Propagandaoorlog voor Big Pharma | Door Whitney Web

De geheime diensten van de VS en Groot-Brittannië gebruiken hun cyberwapenarsenaal om de vaccinatiestrategie tegen critici af te dwingen.

Een standpunt van Whitney Web.
„Vaccinpreventiepropaganda“ is het doelwit geweest van Westerse inlichtingendiensten, volgens de Britse en Amerikaanse media. Dit moet worden bestreden om de miljardenwinsten die de farmaceutische bedrijven als gevolg van de Covid 19-pandemie nastreven, veilig te stellen. Nieuwsorganisaties en journalisten die hun legitieme bezorgdheid uiten, worden beroofd van hun platformen om de vaccinatievriendelijke boodschappen door het Engelstalige medialandschap te duwen. Dit kan ook verklaren waarom een golf van censuur op dit moment de kritische uitspraken en kanalen in de zogenaamde sociale media wegspoelt en uitwist. Deze cyberoorlog in dienst van de grote farmacie maakt gebruik van middelen en methoden die door de geheime diensten zijn ontwikkeld om zogenaamd het terrorisme te bestrijden. „Anti-vaccinanten“ worden nu gezien als „bedreigingen voor de nationale veiligheid“ en dienovereenkomstig behandeld. In deze oorlog tegen critici worden militairen en overheidsfunctionarissen ingezet die in de „war on terror“ of in Irak al een ravage hebben aangericht. De auteur vat de beschikbare informatie samen.

Vorige week nog kondigden de nationale veiligheidsapparaten van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk discreet aan dat cybertools en onlinetactieken die eerder waren ontworpen voor gebruik in de „oorlog tegen het terrorisme“ na 9/11 nu worden omgeleid voor gebruik tegen informatiebronnen die „inentingsbeperking“ en informatie met betrekking tot Covid-19 bevorderen en die in tegenspraak zijn met de verhalen van de overheid.

Op maandag lanceerde het Britse hoofdkwartier voor communicatie van de overheid (GCHQ), het Britse inlichtingenagentschap voor telecommunicatie en elektronische informatie, een nieuw cyberoffensief dat gericht is op het richten van websites die inhoud publiceren die beschouwd wordt als propaganda die zorgen baart over de door de overheid gefinancierde ontwikkeling van het vaccin Covid-19 en de betrokken multinationale farmaceutische bedrijven.

Soortgelijke inspanningen worden geleverd in de Verenigde Staten, waar het Amerikaanse leger onlangs een door de CIA gesteund bedrijf heeft gefinancierd dat volgepakt is met voormalige functionarissen voor terrorismebestrijding achter de bezetting van Irak en de opkomst van de zogenaamde islamitische staat, een AI-algoritme te ontwikkelen dat specifiek gericht is op nieuwe internetsites „onder verdenking“ van het verspreiden van valse informatie over de Covid 19-crisis en de Covid 19-vaccininininspanningen onder leiding van het Amerikaanse leger en bekend als Operation Warp Speed.

Oorlog tegen kritische media en journalisten

Beide landen bereiden zich voor om onafhankelijke journalisten het zwijgen op te leggen over de gerechtvaardigde bezorgdheid over de corruptie in de farmaceutische industrie of over de extreme geheimhouding rond de door de regering gefinancierde vaccinatie-inspanning van Covid 19, nu Pfizer’s kandidaat-vaccin op het punt staat te worden goedgekeurd door de Food and Drug Administration (FDA), de Amerikaanse Food and Drug Administration, later deze maand.

Pfizer’s geschiedenis van miljarden dollars aan boetes voor illegale marketing en het omkopen van overheidsfunctionarissen om een illegale drugstest te helpen verdoezelen die onder andere elf kinderen doodde, is in de massamedia onbesproken gebleven, die in plaats daarvan de ogenschijnlijk op handen zijnde goedkeuring van het Covid 19-vaccin van het bedrijf vierde, zonder de geschiedenis van het bedrijf in twijfel te trekken of het feit dat de mRNA-technologie die in het vaccin wordt gebruikt, de normale protocollen voor veiligheidsstudies heeft doorlopen en nooit is goedgekeurd voor gebruik bij mensen.

Ook hebben ze niet vermeld dat het hoofd van het FDA-centrum voor drugsevaluatie en -onderzoek, Patrizia Cavazzoni, de voormalige vicepresident van productveiligheid van Pfizer is, die het verband tussen een van zijn producten en geboorteafwijkingen heeft verdoezeld.

In feite verschuift de regering als nooit tevoren naar het streven naar vrijheid van meningsuiting op het internet en naar het verdrijven van nieuwssites om de belangen van machtige bedrijven als Pfizer en andere door schandalen geteisterde farmaceutische reuzen te beschermen, evenals de belangen van de veiligheidsapparaten van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, die op hun beurt nauw betrokken zijn bij de Covid 19-vaccinatie-inspanningen.

Cyberoorlog tegen „immuungetrouwe propaganda“…

De Britse krant The Times meldde dat het Britse GCHQ „een offensieve cyber-operatie had gelanceerd om de ondoordringbare propaganda die door de vijandelijke staten werd verspreid te verstoren“ en, om dit te doen, „instrumenten gebruikte die waren ontworpen om verkeerde informatie en rekruteringsmateriaal dat door de Islamitische staat werd verspreid, aan te pakken“. Daarnaast heeft de Britse regering de 77e Brigade van het Britse leger, die gespecialiseerd is in „informatie-oorlogsvoering“, opdracht gegeven om een online campagne te starten ter bestrijding van „misleidende verhalen“ over COVID-19-vaccin kandidaten.

De onlangs verklaarde cyberoorlog van GCHQ zal niet alleen de „immuunpropaganda“ bestrijden, maar zal ook proberen „de operaties van de verantwoordelijke cyber-actoren te verstoren, met inbegrip van het versleutelen van hun gegevens zodat ze er niet bij kunnen en hun communicatie met elkaar kunnen blokkeren“. De verbintenis zal ook inhouden dat GCHQ in andere landen binnen de alliantie van „Five Eyes“ – d.w.z. het Verenigd Koninkrijk, de VS, Australië, Nieuw-Zeeland en Canada – zal werken om zijn partnerautoriteiten in deze landen te waarschuwen om hen in staat te stellen zich in te laten met dergelijke „propagandasites“ die zich binnen hun grenzen bevinden.

The Times merkte op dat „de regering steeds meer prioriteit geeft aan het aanpakken van verkeerde informatie over vaccinatie naarmate het vooruitzicht van een betrouwbare kandidaat-vaccin tegen het coronavirus tastbaarder wordt“ en vermoedt dat de inspanningen zullen toenemen naarmate de kandidaat-vaccin dichter bij de goedkeuring komt.

Vanuit het perspectief van het Britse veiligheidsapparaat lijkt het erop dat degenen die de kwestie van de corruptie in de farmaceutische industrie en de mogelijke gevolgen daarvan voor de belangrijkste experimentele Covid 19-vaccinatiekandidaten – die allemaal gebruik maken van experimentele vaccinatietechnologieën die nooit eerder zijn goedgekeurd voor gebruik op mensen – instrumenten moeten krijgen die oorspronkelijk bedoeld waren om terroristische propaganda tegen te gaan.

Critici verklaarden vijanden van de staat

The Times bevestigde dat de operatie alleen gericht was op inhoud „afkomstig van vijanden van de staat“ en dat de pagina’s van „gewone burgers“ niet het doelwit zouden zijn; de krant vermoedde dat de operatie zou afhangen van de Amerikaanse regering om te beslissen of een pagina deel uitmaakte van een operatie van „buitenlandse misinformatie“ of niet.

Dit is zeer verontrustend gezien het feit dat de VS onlangs de domeinen van vele sites in beslag heeft genomen, waaronder de Amerikaanse Herald Tribune, die ten onrechte is gemarkeerd als „Iraanse propaganda“, ondanks het feit dat de hoofdredacteur, Anthony Hall, in Canada is gevestigd. De Amerikaanse regering maakte deze bewering met betrekking tot de Amerikaanse Herald Tribune nadat cyberbeveiligingsfirma FireEye, een aannemer van de Amerikaanse regering, beweerde dat er „gematigde zekerheid“ bestond dat de site „in Iran was opgericht“.

Bovendien is het feit dat GCHQ beweert dat de meeste van de sites die het wil aanpakken „links met Moskou“ hebben, een verdere reden tot bezorgdheid, aangezien de Britse regering schuldig is bevonden aan de financiering van het Institute for Statecraft’s Integrity, dat critici van de acties van de Britse regering, evenals zijn verhalen over het Syrische conflict, ten onrechte hebben beschreven als zijnde gekoppeld aan „Russische desinformatiecampagnes“.

