woensdag 6 mei 2020

Volkskrant-Journalistiek

De Volkskrant bericht in een heus 'essay':

ESSAY LOCKDOWN IN FRANKRIJK

Gevoelsmatig is Frankrijk veranderd in een politiestaat


Zodra correspondent Daan Kool de straat op gaat, wordt hij, vaak willekeurig, gecontroleerd. Hoe kan het dat uitgerekend het land van de verlichting de vrijheid zo radicaal heeft ingeperkt?

Daan Kool 1 mei 2020, 17:15

‘En dit noemt u een geldige verklaring?’ De agent keek me bijna spottend aan. ‘Geef dat papiertje maar eens’, beval hij. Ik overhandigde hem mijn attestation de déplacement dérogatoire, een ondertekend formulier dat iedereen die zich in Frankrijk buitenshuis begeeft bij zich moet hebben.

‘Voor mij is dit niet geldig’, zei de politieman zonder me aan te kijken. Tegen een collega: ‘Wat vind jij hiervan?’ De andere agent bekeek het briefje en schudde zijn hoofd. ‘U bent in overtreding’, zei de eerste. ‘Waar is uw identiteitsbewijs?’


https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/gevoelsmatig-is-frankrijk-veranderd-in-een-politiestaat~beded2dc/?fbclid=IwAR0aL5Xstsnh_1iCYzGBGbrx_GRt8mO1S-BEJF5Ly4t_TbXVIoxht5xAvr8&utm_source=link&utm_medium=app&utm_campaign=shared%20content&utm_content=free


'Gevoelsmatig' betekent dat de Volkskrant-correspendent Daan Kool het niet eerder heeft gevoeld. Wie dit al meer dan een jaar aan den lijve hebben gevoeld, zijn de gele vestjes, die door de Franse politie in elkaar werden geslagen, opgepakt werden om vervolgens buiten beeld te worden gemaltraiteerd. Maar dat leidde bij Daan niet tot het  'gevoel' dat 'Frankrijk veranderd' was 'in een politiestaat.' Dit is een schoolvoorbeeld van polderjournalistiek.



Geen opmerkingen: