donderdag 24 maart 2022

De genocidale politiek van de nazi’s vond in de Oekraïne een zeer vruchtbare bodem

 Nu de Oekraïeners in Nederland knuffel-vluchtelingen zijn, is het belangrijk het volgende te weten. Op het gevaar af dat dit momenteel even erg is als vloeken in de kerk wil ik toch op het volgende wijzen:




BoekrecensieGeschiedenis

De genocidale politiek van de nazi’s vond in de Oekraïne een zeer vruchtbare bodem








Ziekte, oorlogsgeweld en complottheorieën maakten dat de drempel voor geweld tegen Joden in de Oekraïne heel laag was, al jaren voor de nazi’s arriveerden.

Rob Hartmans

Nu waren er in de communistische beweging inderdaad tal van Joden actief, denk aan Lev Trotski en Rosa Luxemburg, maar voor de overgrote meerderheid van de Joodse bevolking gold dat uiteraard niet. Toen de communisten echter zagen dat de Joden in toenemende mate slachtoffer werden van etnisch geweld, beseften ze dat ze een groot deel van hen voor zich konden winnen door zich op te werpen als beschermer.

Bestrijding van het antisemitisme werd een belangrijk onderdeel van de communistische politiek, waardoor veel Joodse mannen zich aansloten bij het Rode Leger of bij de geheime politie van de Sovjets, de Tsjeka. Eind 1921 had 10 procent van de 50.000 leden van de Tsjeka een Joodse achtergrond, terwijl Joden nog geen 2 procent van de bevolking uitmaakten. Dit versterkte weer het antisemitische vijandbeeld waarin Jodendom en communisme identiek waren.

Het maakte de Holocaust juist wel voorstelbaar

Deze erfenis werkte sterk door in het interbellum en zorgde ervoor dat een flink deel van de Oekraïense bevolking het genocidale optreden van de nazi’s toejuichte.

Vaak wordt gesteld dat voor tijdgenoten de Holocaust volstrekt onvoorstelbaar was geweest, maar Veidlinger benadrukt dat het geweld tegen de Oekraïense Joden duidelijk maakte dat de genocide juist wel denkbaar was. Hij citeert rapporten van het Rode Kruis en buitenlandse krantenartikelen uit die periode waaruit duidelijk blijkt dat er gevreesd werd dat de pogroms slechts de opmaat waren voor de massamoord op de gehele Joodse bevolking.

Er werd gesproken van ‘de moord op een ras’, wat preludeert op de pas in 1944 gemunte term genocide. Een krant vroeg zich af: ‘Zal een slachting van Joden de volgende Europese gruwel zijn?’

Oorlog en burgeroorlogen hadden de samenleving ontmenselijkt, de moordpartijen in de Oekraïne lieten zien dat Joden een makkelijke prooi waren, de mythe dat het communisme een Joodse ideologie was wakkerde het antisemitisme aan en dat geluid vond gehoor doordat honderdduizenden Joden naar het westen vluchtten, waar veel landen nog moesten bijkomen van de Eerste Wereldoorlog.

Veidlinger neemt aan dat velen zich schaamden

Alles bij elkaar vormde dit een giftige cocktail die niet alleen bijdroeg aan de opkomst van het nationaalsocialisme, maar er ook de oorzaak van was dat toen de Duitsers Oost-Europa veroverden, de drempel voor genocidaal geweld tegen de Joden verdwenen was.

In de Oekraïne herinnerden vrijwel alle volwassenen zich de pogroms van twintig jaar daarvoor nog en Veidlinger neemt aan dat velen zich daarvoor geschaamd zullen hebben, terwijl de aanwezigheid van Joodse overlevenden pijnlijk bleef herinneren aan die misdaden.

‘De nazi-Duitse genocide, met zijn ongekende omvang en gruwelijke dodental, bood het vooruitzicht van een soort absolutie, de mogelijkheid om het bewijs van wreedheden uit het verleden te verwijderen en de zonden van de vorige generatie te relativeren, om de pogroms te vergeten te midden van veel grotere misdadigheid’.

null Beeld

Jeffrey Veidlinger
Midden in het beschaafde Europa. De pogroms van 1918-1921 en het begin van de Holocaust

Spectrum; 517 blz. € 34,99

https://www.trouw.nl/recensies/de-genocidale-politiek-van-de-nazi-s-vond-in-de-oekraine-een-zeer-vruchtbare-bodem~b6bdd212/


Geen opmerkingen:

Let the pictures hit you.

  Lord Bebo @MyLordBebo BE QUIET AND WATCH. Let the pictures hit you. This is a smashed Ukrainian position, now under Russian control. Po...