maandag 21 maart 2022

Rob de Wijk's Spagaat

 Kan vredesproces verstoren

Biden noemt Poetin oorlogsmisdadiger: 'Niet verstandig'

17 maart 2022 11:01Aangepast: 17 maart 2022 11:47
Biden en PoetinBeeld © RTL Nieuws

De Amerikaanse president Joe Biden heeft Vladimir Poetin een oorlogsmisdadiger genoemd. Een niet zo handige uitspraak, vindt Rob de Wijk, oprichter van The Hague Center for Strategic Studies. "Er zijn nu vredesprocessen gaande, ga dat nou niet verstoren."


Biden deed de uitspraak gisteravond tegenover een journalist. "Vindt u Poetin een oorlogsmisdadiger?", luidt de vraag, waarop Biden zegt: "Ja, ik vind hem een oorlogsmisdadiger."

Bekijk hier het fragment:

'Klinkt stoer, maar levert niets op'

Het is geen handige uitspraak van Biden, vindt Rob de Wijk. "Ik vind het niet zo verstandig. Het klinkt stoer, maar het levert niets op. Als er een broos vredesproces gaande is, verstoor dat dan niet met dit soort opmerkingen."

Biden deed de uitspraak naar aanleiding van de Senaat van het Amerikaanse parlement. Die bestempelde Poetin afgelopen nacht als oorlogsmisdadiger.

De Senaat roept het Internationaal Strafhof in Den Haag en landen op zich op het Russische leger te richten bij elk onderzoek naar oorlogsmisdaden tijdens de Russische invasie van Oekraïne.

'Wij zijn de sterkste'

"Ook dit is niet handig nu", zegt De Wijk. "Eerst moet er onderhandeld worden over vrede, dan helpt het niet als je zegt; je bent een oorlogsmisdadiger en je wordt hoe dan ook berecht. Je moet zo'n president, ook al is het een moordenaar en oorlogsmisdadiger, de ruimte geven om die vredesonderhandelingen af te handelen."

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5295458/biden-noemt-poetin-oorlogsmisdadiger-niet-zo-verstandig

Drie jaar geleden schreef ik het volgende over Rob de Wijk:

Rob de Wijk als Goed Betaalde Atlanticus 4

Hoe onlogisch een NAVO-propagandist in een democratische rechtstaat wel moet zijn, demonstreerde de Atlanticus Rob de Wijk in zijn Trouw-column van 1 november 2013 toen hij in één adem het volgende beweerde:

Snowden heeft zonder twijfel aangetoond dat de NSA is doorgeslagen en mogelijk wetten overtreedt. Minister Plasterk schreef deze week aan de Kamer dat bondgenoten niet zomaar mogen spioneren: ‘In Nederland geldt de Nederlandse wet, ook voor bondgenoten.’ Klopt. Maar spionnen zullen zich er niet altijd aan houden.

Toch deugt Snowdens actie niet. Als iedereen die voor geheimhouding heeft getekend, toch geheimen openbaart, kunnen wij onze landen net zo goed meteen aan internationale syndicaten van misdadigers en terroristen overleveren. Of aan Chinezen en Russen. Als wij al onze economische en militaire geheimen gewoon in de krant zetten, kunnen zij zich hun spionageactiviteiten besparen.

https://www.trouw.nl/.../privacydebat-is-nuttig-maar.../ 

Rob de Wijk, die ik al zo'n 30 jaar ken, verkeert permanent in een spagaat. Dat merkte ik toen hij voor het VPRO-programma Het Gebouw over het Oostblok berichtte en ik hem regelmatig ontmoette omdat ik Het Gebouw presenteerde, samen met Harmke Pijpers. Het probleem met  Rob de Wijk is dat in Nederland een journalist vele belangen tegelijk dient, tenminste als hij carrière wil maken. Die belangen zijn deels zijn eigen journalistieke belangen, maar tegelijkertijd moet hij ook rekening houden met de belangen van, in zijn geval, de NAVO en het westerse militair-industrieel complex. Doet hij dit niet dan wordt hij geïsoleerd en komt een eind aan zijn loopbaan. Daarom beweert De Wijk de opmerking van president Biden 'niet zo verstandig' te vinden. 'Het klinkt stoer, maar het levert niets op. Als er een broos vredesproces gaande is, verstoor dat dan niet met dit soort opmerkingen.' 

Rob de Wijk's kwalificatie demonstreert hoe weinig hij wederom begrijpt van de Amerikaanse machtspolitiek. Tegelijkertijd begrijpt hij ook het agressieve beleid van de NAVO niet, sterker nog: hij begrijpt niet echt waarom de NAVO nog steeds bestaat. De gedachte dat de VS voorstander is van een 'vredesproces' is lachwekkend. Vooral omdat deze oorlog door de VS, en in zijn voetspoor de NAVO, is uitgelokt. Als de Amerikaanse president had toegezegd dat Oekraïne geen lid van de NAVO zou worden en de militaire bases van deze geweldsorganisatie niet verder oostwaarts zouden blijven oprukken dan was er überhaupt geen oorlog geweest. Maar dat nu kan Rob de Wijk niet vertellen, want dan verliest hij kapitaalkrachtige opdrachtgevers. Tegelijkertijd wil hij geaccepteerd blijven bij het publiek dat minder oorlogszuchtig is en beseft dat Biden olie op het vuur gooit. Zie hier De Wijk's Spagaat, die pijnlijk is, zoals elke opportunist weet.


Twee onnozele Nederlandse hoogleraren, die het mainstream publiek moeten behagen. 


Geen opmerkingen: