zondag 14 december 2008

J.H. Sampiemon van de NRC


J.H. Sampiemon schreef dit: 'vrijdag 12 december 2008 door webred
Europese veiligheid zonder de Verenigde Staten
Het is merkwaardig hoe een uit zijn verband gerukt zinsdeel een verkeerd eigen leven kan gaan leiden. Sommigen hebben gemeend een recent artikel van Karel van Wolferen en mijzelf in deze krant te moeten lezen als een voorstel voor Europa om met Rusland en/of China een militair verbond te beginnen, en daarmee de VS de rug toe te keren.
Dit stond er: „Een initiatief om de NAVO af te schaffen zou een welkom teken van durf, vredelievendheid en strategisch verstand voor de wereld zijn. Het alternatief om Rusland nauwer te betrekken bij het voortbestaan van het bondgenootschap is voorlopig mislukt. Maar er zou een nieuw begin mee kunnen worden gemaakt als opstap naar een Euro-Aziatische veiligheidsorganisatie in een nieuwe stijl.” [...] Collectieve veiligheid gaat niet gepaard met wapengekletter. Het dient te staan voor wederzijds respect en zelfbeheersing bij de bespreking van meningsverschillen.
Dit is de laatste bijdrage van mijn hand voor deze krant. Ik was erbij toen NRC Handelsblad ontstond, en daarvoor heb ik jaren geschreven voor het Algemeen Handelsblad. Dat zijn ontelbare woorden geweest, vooral over de internationale politiek die mijn liefde heeft. Maar door inkrimping van de opiniepagina’s heeft de redactie er geen plaats meer voor.'

Voor deze afwijkende stem, die de consensus verbreekt, 'heeft de redactie geen plaats meer'. Het is kennelijk irrelevante informatie. De NRC heeft nog wel ruimte voor de hysterische reacties van Afshin Ellian. Voor de redactie van de slijpsteen voor de geest zijn de woorden van Ellian veel relevanter. Het is duidelijk dat het verbreken van de consensus niet op prijs wordt gesteld.

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...