vrijdag 11 juli 2008

Carolien Roelants 9


Afgelopen maandag schreef Carolien Roelants in de NRC: "Joodse vluchtelingen willen ook op de agenda. 'Arabische wereld heeft nooit de historische feiten erkend'." Zonder ook maar enig serieus onderzoek te hebben verricht, beweert Roelants van alles. Ze verspreidt makkelijk aantoonbare nonsens. Zie daarover de vorige stukjes over haar werkwijze.
De vraag is waarom de journaliste van de slijpsteen voor de geest nu ineens met deze propaganda komt. Roelants zelf formuleert het antwoord hierop aldus: "Waarom wordt de kwestie nu pas aan de orde gesteld? Volgens Urman (van Justice for Jews. svh) willen de joodse vluchtelingen er eerder niet over praten omdat ze hun leven weeer wilden oppakken. 'Maar nu het Israelisch-Palestijnse vredesoverleg meer vaart krijgt, groeit de bezorgdheid dat 1 kant rechten krijgt terwijl het lijden van de andere groep wordt genegeerd. Daaarom laten we onze stem nu horen. We willen dat onze rechten worden erkend."
Zijn de joodse Arabieren of Arabische joden in Israel of de VS vluchtelingen? Niet in de VS waar ze goed zijn geintegreerd en een onevenredig grote invloed uitoefenen op de Midden-Oosten politiek van het Witte Huis. In Israel dan? Nee, geenszins, ze zijn volwaardige burgers in de "joodse natie" met meer fundamentele rechten dan de Palestijnse Israeli's. Sterker nog, de meesten joodse Arabieren zijn naar Israel geemigreerd onder druk van de zionisten, die daarvoor zelfs terroristische aanslagen pleegden in de landen waar deze joden oorspronkelijk woonden. Daarover zwijgt Roelants, het past niet in de propaganda.
Zijn de Palestijnse vluchtelingen daadwerkelijk vluchtelingen? Ja zeker, ze werden met geweld en door zionistische terreur verdreven en mochten niet terugkeren. Dit alles in strijd met het internationaal recht en de wil van de wereldgemeenschap zoals die is verwoord in een VN-resolutie. Het is een absurditeit om te beweren dat in het Westen het lijden van de joden wordt ontkend in tegenstelling tot het lijden van de Palestijnen. De werkelijkheid is deze, zoals is verwoord door de joods Israelische hoogleraar Benjamin Beit-Hallahmi. In zijn studie Original Sins, Reflections on the History of Zionism and Israel schrijft hij: ‘’Het lijden van de joden door de eeuwen heen, en speciaal tijdens de Holocaust, is gebruikt om het ontzeggen van Palestijnse rechten te rationaliseren en te rechtvaardigen. Dit is zo doeltreffend gebeurt dat de Palestijnen beschouwd worden als de agressors in het Israelisch-Palestijns conflict, dat gezien wordt als een simpele voortzetting van de eeuwenlange joodse vervolging."
Dan dit: namens wie spreekt de directeur van het Amerikaanse Justice for Jews? Hoeveel joden zijn lid van zijn club? Welk onderzoek heeft hij gedaan om te suggereren dat Jews for Justice representatief is? We weten het niet, Roelants zwijgt erover. Wel schrijft ze klakkeloos de grootste onzin op, zoals de bewering dat "nu het Israelisch-Palestijnse vredesoverleg meer vaart krijgt." Een werkelijk rechtvaardig vredesakkoord is verder weg dan ooit. Er is geen sprake van serieus overleg, er is sprake van een aantal dictaten van Israel gesteund door de politici in Washington die sterk beinvloed worden door AIPAC, de joodse lobby in de VS. Waar wel sprake van is, is het feit dat de etnische zuivering van Palestina niet meer door journalisten als Roelants ontkend kan worden, nu joods-Israelische historici daar zelf gedocumenteerd over hebben gepubliceerd. Met andere woorden: dit feit kan niet langer meer genegeerd worden bij officiele onderhandelingen. Om nu de schade zo veel mogelijk te beperken, bedrijven zionistische lobbygroepen als Justice for Jews (sic) propaganda en dat wordt weer onmiddellijk opgepikt door journalisten van de pro-Israel lobby zoals Carolien Roelants. De zionisten zullen in de toekomst hun schuld aan het Palestijnse vluchtelingenprobleem moeten erkennen en een oplossing ervoor moeten vinden. Zo niet, dan zal Israel nooit vrede kennen. Dit is wat gewone joods Israeli's mij vertellen en die ik in mijn boek, dat dit najaar verschijnt, aan het woord laat. Maar deze werkelijkheid past niet in de propaganda van Roelants en dus bericht ze daarover niet in de slijpsteen voor de geest. Gematigde joods-Israeli's ergeren zich te pletter aan ideologisch gemotiveerde journalisten als Roelants die een gevaar voor Israel betekenen. Met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig.

