zaterdag 6 november 2010

Obama 190

mario Bergen



De nieuw-verkozen Democraten in het Amerikaans parlement

De stembusgang van november 2010 was een gigantische blamage voor president Hussein Obama, wiens partij de meerderheid verloor in het Huis van Afgevaardigden. Slechts enkele Democratische nieuwkomers treffen we vanaf januari 2011 aan in het federale parlement van de V.S.

Kunnen we onder de Democratische nieuwkomers in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden kritische stemmen terugvinden voor Israël?

Senaat:

  • Richard Blumenthal heeft sinds 1990 vijf termijnen als procureur-generaal opzitten. Hij is de zoon van een Duitse jood die nazi-Duitsland ontvluchtte in 1935 en begon met de invoer van kleine grondstoffen naar New York City. Martin A. Blumenthal kwam op 17-jarige leeftijd aan in de V.S. en bracht voor de aanvang van de holocaust zijn ouders, broer en zus naar Amerika.

  • De Democraat woont samen met zijn vrouw Cynthia in Greenwich (Connecticut) en ze zijn leden van de Greenwich Reform Synagogue. Ze hebben vier kinderen.

  • Blumenthal steunt de president van Afghanistan en militaire rechtbanken voor terreurverdachten. Over de illegale Israëlische nederzettingen op Palestijnse grond blijft hij vaag: “Ik steun een sterk en veilig Israël met veilige en sterke grenzen. Israël en de V.S. moeten zien samen te werken. Ik ga me niet uitlaten over bepaalde nederzettingen. De discussie over de kolonies zit verweven in de context van de vredesbesprekingen. Het vormt deel van het totale beleid. Israël moet een prioriteit zijn in ons buitenlands beleid.”

  • Over Israël zei hij nog het volgende aldus The Jewish Ledger: “Ik denk dat we Israël moeten aanmoedigen en steunen bij het zoeken naar een Midden-Oosten oplossing zonder haar binnenlands beleid te dicteren, maar ik zou met de Israëlische leiders hun behoeften en prioriteiten willen bespreken alvorens bij de president aan te dringen om iets te doen. En ik denk dat de president voorzichtig moet zijn om in te grijpen in de Israëlische binnenlandse aangelegenheden.”

  • Richard Blumenthal is de enige Democratische nieuwkomer in de Senaat na de verkiezingen van november 2010. Hij volgt er partijgenoot Chris Dodd op die zich niet meer verkiesbaar stelde.

Huis van Afgevaardigden:

  • Terri Sewell is advocaat inzake overheidsfinanciën. Zij is de eerste zwarte vrouw in het Huis van Afgevaardigden die werd verkozen in de staat Alabama.

  • Ze is een enthousiaste verdedigster van het hervormingsplan voor gezondheidszorgen dat vice-president Biden uitwerkte.

  • Terri Sewell heeft geen interesse voor buitenlandse aangelegenheden. Haar prioriteiten liggen bij jobcreatie, onderwijs en de toegang tot gezondheidszorgen.

  • Karen Bass is een voormalig voorzitter van de California State Assembly. Zij was de eerste Afrikaans-Amerikaanse vrouw op die post.

  • Ze werd geboren in Los Angeles en ging op haar tiende naar de Hancock Park Elementary School, een joods onderwijsinstituut. Nadien ging ze naar de Hamilton High School, een plaats waar kinderen van joodse activisten les volgen.

  • Als penningmeester van de Louisville Hebrew School deelt ze jaarlijkse oorkondes voor verdiensten in de Hebreeuwse taal uit.

  • John C. Carney, Jr. is een Amerikaans politicus uit Wilmington, in New Castle Country in de staat Delaware.

  • Volgens Carney kan vrede tussen Israël en de Palestijnen enkel tot stand komen bij directe gesprekken en kan niemand – ook de V.S. niet – vrede opleggen aan één van de partijen.

  • Verder zegt hij nog op zijn webstek: “Israël heeft ongekende stappen naar vrede ondernomen” en die stappen zijn volgens hem de “volledige bouwstop op de Westelijke Jordaanoever” en de terugtrekkingen uit de Sinaï en de Gazastrook. “Dit waren moeilijke beslissingen die gezinnen ontwortelden en offerde de veiligheid en de strategische voordelen, het bewijs van het engagement van Israël en de bereidheid om grote risico's nemen voor de vrede.”

  • De Palestijnse Autoriteit heeft volgens de Democraat ook verantwoordelijkheden om een einde te maken aan het conflict: de nog steeds bestaande terroristische infrastructuur ontmantelen en terug te keren naar de onderhandelingstafel zonder voorwaarden vooraf.

  • Israël heeft dan weer alle recht om alle noodzakelijke acties te ondernemen, net als de V.S., om haar bevolking te beschermen tegen terreuraanslagen. Hij verwerpt het Goldstone-rapport. Hij bezocht in juni 2010 voor het eerst Israël en werd één van de grootste verdedigers van het zionistische regime aldaar.

  • Frederica Wilson vertegenwoordigd de staat Florida. Ze houdt zich uitsluitend bezig met onderwijs.

  • Colleen Hanabusa is een vierde generatie Japans-Amerikaanse. Ze is voorzitter van de Senaat in de staat Hawaii. Gezondheidsbeleid, economie en vernieuwde energie liggen haar nauw aan het hart.

  • Cedric Richmond is een vertegenwoordiger van de staat Louisiana. Zijn interesse gaat naar economie en onderwijs.

  • Bill Keating komt uit Massachusetts en was voorheen Republikein. Keating was CEO van het Detroit Newspaper Partnership. Hij steunt de troepenterugtrekking uit Afghanistan vanaf juli 2011 maar daar houdt zijn buitenlandse aandacht mee op. Bill Keating werd op 30 maart 2010 83 jaar.

  • Hansen Clarke is de eerste Bangladees-Amerikaanse volksvertegenwoordiger en komt uit de staat Michigan. Hansen Clarke werd als moslim opgevoed door zijn Bangladese vader en bekeerde zich nadien als rooms-katholiek. Zijn vader stierf toen hij acht jaar was. De moeder van Clarke groeide op in de African Methodist Episcopal Church in Detroit. Zijn vrouw, Choi Palmer-Cohen, werd in Zuid-Korea geboren en was een adoptiekind van een katholieke moeder en joodse vader. Hansen komt op voor veilige straten, goed werk voor alle Amerikanen, toegankelijke scholen voor iedereen en lagere verzekeringspremies.

    In 2008 ging Clarke naar Israël met een delegatie uit Detroit – de Dr. Martin Luther King Jr. The Fellowship of Israel and Black America - om Detroit pastoor Kenneth Flowers en de Israëlische musicus Miri Ben-Ari te eren. De groep reisde met de Jewish Community Relations Council of Metro Detroit. De Israëlische president Shimon Peres kreeg eveneens een bezoek. Pastoor Flowers ziet een link tussen de onderdrukking en slavernij van joodse mensen en Afrikaans-Amerikanen.

  • David Cicilline is de burgemeester van Providence, Rhode Island en werd voor deze staat gekozen in het Huis van Afgevaardigden. Hij is de eerste openlijk-homoseksuele burgemeester van een hoofdplaats van een Amerikaanse staat. Cicilline werd geboren op 15 juli 1961 in Providence uit een joodse moeder, Sabra en een Italiaans-Amerikaanse vader, John F. "Jack" Cicilline.

  • Over Israël zegt hij het volgende: “Sinds haar oprichting meer dan 60 jaar geleden, heeft Israël als baken gediend voor pluralisme, rechtvaardigheid en respect voor de mensenrechten, ondanks te worden omringd door onvriendelijke landen die weigeren zelfs haar bestaansrecht te erkennen. De Verenigde Staten en Israël kennen een sterke erfenis van vriendschap, te beginnen met president Harry S. Truman's moedige besluit om Israël amper 11 minuten na haar bereikte soevereiniteit al te erkennen. Bovendien heeft Israël offers voor vrede in het Midden-Oosten gebracht, zoals blijkt uit haar bereidheid tot het geven van delen van het thuisland in ruil voor belangrijke vredesakkoorden met Egypte en Jordanië en de herhaalde concessies om de Palestijnse Autoriteit aan de (onderhandelings)tafel te brengen.”

Bronnen:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_freshman_class_members_of_the_112th_United_States_Congress

http://www.hartfordadvocate.com/featured-news/see-dick-run

http://www.jewishledger.com/articles/2010/03/03/news/on_the_cover/news02.txt

http://www.jewishjournal.com/opinion/article/qa_with_karen_bass_life_in_the_hot_seat_20090603/

http://www.johncarneyforcongress.com/main.cfm?actionId=globalShowStaticContent&screenKey=cmpAccomplishments&type=9&s=carney

http://www.johncarneyforcongress.com/images/FE/chain225siteType8/site194/client/carney%20jewish%20voice.pdf

http://www.senate.michigan.gov/dem/PR/Clarke0025.21.pdf

http://www.facebook.com/note.php?note_id=425120528990

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...