zaterdag 20 mei 2023

Yoeri Albrecht: Organiseer Een Debat over de Oekraïnse Proxy War

Ter zake, de met belastinggeld gesubsidieerde 'Yoeri Albrecht  is de algemeen en artistiek directeur van cultureel centrum De Balie in Amsterdam. Ook is hij voorzitter van Vereniging Veronica. Verder is hij bestuurslid en mede-initiatiefnemer van de European Press Prize, voorzitter van de Raad van Toezicht van de Open Society Foundation Europe en lid van de Raad van Toezicht van onderzoeksjournalistiek platform Bellingcat.'

https://nl.wikipedia.org/wiki/Yoeri_Albrecht


Ik ken deze Albrecht al vele jaren als een uitgesproken rechtse knaap met soms ranzige opvattingen. Zo is ondermeer het volgende over hem bekend:

Update van de redactie, 21 oktober 2021

Op 27 oktober organiseert debatcentrum de Balie in Amsterdam een gesprek met de organisatie KIRAC, een kunstenaarscollectief dat eerder deze maand een film presenteerde waarin de kunstenaar Juliaan Andeweg werd ‘ge-uncanceld’. Andeweg kwam vorig jaar onder vuur nadat NRC onthulde dat meerdere vrouwen hem verdenken van seksueel misbruik. Momenteel loopt er een strafrechtelijk onderzoek naar hem.

Feministisch collectief Wonda roept de Balie op stil te staan bij de boodschap naar slachtoffers van seksueel geweld als KIRAC een podium wordt geboden. Het collectief begon een petitie, die inmiddels ruim 1300 keer is ondertekend.

Nu de bekende journalist Mona Eltahawy haar lezing in De Balie heeft afgezegd, lijkt de al twee jaar durende boycot van De Balie opeens wél nieuwswaardig te zijn. Eltahawy schrijft in een brief op Twitter dat ze besloot om af te zeggen toen ze hoorde dat De Balie een extreemrechtse partij een podium bood en de deportatie van moslims werd besproken. 

Het debat waar Eltahawy op doelt, werd in 2017 gevoerd onder de titel Waarom haten ze ons eigenlijk?, enhad moslimextremisme als onderwerp. Tijdens de publieke discussie van het debat stelde publiciste Bernadette de Wit voor om ‘beroepsmoslims uit te zetten’. “Daar gaat een signaal van uit naar de gewone, gematigde moslims. (…) Dan gaan ze een beetje dimmen, en hun geloof, gewoon privé thuis beleven. Dan is het probleem opgelost.” Deze en andere opmerkingen over de islam, zorgden voor veel ophef in Nederland en creëerde in de moslimgemeenschap een afkeer richting De Balie. 

Yoeri Albrecht, algemeen directeur van het debatcentrum, zegt in een tweet in 2017 het ‘steeds maar weer verbazend’ te vinden dat mensen woedend zijn op De Balie als daar ruimte wordt gegeven aan opvattingen of uitingen die niet iedereen deelt. Maar twee jaar later, in reactie op de afzegging van Eltahawy, meent hij ‘duidelijk en meteen afstand te hebben genomen’ van de inhoud van de woorden van Cliteur en De Wit. De Balie zegt op haar website dat zij een podium wil bieden aan ‘vrije geesten met afwijkende meningen en nieuwe denkbeelden.’ Het centrum moet volgens hen een ‘kweekplaats zijn voor nieuwe initiatieven en ideeën en een plek waar deskundigen en publiek elkaar ontmoeten en commentaar leveren op ontwikkelingen in de samenleving’.

De hashtag #boycottdebalie op Twitter toont dat De Balie al twee jaar lang wordt gemeden. Wij vroegen een aantal Nederlandse moslims en personen van kleur naar hun boycot van De Balie: Enis Odaci (schrijver en spreker en hoofd Online bij magazine Volzin), Fatima Faïd (partijleider van de Haagse StadsPartij), Olave Nduwanje (jurist, activist en feminist) en Arzu Aslan (leerkracht en activist).

HOE LANG KOM JE ZELF NIET MEER IN DE BALIE EN WAAROM NIET?

Enis Odaci: “Ik kwam tot 2017 weleens in de Balie als bekenden van mij debatteerden over islam, migratie en politiek. En toen was er dat verschrikkelijke debat Waarom haten ze ons eigenlijk?—de titel alleen al. Te gast waren onder meer de islamofobe sprekers Wim van Rooy en Paul Cliteur, geleid door de eveneens islamofobe historicus Geerten Waling, gadegeslagen door Frits Bolkestein, ook zo’n fijne intellectueel. 

Tijdens dat debat deed Paul Cliteur de verschrikkelijke suggestie om moslims met beleid te deporteren. Die witte mannen zaten tijdens dat gesprek onderling gezellig boompjes op te zetten over het verschil tussen islamisme en islam, tussen islamkritiek en kritiek op moslims. Na dat debat heb ik besloten nooit meer naar dat huis te gaan, zeker toen De Balie-directeur Yoeri Albrecht weigerde afstand te nemen van de inhoud van dat xenofobe gesprek. Begin 2018 werd ik nog uitgenodigd voor een debat in De Balie over (a)theïsme, maar daar heb ik om principiële redenen van afgezien.”

