dinsdag 3 februari 2009

Jair Stein van de Pro-Israel Lobby 3



DeVPRO-radiouitzending, waarin Jair Stein en Chizki Loonstein propaganda maakten voor het Israelisch geweld in Gaza, begon met de aankondiging:'Villa VPRO, met scherpe gesprekken, met verse gerechten, en ook veilige gerechten uit de magnetron, dat is natuurlijk in onze rubriek "Uitgekookt'', en met persoonlijke verhalen, zoals het verhaal van de 24-jarige Chizki Loonstein. De afgelopen weken reed hij rond in Gaza in een ambulance met daarop een Davidster.'

Vervolgens leidde Stein het eerste onderwerp in dat ironisch genoeg over de onbetrouwbaarheid van de massamedia ging. Stein: 'Een aanzienlijk deel van de berichten die u leest in de krant wordt vaak zonder bronvermelding klakkeloos overgenomen van persbureau's, andere media, of -- en dat klinkt wel heel zorgelijk -- PR-bureau's.' Gaande de uitzending werd duidelijk hoe 'zorgelijk' deze ontwikkeling wel niet is toen ook Jair Stein zelf zijn gast Loonstein ongecheckte public relations verhalen van de Israelische strijdkrachten onweersproken liet rondbazuinen. En dat terwijl eerder nog in de uitzending de academische onderzoeker Kees Buijs de luisteraars erop had gewezen dat uit zijn onderzoek was gebleken dat 'het checken als grondbeginsel van de professionele journalistiek gaandeweg afneemt.'

Uitgaande van het interview met Loonstein was de opzet om hem als een soort belangeloze held af te schilderen. Stein vroeg hem dan ook of de ambulancebroeder geen 'rijdende schietschijf' werd toen hij onder dekking van de Israelische strijdkrachten Gaza binnenreed? Het voor de hand liggende antwoord was: 'Ja, dat word je absoluut... gevaar voor eigen leven... al zijn wij redelijk goed beschermd. We rijden in volledig gepantserde ambulances.' En dat is weer een stuk beter dan de Palestijnse ambulancebroeders die al jarenlang in volledig onbeschermde ambulances door de Israelische strijdkrachten onder vuur worden genomen, waarbij doden en gewonden onder het personeel zijn gevallen. Maar dat verzwegen Stein en Loonstein, want dat paste niet in het propagandaplaatje. Stein was ook muisstil toen Loonstein beweerde dat 'Hamas-terroristen' bommen en munitie in Israelische ambulances meesmokkelen om zo dood en verderf te zaaien in Israelische ziekenhuizen. Dat is 'een reel risico dat hier, zeg eventjes, aan de orde van de dag is.' Jair Stein liet deze propaganda onweersproken voorbijgaan omdat dit wel paste in het propagandabeeld, waarbij de Palestijnen worden afgeschilderd als 'terroristen', en het Israelische leger als hulpverleners. Het absolute hoogtepunt was het slot van dit 'interview' toen Loonstein desgevraagd verklaarde: 'Heb ik hoop op vrede?' En vervolgens kwam er een uitermate warrig verteld verhaal waarvan elke professionele journalist weet dat het een uit het hoofd geleerd lesje is, en waarvan de strekking ik hier kort weergeef. Loonstein: 'Ik zeg altijd: "hoop moet je houden", maar aan de andere kant heb je hier te maken met een volk dat gebrainwashed is... Ik heb in de afgelopen paar jaar in Israel een aantal keer vanuit mijn positie bezoeken moeten brengen aan Palestijnse scholen en dan hoor je leraren en leraressen aan kindjes in de leeftijd van drie tot tien jaar oud vertellen...' Het verhaal werd steeds chaotischer, maar Stein weet kennelijk wat er gaat komen en blijft dus zwijgen. Ineens onderbreekt Loonstein zijn eigen verhaal en probeert de draad van zijn eigen verhaal weer te vinden door te zeggen: 'Toen ik persoonlijk op mijn basisschool zat leerde ik tellen met een raamtel en zij leren tellen door middel van 1 dooie jood plus 2 dooie joden plus nog een dooie jood zijn twee dooie joden.' Ik weet niet waar precies in Nederland Chizki Loonstein heeft leren tellen, en hoe een 'raamtel' eruit ziet, maar ik heb zonder telraam op de basischool geleerd dat 1+2+1 in totaal 4 is, en niet 2 al dan niet 'dooie joden'.