In het licht van dit incident is het zeker aannemelijk dat GCHQ een cyberoffensief zou kunnen lanceren op het woord van een geallieerde regering, een overheidscontractant of misschien een geallieerde mediaorganisatie zoals Bellingcat of het DFRLab van de Atlantische Raad dat een bepaalde site „buitenlandse propaganda“ vormde.

Dergelijke zorgen worden alleen maar groter als een van de belangrijkste bronnen van The Times in de regering botweg zegt dat „the GCHQ werd verteld“ om „tegenstanders van inentingen online en op de sociale media uit te kiezen“. Ze hebben manieren gevonden om terroristische propaganda te controleren en te verstoren“, wat suggereert dat de doelstellingen van de nieuwe cyberoorlog van GCHQ inderdaad worden bepaald door de inhoud en niet door de „buitenlandse“ oorsprong. Het „buitenlandse“ aspect daarentegen lijkt een middel te zijn om het verbod in het operationele mandaat van het GCHQ te omzeilen om op te treden tegen de meningsuiting of de websites van gewone burgers.

Deze grote verschuiving in de richting van het behandelen van vermeende „anti-vaccinatie demonstranten“ als „bedreigingen voor de nationale veiligheid“ is dit jaar al enige tijd aan de gang, deels gedreven door Imran Ahmed, de uitvoerend directeur van het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Center for Countering Digital Hate, een lid van de Pilot Task Force on Extremism van de Britse Belastingcommissie, die op haar beurt deel uitmaakt van de Britse regeringscommissie voor Extremisme.

Voorbereiding op de pandemie

Ahmed vertelde de Britse krant The Independent in juli…

„Ik zou verder gaan dan het noemen van vaccinatie tegenstanders samenzweringstheoretici en zeggen dat ze een extremistische groepering zijn die een nationaal veiligheidsrisico vormt.“

Vervolgens beweerde hij dat „als iemand eenmaal is blootgesteld aan een soort van samenzweringstheorie“, „het gemakkelijk is om hen op een neerwaarts pad te brengen, door meer radicale wereldbeelden aan te nemen die kunnen leiden tot gewelddadig extremisme“, wat impliceert dat „anti-vaccinatie activisten“ gewelddadige extremistische daden kunnen plegen. Onder de websites die door de organisatie van Ahmed worden aangehaald als het bevorderen van dergelijk „extremisme“ dat een „nationaal veiligheidsrisico“ vormt, waren de Bescherming van de Gezondheid van Kinderen, het National Vaccine Information Center, het Informed Consent Action Network en Mercola.com.

Ook een denktank die verbonden is met de Amerikaanse inlichtingendiensten – waarvan het GCHQ-equivalent, het National Security Agency (NSA), zal deelnemen aan de onlangs aangekondigde „cyberoorlog“ – betoogde in een onderzoeksdocument dat slechts enkele maanden voor het begin van de Covid 19-crisis werd gepubliceerd dat „de Amerikaanse anti-vaccinbeweging een bedreiging vormt voor de nationale veiligheid in het geval van een „pandemie met een nieuw organisme“.

InfraGard, „een partnerschap tussen het Federal Bureau of Investigation en leden van de particuliere sector“, waarschuwde in het document dat afgelopen juni werd gepubliceerd dat „de anti-pandemische immunisatiebeweging in de VS ook verband houdt met „misinformatie- en propagandacampagnes in sociale media“ die door Rusland worden georkestreerd,“ zoals The Guardian citeert. Het InfraGard-document beweerde ook dat prominente „antiimmunisatieprotesteerders“ in verband werden gebracht „met andere samenzweringstheoretische bewegingen, waaronder extreemrechts (…) en met misinformatie- en propagandacampagnes in de sociale media door vele buitenlandse en binnenlandse actoren“. „Onder deze actoren is het Internet Research Agency, een organisatie die verbonden is met de Russische regering.“

Farmaceutische critici worden gecriminaliseerd

In een artikel dat vorige maand in de Washington Post werd gepubliceerd, werd betoogd dat „de inentingsweigering zich vermengt met corona-ontkenning en samensmelt met Amerikaanse extreemrechtse samenzweringstheorieën, waaronder QAnon,“ die de FBI vorig jaar een potentieel binnenlands terroristenrisico noemde. Het artikel citeert Peter Hotez, de decaan van de School of Tropical Medicine van Baylor College of Medicine in Houston, en zegt: „De Amerikaanse anti-vaccinatiebeweging globaliseert en evolueert naar meer extremistische tendensen.