EEN EFFECTIEVE BOYCOT ONTHULT DIT SOORT ORGANISATIES ALS VALSE BONDGENOTEN, CORRUPT EN UITBUITEND

Olave Nduwanje

Fatima Faïd: “Sinds ik via de livestream de ‘discussie’ over het deporteren van moslims gevolgd heb, kom ik er niet meer, en roep ik ook anderen op dit niet te doen. Als je de uitzending bekijkt, dan zie je dat gespreksleider Geerten Waling zelf ook helemaal geen moeite heeft met de wending die het gesprek neemt. Er wordt urenlang gekeuveld over hoe moslims gedeporteerd zouden moeten worden.”

Olave Nduwanje: “Ik kom er al twee jaar niet, niet meer sinds dat ‘islamdebat’. Ik werd gevraagd om te spreken op een event dat daar plaatsvond, maar trok me terug toen ik van #BoycottdeBalie hoorde en heb de organisatoren uitgelegd waarom. Ik vind het belangrijk om boycots zoals deze te steunen. Organisaties zoals De Balie gebruiken hun platform om te verdienen aan complexe maatschappelijke problemen en gemarginaliseerde groepen. Ze doen dat op een uitbuitende en onverantwoordelijke manier, door de grens van stigmatisering op te zoeken en op te rekken, en xenofobe populisten te legitimeren. 

Een boycot is een effectieve manier om onze kennis, aandacht en middelen te onttrekken aan hun productieproces van polemiek. Onze verhalen, perspectieven en strategieën zijn, als het ware, hulpbronnen die zij omzetten tot consumeerbare ervaringen voor een veelal wit publiek. Een effectieve boycot onthult dit soort organisaties als valse bondgenoten, corrupt en uitbuitend.”

https://twitter.com/olavetalks/status/930424220890337281?s=12

Arzu Aslan: “Tijdens het gewraakte debat in 2017 werd er letterlijk besproken hoe ‘we’ moslims kunnen minimaliseren tot 1 à 2 procent. Vanuit de zaal en het podium werden allerlei praktische ideeën besproken, onder leiding van moderator Geerten Waling, hoe deze zuivering het beste te organiseren. Vooral schokkend was dat er door de mainstream media lauwtjes op gereageerd werd. Veel moslims, waaronder ikzelf, vonden het zeer gevaarlijke praat die genormaliseerd werd op een dergelijk podium, dat wordt gesubsidieerd door de gemeente Amsterdam, waar ik ook woon. Wat mij betreft zet de gemeente elke cent aan De Balie stop, als ze een stad wil waar ook moslims zich veilig mogen voelen.

De Balie was eerder al grenzen overgegaan en ik kwam er al niet graag vanwege de islamofobe programmering. Deze kritiek was bekend. Directeur Yoeri Albrecht heeft een grote invloed op hoe islamofoob De Balie is. Zijn reactie was dan ook typisch en getuigde van nul besef over hoe ernstig en gevaarlijk het is dit een podium te geven. Voor vele activisten met mij was dat debat een dieptepunt waarbij we collectief besloten De Balie te boycotten. Sindsdien draag ik dat actief uit en dat zal ik ook blijven doen. Atria nodigde me bijvoorbeeld uit voor het event met Mona Eltahawy, maar dat had ik op voorhand al geweigerd.

https://www.oneworld.nl/lezen/discriminatie/religie/de-balie-wordt-al-jaren-geboycot/

Welnu, Yoeri Albrecht is tevens de man die destijds voorstelde om Pim Fortuyn te kiezen als de belangrijkste historische figuur in de Nederlandse geschiedenis. 

Hij is ook de initiatiefnemer om een kapot geschoten Russische tank in Amsterdam te plaatsen om de toch al niet geringe haat van de Hollandse kleinburgers tegen Rusland te vergroten. 

Twee jaar geleden verklaarde Yoeri Albrecht, directeur van De Balie: 'Vrijheid en gesprek zijn ook al eeuwenlang onlosmakelijk verbonden met onze nationale cultuur. De Balie waardeert het zeer dat de minister van OCW voor het eerst sinds jaren meer ruimte in de culturele infrastructuur heeft gecreëerd en dat de Raad haar adviseert De Balie daarin op te nemen.'

Welnu, Yoeri Albrecht, aangezien De Balie tevens een debatcentrum is, stel ik voor dat jij nu zo snel mogelijk een debat organiseert tussen de links/liberale NAVO-sympathisanten die voorstanders zijn van datgene wat D'66 minister van Defensie aldus formuleert 'Oekraïners knappen ons vuile werk op,' en gematigde Amsterdammers die tegen dit uitzichtloze bloedbad zijn. Je kunt mij bereiken via: stanvanhoucke@gmail.com, zodat je in no time een lijst van goed geïnformeerde tegenstanders hebt. In afwachting van je antwoord, 

stan van houcke 

Amsterdam.


De meeste voorstanders van de uitgelokte Oekraïne oorlog hebben, net als jij Albrecht, zelf nooit van nabij een oorlog meegemaakt. Hier kun je zien wat oorlog betekent:



Geen opmerkingen: