woensdag 17 december 2008

Maarten Huygen van de NRC

De NRC bericht: 'Excuses voor de holocaust zijn gratis
Gepubliceerd: 15 december 2008 13:30 Gewijzigd: 15 december 2008 13:41
De NS kan beter naar Duits voorbeeld de treindeportatie van joden tentoonstellen in het spoorwegmuseum, vindt Maarten Huygen.
Door Maarten Huygen
Een verlate posteractie op stations tegen de deportaties van joden per trein: `Vroeger vertrok hier de trein naar Auschwitz. Wanneer wordt de wereld wijzer'. Het antwoord op deze uitroep lijkt me duidelijk. Een volgende bezetter kan net zo goed minderheden uit Nederland naar vernietigingskampen sturen, al of niet met tegenzin geholpen door Nederlanders. Het getuigde van moed om tegen de Duitse bezetter op te staan en dat is geen vak dat op school kan worden onderwezen. De samenwerking van Nederlandse troepen aan de deportatie van moslims uit Srebrenica laat zien dat moed in de naoorlogse jaren niet minder zeldzaam is geworden.
Ik las nog een ander affiche met de merkwaardige tekst: `In '40-'45 moesten de joden oprotten. Wie nu'. Twee mensen vertelden mij dat ze zich onmiddellijk schaamden zodra ze deze tekst op het station zagen. De tekst klopt ook niet. Op dit moment denkt niemand aan het ombrengen van hele minderheidsgroepen. Ook in 1940 was daar geen sprake van. Tot de Duitsers de boel overnamen. Dat de deportaties werden opgelegd, pleit lang niet iedereen vrij, maar de bezetting van toen is niet te vergelijken met het vrije bestaan van nu.'

Excuses_voor_de_holocaust_zijn_gratis%0A

Zeg Maarten Huygen, bekend colomnist/trendwatcher en beste collega van me, het ontbreekt je aan verbeeldingskracht. Als iemand voor de oorlog tegen jouw familie had gezegd dat joden tijdens de oorlog door de NS gedeporteerd zouden worden naar vernietigingskampen, had je familie dit niet geloofd. Nu geloof jij niet dat bijvoorbeeld ooit Arabieren zouden kunnen worden afgevoerd. Weet je Maarten, uit het tolerante Nederland zijn procentueel twee keer zoveel joden gedeporteerd als uit Belgie en drie keer meer dan uit Frankrijk. In het land van het poldermodel is van alles mogelijk. Vandaar dat die vraag: 'In '40-'45 moesten de joden oprotten. Wie nu?' niet zo vreemd is. Begrijp je het nu een beetje. Toen keken de Nederlanders de andere kant op, of verraadden hun joodse buren, of verdienden geld aan hun deportatie of aan het leegroven van hun huizen. Mijn levenspartner zit in de commissie roofkunst, die de Nederlandse regering een halve eeuw na dato adviseert joodse gedupeerden hun door de Nederlandse staat achterover gedrukte kunst terug te geven. Een halve eeuw na dato, Maarten! Een zeer klein percentage Nederlanders zat in het verzet, net zoveel Nederlanders als er in de SS zaten.
Het kostte de NS een halve eeuw om excuses aan te bieden voor het feit dat het 4,80 gulden verdiende aan elke deporteerde joodse Nederlander, 4,80 enkele reis naar het einde van de nacht. Maarten, wordt volwassen, de menselijke geest is veel complexer dan jij vermoedt. Cultuur is een flinterdun laagje dat in een oogwenk kan zijn verdwenen. Dat kan elke overlevende je zo vertellen. Voordat je het weet, zwiepen de poorten van Auschwitz weer open. Luister naar de overlevenden jongen voordat je al die pedante nonsens opschrijft. Je afgeschermde wereldje is niet de wereld. Het is een synthetisch bestaan, zo zul je zien zodra je de moeite neemt je hoofd buiten de polder te steken. Doe dat eens. En lees intussen de klassieken, begin eens bij Primo Levi. Die kan je veel uitleggen, en dat is altijd meegenomen voor iemand die van zijn vak trendwatcher is. Let goed op, voordat je het weet is er weer een hele nieuwe trend. Begrijp je. Niets is zo veranderlijk als de mens.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Deze vraag niet ter provocatie maar werkelijk ter discussie: kun je zeggen dat de plannen van Verdonk voor zogenoemde "illegalen" naar deportatie neigden? Interessant in dit verband: toen ik in dec. 2005 uit het buitenland kwam, was alle racisme even weg uit de sfeer in het land. Wat bleek? Er was een brandoffer geweest, er waren asielzoekers omgekomen in de Schipholbrand. Dit had de haat even kunnen stelpen. 12 mensen voor een maand of twee. Met het jodenbrandoffer van WOII hebben we nu al 63 jaar kunnen doen. Maar af en toe zie ik trouwens ook weer jodenhaat de kop opsteken bij heel gewonen mensen. Vreemd, die psychologische behoefte aan een bloedoffer. Zou het met het offer van Jezus te maken kunnen hebben?

Vraag 2: Ik heb gewerkt als taaldocent voor inburgeringstrajecten. Met deze trajecten worden immigranten "genationaliseerd" en worden ze aan werk geholpen. Als ze niet slagen voor het examen kan ze dat in grote juridische en financiele onveiligheid brengen. Moeders worden gedwongen hun kinderen naar "opvang" te sturen, in werkelijkheid een stoffige zaal met rokende en kletsende meisjes als oppas. Wanneer moeders dit niet wilden, werd een heel intimiderende toon tegen hen aangeslagen.

Ik kon mij niet onttrekken aan de associatie die steeds in mij opkwam: "ARBEIT MACHT FREI". Dit is volgens mij het motto van inburgering. Het is een nep-examen, een excuus om mensen juridisch kwetsbaar te maken. Om ze straks te kunnen deporteren, nadat we hun zakken hebben leeggeklopt met onze incassobureaus en belasting-dwangbevelen?

Sonja zei

Toevoeging bij 'deportatie':
De SP verkiezingscampagne in 2003 begon met het lijsttrekkersdebat van het tv-programma Twee Vandaag. In een korte tweekamp probeerde SP-leider Jan Marijnissen de LPF-er Mat Herben nog te overtreffen met rechts-populistische anti-migrantenpraat. "We moeten mensen meer dwingen tot integratie", zei Marijnissen, suggererend dat migranten en vluchtelingen zich niet voldoende zouden willen aanpassen. Nederland zou volgens hem weliswaar nog niet vol zijn, maar dat zou het zonder harde maatregelen wel worden: "Wij kunnen economische vluchtelingen niet toelaten in Nederland. Als we die zouden toelaten, zou Nederland binnen de kortste keren volstromen." Daarom moest er volgens hem ook gedeporteerd worden. "Illegalen moeten worden uitgezet, daar ben ik het mee eens. Maar mogen we het alsjeblieft wel een beetje beschaafd houden?", voegde hij eraan toe voor de linkse kiezer. Beschaafd deporteren?

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...