC’s ‘Squawk Box’ and Bloomberg TV. 

Chertoff has a lot to gain financially if some of these measures are adopted. Between his private consulting firm, The Chertoff Group, and seats on the boards of giant defense and security firms, he sits at the heart of the giant security nexus created in the wake of 9/11, in effect creating a shadow homeland security agency. Chertoff launched his firm just days after President Barack Obama took office, eventually recruiting at least 11 top officials from the Department of Homeland Security, as well as former CIA director General Michael Hayden and other top military brass and security officials. 

Ook voor Rob de Wijk gaat op dat hij met zijn NAVO-activiteiten ‘financieel een hoop te winnen heeft.' Voorts was wijlen John McCain de fanatiekste en oorlogszuchtigste Amerikaanse senator van de afgelopen kwarteeuw. Zo pleitte hij voordurend voor de desastreuze agressieoorlog tegen Irak, en steunde hij openlijk terroristen in Syrië. Brzezinski was de invloedrijkste ideoloog van het Amerikaans imperialisme. Kortom, als men vooral dit soort pleitbezorgers van het westers imperialisme aan het woord laat, dan kan men moeilijk het volgende van zichzelf beweren:

GLOBSEC is an independent, non-partisan, non-governmental organisation that builds on the successful work done by the Slovak Atlantic Commission (est. 1993). Its main goal is to shape the global debate through conducting research activities and connecting key experts on foreign and security policy.

Opvallend is tevens dat de financiering van GLOBSEC onduidelijk blijft, met andere woorden: kennelijk heeft deze organisatie iets te verbergen. Wel staat GLOBSEC op de lijst van lobby-organisaties van LobbyFacts. EU. Daar staat dat GLOBSEC in het financiële jaar 2018 aan lobby-kosten ‘200,000€ — 299,999€’ spendeerde. En dat het in hetzelfde jaar 4 ontmoetingen had met de machtige Europese Commissie.


Waarom een onafhankelijke, partijloze, niet gouvernementele organisatie uit een land van slechts 5 miljoen inwoners honderdduizenden euro’s spendeert aan lobbyen wordt niet duidelijk gemaakt. Dat GLOBSEC voortkomt uit de ‘Slovak Atlantic Commission’ die ‘was founded in 1993 by Slovak diplomats to support accession of the Slovak Republic into NATO and EU,’ demonstreert daarentegen dat het alles behalve ‘onafhankelijk’ is, maar net zo afhankelijk is van de neoliberale gevestigde orde als niemand minder dan Rob de Wijk. Met deze informatie als achtergrond wordt duidelijk dat deze Nederlandse ‘nepnieuws’ verspreidende mainstream-propagandist nauwlettend in de gaten moet worden gehouden. Wanneer hij bijvoorbeeld met grote stelligheid verkondigt dat kritiek op het JIT-onderzoek gelijk staat met het schenden van ‘de rechtsstaat’ en het voeden van ‘complottheorieën,’ dan dient men niet te vergeten dat we hier te maken hebben met iemand die voor  zijn totalitaire opvattingen door de staat wordt betaald om elke twijfel de kop in te drukken via het criminaliseren van critici. De dankzij de onderzoeksjournalistiek van Follow the Money in opspraak geraakte Rob de Wijk is een onbetrouwbare bron, een gecorrumpeerde opiniemaker van de NAVO en van de ‘corporate press,’ waarvan, zoals bekend, de belangrijkste drijfveer is om zo hoog mogelijke winsten binnen te slepen. 

Kenmerkend aan dit slag windbuilen is dat zij schaamteloos zijn. Zo schreef De Wijk ondermeer:

In Den Haag valt te horen dat burgers mondig genoeg zijn om zelfstandig afwegingen te kunnen maken, echt van nepnieuws te onderscheiden en gewapend tegen complottheorieën zijn. Dat zou de Nederlandse burger uniek in de wereld maken.
Veel Britten geloofden de leugens van politici over de opbrengsten van de brexit en de bewering dat de EU een groot anti-Brits complot is.

Tegelijkertijd zwijgt hij als het graf over het tot nu toe meest markante voorbeeld van ‘nepnieuws’ in deze eeuw, namelijk het door zijn NAVO-bondgenootschap verspreiden van de leugen dat Irak beschikte over massavernietigingswapens, waardoor tientallen miljoenen Iraakse burgers het slachtoffer zijn geworden van het NAVO-terrorisme. Nog schaamtelozer is misschien wel het feit dat Rob de Wijk met de oud-VVD politicus Arend Jan Boekestijn publiekelijk ‘op zoek’ zegt te zijn ‘naar de nieuwe wereldorde.’ Dat is pas echt de kluit belazeren, én er ook nog voor betaald worden. Rob, ouwe reus, waar precies is die 6,5 miljoen euro aan subsidie gebleven? 

Follow the Money over de vele petten van Rob de Wijk, en het 'officiele'  onderzoek dat hiernaar is verricht:

Zo voert het rapport Rob de Wijk op als directeur van de private denktank The Hague Centre for Strategic Studies. Nergens staat echter vermeld dat hij ook nog medeoprichter en eerste directeur van de HSD was, of dat hij in het ‘Internationaal Wetenschappelijk Comité’ van de Policy Research Corporation zit, de huisleverancier van de succescijfers over de HSD...

Zo presenteert de HSD (Rob de Wijk. svh) zich als een onafhankelijk platform, terwijl het in feite een gesubsidieerde lobby-organisatie voor de civiele veiligheidsindustrie is. Hoe meer geld bedrijven betalen aan de HSD, hoe meer toegang ze krijgen tot haar lobbynetwerk. Jaarlijks wordt bijvoorbeeld een ‘top level meeting’ gehouden, waar bedrijven in contact kunnen komen met burgemeesters, topambtenaren en ministers.

Vorig jaar ontkenden de HSD, de gemeente Den Haag en toenmalig minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie (VVD) naar aanleiding van het artikel op De Correspondent dat bedrijven via de HSD invloed kunnen kopen. Maar Follow the Money kon met mailcorrespondentie en documenten van de HSD aantonen dat ondernemers ‘boodschappenlijstjes’ neerlegden bij de HSD over welke ambtenaren en bewindslieden ze te spreken wilden krijgen.

Het tweede probleem is dat de HSD niet precies kan uitleggen wat er met de 6,5 miljoen euro subsidie is gebeurd.

Tegelijkertijd claimt de HSD dat het ‘veiligheidscluster’, zoals de organisatie zich noemt, duizend banen heeft gecreëerd en een omzet van miljarden euro’s heeft gegenereerd. Dat zou een forse impuls aan de Haagse economie hebben gegeven. Maar deze succescijfers – op basis waarvan subsidie werd verleend – worden onvoldoende onderbouwd.

https://www.ftm.nl/artikelen/hsd-onafhankelijk-onderzoek-rammelt?share=1



1 opmerking:

Anoniem zei

https://imemc.org/article/adalah-israeli-students-required-to-pass-test-promoting-racist-ideology/

Herman

Zionists Torturing Deaf Palestinian

  Ayman AlKhaled heeft deze post opnieuw geplaatst Dr. Michelle Kalehzan @MichelleKalehz1 Whomever these sadistic IOF bullies are they shou...