zaterdag 26 november 2022

Qatar slaat terug

 


Qatar slaat terug

Willy Van Damme

Nov 26

De Arabische gasstaat Qatar met een goeie 313.000 eigen inwoners en 2,6 miljoen gastarbeiders (cijfers 2017) mag op wereldschaal qua oppervlakte en bevolking amper iets betekenen maar het produceert naast en beperkte hoeveelheid olie gigantische hoeveelheden aardgas en verzamelt zo de miljarden alsof het koekjes zijn. 

Een familiebedrijf

Maar de Amerikanen mochten er in al Udeid een luchtmachtbasis bouwen en Qatar steunde ineen alliantie met de VS ook voluit de aan al Qaeda en de Moslimbroeders gelieerde terreurbewegingen die een oorlog voerden van Syrië over Mali tot zelfs in de Europese Unie. Maar recent kwam duidelijk wat al eerder bij kenners was opgevallen, het koos de kant van Rusland en China. 

En dan was het kot in het Westen plots te klein. Wat voorheen alleen bij enkele critici bekend was verschenen er nu plots in onze media op de voorpagina vette beschuldigende titels richting Qatar. En dan kwam een Eden Hazard en andere voetbalsterren ineens met een resem klachten over dat land.

Klachten die al decennia bekend zijn maar amper of nooit een krant, weekblad of de Westerse televisieschermen haalden. Maar Qatar is sinds haar creatie in 1971 gewoon een bedrijf van de familie al Thani dat rijker is dan de zee diep is. Hun geld raakt zo te zien nooit op.

En aangezien het niet de ideeën, de mensenrechten of goede bedoelingen zijn maar geld is dat de wereld beheerst kon de kritiek op deze dieprijke gasboer niet zonder gevolgen blijven. Beledigingen, hoe waar ook, zijn uiteraard niet aan de familie al Thani besteed. 

DSC_0106 (1)

Het Londense transportbedrijf Transport for London mag geen reclame meer voeren voor Qatarese bedrijven. Dit omwille van het beleid van het land tegen homoseksualiteit. Saoedi Arabië mag nog wel reclame plaatsen. Het land van Mohammed ‘Kapmes’ bin Salman al Saoed. 

450 miljard dollar

Vandaag kopte de Britse zakenkrant Financial Times (26 november 2022) dat Qatar zijn investeringen in London gaat herbekijken. Oorzaak is dat de Londense transportmaatschappij London for Transport voortaan elke reclame voor Qatar zal weigeren. 

Dit omwille van haar beleid ten overstaande van homoseksuelen. Homoseksualiteit is er zoals op tientallen plaatsen strafbaar. Het was er altijd al, ook toen de Britten er baas waren. En dat wist men wereldwijd ook toen met hen uitriep tot gastland voor deze wereldbeker.

De Qatar Investment Authority, in wezen een holding van de regerende familie al Thani, is eigenaar in Londen van o.m. het luxegrootwarenhuis Harrods, de Shard – een augurkvormige building – vastgoedproject Chelsea Barracks, de hotels Savoy and Grosvenor House en ander vastgoed zoals een deel van het immens grote vastgoedproject Canary Wharf. 

Het bezit ook 20% van de luchthaven van Heathrow. De totale activa van de Qatarese investeringsmaatschappij wereldwijd zou 450 miljard dollar bedragen. Wat heel vermoedelijk een onderschatting is. 

Wat ooit de welvaart toonde van schatrijke Britten uit de periode van het kolonialisme is dat nu van o.a. Arabieren. Dat men niet zomaar ongestraft een eigenaar van zulk vastgoed kan staan uitschelden is logisch net zoals je evenmin ook je Russische gasleverancier niet zonder risico’s kunt aanvallen. Dat heeft gevolgen.

Toen Qatar de wereldbeker voetbal kreeg toegewezen was er alleen onderhuids wat gemor over de rol van Michel Platini en Nicolas Sarkozy. Nu is plots het kot te klein. Het valt trouwens op dat Frankrijk zowat de eerste in Europa was om die protesten over homoseksualiteit te stoppen. Ze zagen de dreiging zo aankomen? De Galeries Lafayette zonder verlichting en met ingeslagen ruiten? 

Willy Van Damme

https://willyvandamme.wordpress.com/2022/11/26/qatar-slaat-terug/



Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...