vrijdag 19 februari 2010

Jacqueline Maris van de VPRO 8





jacqueline maris nog 1 keer heeft een nieuwe reactie op uw bericht "Jacqueline Maris van de VPRO 2" achtergelaten:

Volgt nog een post scriptum: in je blogs lees ik dat je een probleem hebt met mijn collega Jair Stein en een interview dat hij deed tijdens de Gaza-oorlog. Mag ik je erop wijzen dat ik tijdens die oorlog voor dezelfde VPRO en in hetzelfde programma VillaVPRO de volgende uitzending maakte:
http://weblogs.vpro.nl/buitenland/2009/01/10/het-litteken-van-david-roman-over-een-palestijnse-familie/
Reacties waren overvloedig en met name van mensen die zeiden dat de VPRO het lef had nu eens de Palestijnse kant van de zaak te laten zien en dwars tegen de Israelische propaganda in te gaan. Dus stop svp met ons als zionistische slippendragers af te schilderen.
groet alweer

Jacqueline Maris

Dit geeft ook een aardig inkijkje in het denken bij de huidige VPRO radioredactie sinds de komst van Jair Stein. Terwijl de hele journalistieke wereld wist dat er in de Gazastrook door Israel oorlogsmisdaden werden gepleegd gezien de uitspraken van de politieke en militaire leiders van Israel, eiste Stein dat er ruimte werd gemaakt voor een Israelische propagandist die de terreur zou goedpraten. De gedachte is dat waar twee vechten twee fout zijn, dat er in feite dus sprake is van gelijkwaardige partijen. Die leugen is heel belangrijk voor de zionisten om in leven te houden. Dat in de praktijk 1400 Palestijnen gedood werden, van wie tenminste eenderde kind was, kan op die manier achter de propaganda verborgen worden. Het feit dat de op drie na machtigste strijdkrachten ter wereld 'wild' ging tegen een burgerbevolking, zoals minister Livni het omschreef, kon zo naar de achtergrond worden gedrongen.

Die onevenwichtige aanpak van de werkelijkheid blijkt ook uit deze uitspraak van Jacqueline Maris:

Hoe kan het ooit vrede zijn als buren elkaar niet kennen en de wildste ideeen over elkaar hebben, als ze denken het alleenrecht op de grond te hebben. Dat laatste geldt – moet ik helaas zeggen – vooral voor de joodse kolonisten en de staat Israel. In Villa West Bank willen we die twee werelden - van een eeuwenoud stadje versus een kolonie van twee decennia – laten horen. Geen oordeel vellen, maar beide partijen een platform bieden en dan de luisteraar maar laten beslissen wie er het meest gelijk heeft.

http://weblogs.vpro.nl/buitenland/2010/02/17/villa-west-bank-dl-1-hoe-danya-en-hayfa-buren-werden/


Maris en de VPRO presenteren de zaak alsof we hier te maken hebben met twee partijen die alle twee evenveel recht van spreken hebben. Daarom laat de VPRO beide zonder 'oordeel' te vellen aan het woord. Dit is een absurd uitgangspunt, om de simpele reden dat de Joodse kolonisten in strijd met het internationaal recht en alle fatsoensregels op gestolen land van hun Palestijnse buren leven. Als je daarover geen 'oordeel' uitspreekt als journalist dan spreek je wel degelijk een 'oordeel' uit, namelijk dat beide partijen evenveel recht van spreken hebben. En die vertekening van de werkelijkheid is geen journalistiek, maar ordinaire propaganda van het ergste soort, aangezien je een objectiviteit suggereert die niet bestaat. Ook hieruit blijkt de invloed van de pro-Israel lobby bij de VPRO-Radio.

Maris schrijft: 'Reacties waren overvloedig en met name van mensen die zeiden dat de VPRO het lef had nu eens de Palestijnse kant van de zaak te laten zien en dwars tegen de Israelische propaganda in te gaan.'

Dezelfde ervaring had ik in 2002, toen er veel meer dan normaal gereageerd werd door de luisteraars die door een serie programma's onder de noemer De dagelijkse terreur van Israel ineens een heel ander beeld van de 'Joodse natie' gepresenteerd kregen, en ik dit als verklaring zag voor de razernij van Jair Stein dat de VPRO dit had uitgezonden. Als hij de macht had gehad, had hij het verboden. Maar die macht bezat hij goddank niet. En terwijl wereldwijd de blinde pro-Israel houding aan kracht inboet, is nota bene bij de VPRO die invloed toegenomen. Een omgekeerde wereld.


Meer over Maris later.

6 opmerkingen:

Sonja zei

"Dus stop svp met ons als zionistische slippendragers af te schilderen."

Wat een bullshit. Zo doorzichtig. En triest ook, heel triest. Maar het tekent wel hoe het komt dat Israël na tientallen jaren nog steeds kan doen wat het doet. Met de hulp van onze journalisten.

Lucas zei

"En terwijl wereldwijd de blinde pro-Israel houding aan kracht inboet, is nota bene bij de VPRO die invloed toegenomen. Een omgekeerde wereld."

Sinds de Nederlandse deelname aan "vredesoperaties" wordt de Nederlandse berichtgeving gecensureerd en is de Nederlandse bevolking gedwongen voor informatie op zoek te gaan naar de originele onbewerkte Amerikaanse, Engelse en Israëlische bronnen.

Lucas zei

Ik probeer mij een voorstelling te maken van een uitzending rond 4 en 5 mei waarin de helft van de zendtijd wordt gereserveerd voor holocaustontkenning.

Anoniem zei

Het verval van de VPRO.
Radio-programma Pavlov, aflevering de Beschaving. Terwijl je verwacht dat het een uur zou gaan over onze huidge belabberde samenleving , die geen beschaving is , babbelen ze een uurtje vol over triviale ditjes en datjes.Het moet wel leuk blijven.

Anoniem zei

http://www.radio1.nl/items/81836-is-beschaving-slechts-een-dun-laagje-vernis

Anoniem zei

Kenmerk van een echte beschaving zou zijn o.a. eerlijkheid, oprechtheid, compassie . In dit gesprek hoor je vooral mensen praten, die liever een persoonlijke schijnvertoning hoog houden en lachen om ironie. Toppunt van schijnbeschaving Rene Gude maakt het echt te bont . Hij verward ppersoonlijke beschaving met narcisme. Luister en huiver.

De Holocaust Is Geen Rechtvaardiging meer Voor Joodse Nazi's

Eitan Bronstein, bezig de geschiedenis van straten, wijken en steden terug te geven aan Palestijnen en daarmee aan de Joden in Israël. . Zev...