Wat ik wel weet is dat dit verhaaltje tot het standaardpakket behoort van de pro-Israel lobby en je het in allerlei varianten kunt horen. Het is gelogen, maar de pro-Israel propagandisten vinden het kennelijk lekker geloofwaardig klinken. Vandaar dat Loonstein beweert dat telkens als hij als 'ambulancebroeder... Palestijnse scholen' in bezet en belegerd gebied binnenloopt juist op dat moment 'leraren en leraressen' dooorgaan met het geven van rekenles 'aan kinderen' zonder gebruikmaking van een 'raamtel' maar gewoon met 'dooie joden'. Het klinkt voor de propagandisten net zo lekker als de volgende bewering van Loonstein: 'Dus ja, heb je hoop op vrede? Je hebt te maken met mensen die niet beter weten dan dat ze 70 maagden krijgen als ze uit het leven stappen middels zelfdoding en daarin joden meenemen.' Diep ontroerd over zoveel prachtige propaganda fluisterde Jair Stein: 'Dank je wel, Chizki Loonstein, voor je verhaal.' Doek dicht en applaus. Wilt u het nog eens afluisteren: http://weblogs.vpro.nl/villavpro/2009/01/22/villa-vpro-op-donderdag-22-januari-2009/

Het is voor mij als oud-programmamaker van de VPRO-radio wonderlijk om dit soort racistische nonsens via de VPRO te horen, aangezien mijn VPRO-collega's Ronald van den Boogaard en Roel van Broekhoven de eerste journalisten in Nederland waren, die al in 1979 als eersten aandacht besteedden aan het lot van de Palestijnen en in eerste instantie de dupe werden van de pro-Israel lobby die vlak voor de uitzending hun geluidsbanden vernietigde, omdat de informatie niet pastte in de pro-Israel propaganda. Zie: http://www.ronaldvandenboogaard.nl/joomla/index.php?option=com_content&task=view&id=661&Itemid=47

9 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik mag Stan van Houcke graag en heb respect voor de vasthoudenheid waarmee hij aantoonbaar onzin blijft verkondigen. Over mij schreef hij ondermeer dat ik, ‘als eindredacteur van het programma De Ochtenden op Radio 1 en tevens voorzitter van de Nederlandse vereniging van Journalisten’ het contract van ‘Midden-Oosten specialist Rik Delhaas’ niet verlengd zou hebben. Typerend voor het autisme ten aanzien van het Midden-Oosten, aldus van Houcke.
Tsja.
Ik verlengde inderdaad het contract van Rik Delhaas niet. Ik gaf hem een vaste aanstelling.

Vervolgens beweerde Van Houcke, in een nieuwe poging aan te tonen dat het met de VPRO-berichtgeving over het Midden-Oosten bergafwaarts ging sinds zijn eigen goed verzorgde vertrek bij die omroep, dat ik, ‘als oud vakbondsman’, een ‘drastische ontslagronde’ ten uitvoer zou moeten brengen.
Hm.
Die opdracht is tot mij niet doorgedrongen – bij mijn weten heb ik nooit iemand ontslagen. Daar ben ik eigenlijk wel trots op.