Het is opmerkelijk dat zoveel „anti-vaccinatiespecialisten“ in feite critici van de farmaceutische industrie zijn en niet per se tegen vaccinatie zijn, wat etiketten als „vaccin“ en „anti-vaccin“ misleidend maakt. Gezien het feit dat veel van de farmaceutische reuzen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van Covid-19-vaccins massale donaties hebben gedaan aan politici in beide landen en betrokken zijn geweest bij talloze veiligheidsschandalen, is het niet alleen zeer verontrustend voor de toekomst van de journalistiek als staatsinlichtingendiensten worden gebruikt om een cyberoorlog te voeren tegen partijen die dergelijke zorgen onderzoeken; het suggereert dat Groot-Brittannië een gevaarlijke sprong voorwaarts maakt in zijn ontwikkeling naar een land dat de macht van de staat gebruikt om bedrijfsvijanden als vijanden van de staat te behandelen.

CIA-gesteund „Truth to Battle Concept“ bedrijf.

Begin oktober kondigden de Amerikaanse luchtmacht en het Amerikaanse Special Operations Command aan dat ze een miljoenencontract hadden getekend met Primer, een Amerikaans bedrijf dat gespecialiseerd is in „machineverkenning“. Volgens het persbericht „zal Primer het eerste platform ontwikkelen op basis van machinaal leren om vermoedelijke desinformatie automatisch te identificeren en te evalueren. Primer zal ook haar natuurlijke taalverwerkingsplatform voor geautomatiseerde analyse van tactische gebeurtenissen verbeteren, zodat bevelhebbers een ongekend inzicht krijgen in de huidige gebeurtenissen in bijna realtime.

Volgens Primer bouwt het bedrijf „softwaremachines die lezen en schrijven in het Engels, Russisch en Chinees om automatisch trends en patronen te detecteren binnen grote datasets,“ en haar werk „ondersteunt de missie van de inlichtingendienst en het grotere ministerie van Defensie door het automatiseren van lees- en onderzoekstaken om de snelheid en kwaliteit van de besluitvormingsprocessen te verbeteren.

Met andere woorden, Primer ontwikkelt een algoritme waarmee het nationale veiligheidsapparaat talrijke militaire en inlichtingenanalystische eenheden kan vervangen door kunstmatige intelligentie (AI). In feite geeft het bedrijf dit openlijk toe wanneer het stelt dat zijn huidige inspanningen „het werk dat normaal gesproken door tientallen analisten in een beveiligingscentrum wordt uitgevoerd, zouden automatiseren, waarbij alle gegevens die relevant zijn voor een gebeurtenis in uitvoering worden verzameld en geconsolideerd in een verenigde gebruikersinterface.

Cyberoorlogsheren beschuldigen de anderen…

Uiteindelijk is het doel van Primer om haar AI te gebruiken om de vormgeving van de publieke perceptie volledig te automatiseren en de arbiter van de „waarheid“ te worden, zoals gedefinieerd door de staat. Sean Gourley, de oprichter van Primer, die eerder AI-programma’s maakte voor het leger om „opstanden“ op te sporen in het Irak van na de invasie, verzekerde in een blogpost van april 2020 dat „computergebaseerde oorlogsvoering en desinformatiecampagnes in 2020 een ernstiger bedreiging zullen worden dan fysieke oorlogsvoering, en we zullen opnieuw moeten nadenken over de wapens die we gebruiken om ze te bestrijden.

In dezelfde post pleitte Gourley voor de creatie van een „Manhattan Project of Truth“, dat een publiek toegankelijke database zou creëren in de stijl van Wikipedia, opgebouwd uit „kennisbanken die al bestaan in de inlichtingendiensten van vele landen voor nationale veiligheidsdoeleinden“. Gourley schreef vervolgens dat „het uiteindelijke doel van dit streven is om onze collectieve intelligentie op te bouwen en te verbeteren en een basis te leggen voor wat waar is en wat niet,“ zoals de intelligentiegemeenschap stelt. Hij besloot zijn blogpost met te zeggen dat „we in 2020 zullen beginnen de waarheid in een wapen te veranderen“.

Met name de Amerikaanse website NextGov rapporteerde op 9 november 2020, de dag waarop GCHQ ook zijn plannen aankondigde om zich te richten op „anti-vaccinatiepropaganda“, dat Primer’s door het Pentagon gefinancierde inspanningen nu specifiek gericht waren op „Covid-19-gerelateerde desinformatie“. Volgens John Bohannon, wetenschappelijk directeur van Primer, „zal Primer de detectie van bots, synthetische tekst en analysevaardigheden voor ongestructureerde tekstuele verklaringen integreren in ons bestaande AI-platform dat momenteel in gebruik is bij het Ministerie van Defensie. (…) Dit zal het eerste uniforme, kant-en-klare platform creëren om Covid-19-gerelateerde desinformatie in bijna real-time te bestrijden.

Bohannon, die eerder in Afghanistan werkte als een ingebedde mainstream journalist in de NAVO-strijdkrachten, vertelde NextGov ook dat Primer’s nieuwe Covid-19-gerichte inspanning „automatisch documenten sorteert in een van de tien categorieën om te helpen de impact van Covid-19 (op gebieden als) het bedrijfsleven, wetenschap en technologie, de werkgelegenheid, de wereldeconomie en de verkiezingen te volgen. Het eindproduct wordt naar verwachting in het tweede kwartaal van volgend jaar aan het Pentagon geleverd.

Particuliere bedrijven en bewakingsapparatuur hand in hand

Hoewel het een zogenaamde particuliere onderneming is, is Primer diep verweven met het nationale veiligheidsapparaat dat het moet beschermen door de „waarheid als wapen“ te transformeren. Primer adverteert met trots dat zij 15 procent van haar personeel uit de inlichtingenwereld of uit het leger haalt. De directeur van de nationale veiligheidsgroep van het bedrijf is Brian Raymond, een voormalig CIA-inlichtingenofficier die na het verlaten van de dienst in de Amerikaanse National Security Council zitting had als directeur voor Irak.

Het bedrijf heeft onlangs ook een aantal prominente nationale veiligheidsbeambten aan de raad van bestuur toegevoegd. Deze omvatten:

De gepensioneerde generaal Raymond Thomas, die het bevel voerde over alle Amerikaanse en NAVO-troepen voor speciale operaties in Afghanistan en voormalig commandant is van zowel het Amerikaanse Special Operations Command als het Joint Special Operations Command (JSOC).

Luitenant-generaal (ret.) VeraLinn Jamieson, voormalig plaatsvervangend stafchef van de Air Force Reconnaissance, Surveillance and Detection, die leiding gaf aan de verkennings- en cybereenheden van de luchtmacht. Ze ontwikkelde ook persoonlijk „strategische partnerschappen“ tussen de luchtmacht en Microsoft, Amazon, Google en IBM om „de digitale transformatie van de luchtmacht te versnellen“.

Brett McGurk was, samen met de beruchte Kagan-familie, als NSC-directeur voor Irak en vervolgens als speciale assistent van de president en uitvoerend directeur voor Irak en Afghanistan tijdens de regering Bush, een van de „hoofdarchitecten“ van de „golf“ van de Irak-oorlog. Onder Obama en tijdens een deel van het troefbeleid was McGurk de Speciale Ambassadeur van de President voor de Global Coalition om ISIS in het State Department te overwinnen en hielp hij de „vuile oorlog“ te beheren die de V.S. en Groot-Brittannië en andere bondgenoten tegen Syrië hadden gevoerd.

Naast deze huidige bestuursbenoemingen heeft Primer de voormalige adjunct-directeur van de Nationale Inlichtingendienst Sue Gordon in dienst genomen als strategisch adviseur. Eerder, partnered Gordon ,,binnen de de de intelligentiegemeenschap van de V.S. en adviseerde de Nationale Veiligheidsraad in haar rol als afgevaardigdedirecteur van nationale intelligentie,“ en heeft een 27 jaar ervaringscarrière met de CIA. Deze diepe banden zijn niet verrassend, aangezien Primer wordt gefinancierd door de In-Q-Tel-durfkapitaalafdeling van de CIA en de Bloomberg Beta-durfkapitaalafdeling van miljardair Mike Bloomberg.

Blitzkrieg tegen „desinformatie“

De snelle groei van de belangstelling voor „desinformatie“ over Covid-19 van de kant van de Amerikaanse en Britse veiligheidsapparaten, met name wat betreft de komende vaccinatiecampagnes voor Covid-19, hangt nauw samen met de strategie van de betrokkenheid van de media van de Amerikaanse regering bij Operatie Warp Speed.