2 opmerkingen:

Serge van Erkelens zei

2012: http://www.nrc.nl/nieuws/2012/05/02/hamas-voert-geheime-gesprekken-met-vijf-lidstaten-eu/


Uiterst vermakelijk om anno 2012 in het NRC nog een artikel aan te treffen, dat begint met het bijna antieke “De militante organisatie Hamas heeft..enz”.

Hamas bestaat uit nazaten van de 750.000 Palestijnen, die in 1948 verdreven- en van alles beroofd werden.
Hamasleden hebben gezinnen en families, die al 45 jaar onder rigide bezettingspraktijken leven, en vaak het zwaarst daar onder geleden hebben.
Hamasleden hebben mogen zien hoe Arafat 35 jaar lang in een westerse taal voor westerse organisaties een beroep deed op westerse internationale vredesnormen, en datzelfde Westen hem 35 jaar lang met vele dooie mussen blij gemaakt heeft.
Hamasleden begrepen al vele jaren eerder dan bijvoorbeeld NRC-redacteuren, dat er gezien de internationale krachtsverhoudingen helemaal geen serieus vredesproces is, en ook nooit geweest is.
Bij Hamas begrijpen ze tenminste nog, dat Israel zelf absoluut niet voldoet aan de eisen, zoals de EU die aan Hamas stelt, en dat Israel het internationale recht vele malen ernstiger schendt – en dus veel gewelddadiger is – dan welke Palestijnse groepering dan ook.

In heel Europa worden nog steeds de vrijstrijders bejubeld, die hun volk in de afgelopen 1000 jaar bevrijdden van omstandigheden zoals waar de Palestijnen al 90 jaar mee kampen. Helden zijn het, die met veel geweld het zelfbeschikkingsrecht realiseerden, bij ons vanaf Willem van Oranje tot Hannie Schaft. Maar als Palestijnen dit doen in hun 80-jarige oorlog tegen de geïmmigreerde Europese Joden (die een Joodse staat op Palestijnse grond willen), dan zijn het ‘Militanten die geen vrede willen’.

Serieuze studies naar Hamas zijn er al jaren, en geven een totaal ander beeld. Hamas is vooral een organisatie van maatschappelijk werk. De meeste uitlatingen van Hamsleden op Al Jazeera zijn uiterst realistisch. Ze claimen Israel wel, maar Israel claimt de Palestijnse gebieden net zo goed. En gezien de verdrijving heeft Hamas goede gronden voor de claim. Dat is dus een probleem, dat bij vredesovereenkomst opgelost moet worden, en niet zozeer een misdaad. De Israelische claim is enkel gefundeerd in zionisme en eigen Joodse belangen. En landroof, die enkel door eigen belangen gerechtvaardigd wordt, kun je wel degelijk een misdaad noemen.

Aangekomen bij Judith Laanen, die haar artikel begon met “de Militante Hamas”. Die schrijft over allerlei onderwerpen. Geen wonder dat die als een net meisje braaf kopieert, wat anderen haar vertellen. (Lees: de pakkende slogans van de Israellobby, die in serieuze literatuur al jaren geleden ontmythologiseerd werden.)

Ik had al willen protesteren bij ‘Midden-Oosten-deskundige’ Carolien Roelants, waar NRC-artikelen voortdurend naar verwijzen, omdat dergelijke slogans toch echt onterend zijn voor het NRC. Als degelijke mythes against-all-odds maar volgehouden blijven worden, dan is niet alleen de nuance ver zoek, waar het NRC zich voortdurend mee profileert, maar begint het zelfs een ranzig supportersblad in een zeer foute oorlog te worden.

Maar speurend naar Carolien Roelants, stuitte ik op de artikelen van Stan van Houcke over haar. Judith Laanen kan rustig slapen. Al haar soort nonsens zal zeker geruggesteund worden door Roelants. De enige die wijzer werd, ben ik. Alweer een stukje gevonden van de puzzel rond de vraag, waarom Nederlandse media toch zo’n achterlijke cultuur inzake de meningsvorming rond Israel hebben?

----
Stan, bedankt! :-)

Sonja zei

Carolien Roelants is tegenwoordig "Midden Oosten deskundige".

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...