Narren moet je narrenvrijheid laten, dus ik liet Stan begaan.
Maar nu hij onzin schrijft, beschadigende onzin zelfs, over zijn oud-collega Jair Stein, wordt het tijd om te reageren. In een nieuwe poging om aan te tonen dat de VPRO de VPRO niet meer is sinds het vertrek van, u raadt het, Stan van Houcke, beschuldigt hij Jair Stein van ‘etnisch provincialisme’. Van Houcke, nooit verlegen om grote woorden, noemt Stein een bange, gekke Jood die niet tegen kritiek op Israël kan.
De bewijzen?
Jair Stein had in het verleden kritiek op programma’s die Van Houcke zelf maakte. En iedereen die van Houcke kent, weet dat zulke kritiek niet verstandig is, althans: het uiten ervan.
Een tweede bewijs: een gesprek dat Jair Stein voor Villa VPRO had met Mohammed Benzakour. Dat was een interessant, scherp gesprek. Totdat Benzakour zijn interviewer aanviel op diens Joodse afkomst: dat zou volgens hem de scherpte van diens vraagstelling verklaren.
Inderdaad, zoals Van Houcke schrijft: dat is nogal wat. Een zware beschuldiging! Daar hoort een onderbouwing bij. En omdat Benzakour die niet leverde, doet Stan Van Houcke – zeg maar: de zelfbenoemde stem der zwijgende onderdrukten – het voor hem.
Maar helaas: de onderbouwing waarmee Van Houcke de nogal genante opmerking van Benzakour alsnog probeert goed te praten, raakt kant noch wal. Benzakour viel Jair Stein niet aan omdat het pro-Israel zou zijn, maar omdat hij Joods is. In mijn leefwereld noem je zo een opmerking onder de gordel.
Bewijs nummer drie: Jair Stein zou Chizki Loonstein hebben uitgenodigd voor de VPRO-microfoon om propaganda te maken voor de ‘Joodse staat’.
Opnieuw: onzin. Bij de VPRO bepaalt, net als bij andere omroepen, de eindredacteur wie voor een programma wordt uitgenodigd. En Jair Stein is geen eindredacteur. Om precies te zijn: ik was op dat moment de verantwoordelijke eindredacteur. Overigens voerde Jair Stein voor Villa VPRO ook een gesprek met Merlijn Twaalfhoven, die actie voert voor de slachtoffers in Gaza (http://weblogs.vpro.nl/villavpro/2009/01/14/villa-vpro-woensdag-14-januari-2009/). Klaarblijkelijk was hij toen even vergeten dat hij Joods is.
Dus, beste Stan: blijf je losse flodders nu toch alsjeblieft op mij afvuren. Daar kan ik nog wel om lachen. Maar laffe aanvallen op mijn medewerkers op basis van zelf in elkaar geknutseld bewijs, zijn wat mij betreft de humor voorbij

Kees Schaepman
Hoofdredacteur Radio/Eindredacteur VillaVPRO

stan zei

Zie voor beantwoording http://stanvanhoucke.blogspot.com/2009/02/jair-stein-van-de-pro-israel-lobby-5.html

Anoniem zei

Nou,nou, nou, dat kan wel weer! Een of ander vlaflipverhaaltje over zwak, ziek en misselijke soldaatjes die behandeld moesten worden. Ik moet zeggen, ik zou er ook wel een beetje misselijk van worden van al dat uiteengereten vlees. En zij weten tenslotte wat het is om zoveel lijken bij elkaar te zien liggen en dit te moeten doorstaan en ondanks dat toch fatsoenlijk te blijven.Gelukkig hoefden de luisteraars dit niet te horen,alhoewel er nog wel een kankergezwel voorbij kwam. Fijn voor onze ambulancebroeder. Meneer werkt grotendeels op Israelisch grondgebied, dus een luizenleventje! Over luizen gesproken, meneer vertelde ook nog over een lesje rekenen waarbij de kinderen de + en - sommen leerden. Misschien een tip voor het rekenonderwijs aldaar! Kinderen leren beter als de lessen aansluiten bij hun belevingswereld! Dus niet 1 dode jood - 1 dode jood=0 jood maar b.v.1 dood kind+1 dood kind = -2 luizen. (variant 70 dode maagden = 0 neukpartij)
Ik wens onze ambulancebroeder veel sterkte, mazzel en broge!