Operatie Warp Speed, die officieel een „publiek-privaat partnerschap“ is met als doel 300 miljoen Amerikanen te laten vaccineren tegen januari, wordt gedomineerd door het Amerikaanse leger en omvat ook een aantal Amerikaanse inlichtingendiensten, waaronder de NSA en het Department of Homeland Security (DHS), alsmede de aan inlichtingen gerelateerde tech-giganten Google, Oracle en Palantir. Verschillende rapporten over The Last American Vagabond van auteur en journalist Derrick Broze hebben de extreme geheimhouding van de operatie, de talrijke belangenconflicten en de diepe banden met de in Silicon Valley gevestigde en technocratische-Orwell-initiatieven aan het licht gebracht.

Het officiële management van Warp Speed bespreekt in detail hun gefaseerde plan voor het betrekken van het publiek en het behandelen van de „vaccinatie beperking“ kwesties. Volgens het Warp Speed-document „From the Factory to the Frontlines“ zijn „strategische communicatie en boodschappen aan het publiek van cruciaal belang voor het bereiken van een maximale acceptatie van het vaccin, waarvoor verzadiging met boodschappen in de nationale media nodig is.

Er wordt ook opgemerkt dat „het werken met gevestigde partners – met name die welke voor de doelgroep betrouwbare bronnen lijken te zijn – van cruciaal belang is om het begrip, de toegang en de acceptatie van potentiële vaccins bij het publiek te bevorderen“ en dat „om een hoog bereik te bereiken, zal het nodig zijn de juiste boodschappen te identificeren om het vertrouwen in vaccins te bevorderen, verkeerde informatie te bestrijden en kwetsbare en risicogroepen aan te spreken“.

In het document wordt ook opgemerkt dat Warp Speed van plan is het drie-armige strategische kader van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) te gebruiken voor zijn communicatie-inspanningen. De derde pijler van deze strategie is getiteld „Ending Myths“ en is vooral gericht op „het opzetten van partnerschappen om de verspreiding van verkeerde informatie te beperken“ en op „het samenwerken met lokale partners en vertrouwde ambassadeurs om het vertrouwen in de vaccins te vergroten“.

Doelgerichte platformen voor kritische stemmen

Terwijl dit specifieke warpsnelheidsdocument slechts weinig details bevat, bevat het CDC’s Covid-19 Vaccinatieprogramma Interim Playbook aanvullende informatie. Het stelt dat Operation Warp Speed „een breed scala aan partners, samenwerkingsverbanden en communicatie- en nieuwskanalen zal betrekken en gebruiken om communicatiedoelen te bereiken, wetende dat de voorkeuren voor bepaalde kanalen die als geloofwaardig worden beschouwd, verschillen tussen de kijkers en mensen met een verhoogd risico op ernstige ziekten en kritieke populaties, en dat de kanalen ook verschillen in hun vermogen om verschillende communicatiedoelen te bereiken. Zij stelt dat haar inspanningen in dit verband gericht zullen zijn op „traditionele mediakanalen“ (pers, radio en televisie) en „digitale media“ (internet, sociale media en koeriersdiensten).

Het CDC-document onthult verder dat de campagne van de „openbare boodschap“ om de „immunisatieparaatheid“ te verhogen en de „immunisatiebeperking“ tegen te gaan in vier fasen is verdeeld, en voegt toe dat de algemene communicatiestrategie van de Warp Speed „tijdig en van toepassing is op de huidige fase van het Covid 19-immunisatieprogramma“.

De fasen zijn:

  • Voorafgaand aan de beschikbaarheid van een vaccin.
  • Het vaccin is in beperkte hoeveelheden beschikbaar voor specifieke doelgroepen.
  • Het vaccin is in toenemende mate beschikbaar voor andere kritische bevolkingsgroepen en het grote publiek.
  • Het vaccin is op grote schaal beschikbaar.

Ervan uitgaande dat de door Pfizer geproduceerde kandidaat voor het Covid-19-vaccin naar verwachting eind november zal worden goedgekeurd, lijkt het erop dat het Amerikaanse nationale veiligheidsapparaat, dat in wezen Operatie Warp Speed uitvoert, zich hierop voorbereidt, samen met „vertrouwde ambassadeurs“ in de massamedia, om de tweede fase van haar communicatiestrategie in te gaan, een fase waarin nieuwsorganisaties en journalisten die hun legitieme bezorgdheid over Warp Speed uiten, van hun platformen worden beroofd om plaats te maken voor de „noodzakelijke“ verzadiging met vaccinvriendelijke boodschappen in het hele Engelstalige medialandschap.