Anzi

Anoniem zei

De zelfbenoemde stem van de zwijgende onderdrukten!!

Misschien zou het Kees Schaepman sieren om iemand te laten intervieuwen die meer verstand van zaken heeft dan een of ander vaag iemand, met vage verhaaltjes, vage voorstellingen en vage rekensommetjes!

De zwijgende onderdrukten oftewel verminkte,lafhartig vermoorde mensen (kinderen) krijgen door kritische journalisten (zals Stan van Houcke) inderdaad een stem die steeds meer gehoord wordt! In plaats van de aanhoudende joodse geilheid op hun unieke slachtofferschap en de daarmee gepaard gaande zeikballen waarvan het vocabulaire niet verder reikt dan het woord antisimiet, zien en horen we ook de andere kant van het verhaal! Een verhaal dat verzwegen wordt door de media!

Anzi

Anoniem zei

En kunnen die medewerkers van de VPRO niet voor zichzelf opkomen?

Anzi

stan zei

anzi

je formulering klopt niet wanneer je schrijft: 'de aanhoudende joodse geilheid op hun unieke slachtofferschap'. het zijn nu juist mijn joods-Israelische contacten en vrienden die de meest uitgesproken kritiek hebben op de terreur van de zionistische staat. en dat geldt ook voor mijn vrienden van een ander joods geluid. het is niet het joodszijn die tot extremisme leidt, maar de wijze waarop ervaringen en herinneringen door individuen worden verwerkt. mijn bezwaar tegen de zionistische lobby is nu juist dat ze aan de hand van een enkeling een hele groep stigmatiseren en criminaliseren.de tegenstanders van het extremistisch zionisme moeten niet hetzelfde doen.
stan

Anoniem zei

Hallo Stan,

De zionistische lobby heeft wel een heleboel enkelingen,zeg. En je hebt gelijk, ik moet mijn zinnen preciezer formuleren en in plaats van "de joden" een duidelijker omschrijving geven, zoals een grote groep of groot gedeelte van de joden in Israel etc. Even voor alle duidelijkheid, je benadrukt je vriendenkring zo sterk, ik ben geen jodenhater,maar ja toevallig gaat het nu over een grote groep Israeliers van joodse afkomst en een grote groep Palestijnen!

Anzi

stan zei

anzi

ook onder de palestijnen heb ik veel vrienden, dat maakt mijn positie anders dan de meesten van mijn collega's. het gekke is alleen dat ik vele jaren geleden door notabene joodse vrienden met het probleem van israel in contact kwam. ze waren de eersten die me lieten zien in wat voor erbarmelijke omstandigheden de palestijnen leefden. ik ben ze er nog steeds dankbaar om. ik zeg met nadruk joodse vrienden, ook omdat ik wil voorkomen dat de zionistische lobby het politieke argument antisemitisme gebruiken, zoals ze in het verleden hebben gedaan. iedere westerling is door de holocaust op een of andere wijze 'schatplichtig' aan de joden en dient elke misverstand te vermijden. dat wil niet zeggen dat je niet de werkelijkheid kunt weergeven, zoals je gemerkt hebt, maar dan altijd gedocumenteerd. en wat enkelingen betreft. wat ik probeer, is zo min mogelijk in termen van groepen te denken. als journalist die veel over de wereld heeft gereisd, weet ik dat groepen alleen van buitenaf bestaan, zodra je er tussenin gaat staan, ontdek je doorgaans al snel dat het allemaal eenlingen zijn, vaak sufferds, maar regelmatig ontmoet je ontzettende leuke en interessante mensen, in elke cultuur. vandaar dat ik zo de pest heb aan lui die arabieren overal de schuld van geven.
groeten
stan

Anoniem zei

En ik ben weer dankbaar dat je de informatie weer door wilt geven. Ik heb nog wel een vraag.
Wat bedoel je "met iedere westerling is door de holocaust op een of andere wijze schatplichtig aan de joden en dient elk misverstand te vermijden"?

Anzi