vrijdag 8 mei 2020

NIEUWMARKT: HEINEKEN-FESTIVALTERREIN

 aan 
TJEBBE VAN TIJEN:

CAFÉ-COÖPERATIE-NIEUWMARKT?
HEINEKEN-FESTIVALTERREIN-NIEUWMARKT?

Ik plaatste deze reactie zojuist op een discussiebijdrage van een horeca-ondernemer van de Zeedijk Nik Tijger in de Facebook-groep 'I love Nieuwmarktbuurt', die het plan om de Nieuwmarkt tot één groot terras om te ploegen best heftig vond, maar ook de coronacrisis, zijn openhartigheid over zijn economiche toestand bracht mij tot het schrijven van het volgende:

~ zijn dit de enige keuzes?
CAFÉ-COÖPERATIE-NIEUWMARKT?
HEINEKEN-FESTIVALTERREIN-NIEUWMARKT?

Nik Tijger reageerde op mijn eerder artikel over corona-vrije-terrasplannen voor de Nieuwmarkt (een private groep zegt de Facebook pop-up) communiceer ik nu met een persoon of met een zaak (dat geeft me een raar gevoel wat betreft de stand van het vizier), maar goed de toon van zijn bijdrage is redelijk, zo wil ik ook redelijk reageren.

"6000 Euro vaste lasten per maand voor 40m2" het is goed dat er bedragen en vloeroppervlak genoemd worden. Ik begrijp het probleem hierdoor, ik had wel verwacht dat het zo zou liggen. Nik Tijger vermeldt niet of er ook een stuk(je) terras bij zit en hoeveel belasting daarvoor aan de gemeente betaald moet worden en hoeveel mensen er werken (inclusief en exclusief eigenaren). Ja als dat nu - op zijn minst bij de beslissende instanties - helder in kaart gebracht zou zijn, dan is er een basis om plannen te maken. Dit is nu niet zo en ik betwijfel of de gemeente Amsterdam in staat zal zijn om al die gegevens voor de stad te verzamelenoverzichtelijk te maken (de gemeente heeft natuurlijk wel een databestand met alle horecabedrijven en alle terrasvergunningen, dat is al een goede start voor een overzicht). Maar is de Gemeente dat wel van plan?

Zo te zien (Halsema: "Horeca draag u ideeën aan") is dat niet het geval, wordt het overgelaten aan 'de vrije markt' en een ieder kan het weten die enkel vrij is voor hen die het meeste geld en macht vergaard hebben en daar nog meer aan willen toevoegen.

Nu wil ik hier wel inbrengen dat al die horecabedrijven en bedrijfjes (laat ik me tot het gebied van de Oostelijke binnenstad beperken) GEEN enkele ervaring hebben met een collectief beheer van hun zaken. Hoe zal het gaan met dat plan voor één groot gemeenschappelijk geëxploiteerd terras? Wie brengt wat in aan consumpties, aan bediening? Wat komt er binnen per dag? Wie heeft dat mogelijk gemaakt? Hoe worden de inkomsten verdeeld? Stel het je voor! Een algemeen fonds waarbij er naar ratio van enig element (ingebrachte waren, personeel, organisatorische inzet, etc.) een verdeelsleutel gevonden kan worden. Is alles wel berekenbaar? Hoe kan dat zonder meningsverschillen (ik druk me hier heel voorzichtig uit, de praktijk zal waarschijnlijk rauw zijn)...

Moet ik het positief zien? Wat wordt het in de praktijk? 

Een soort LEASING of FRANCHISING systeem zoals van van Hamburgerketens? Wordt de hele boel gemanaged door een horeca-makelaar-firma (ja die bestaan)... is dit het begin van een nieuw soort SOCIALISTISCHE HORECA COÖPERATIES?

Nog voor mijn eerste zelf geserveerde morgenkoffie zijn dat de gedachten die bij mij opkomen... Het is nu nog begin mei en ik hoor de vogels fluiten in de bomen om deze tijd (iets dat anders niet het geval door het geraas van het verkeer)) ik kan zelfs een raam openzetten en frisse lucht inademeen... Ja ik weet het die betrekkelijke zaligheid is als gevolg van het meest onzalige gebeuren in lange tijd .... het coronavirus... toch hoop ik dat de FESTIVALTERREIN VISIE verlaten wordt, dat is de meest onzalige weg die er gegaan kan worden (nee ik ben geen katholiek, ook niet zo opgevoed).

KLEIN BEGINNEN, al dat verlies van horeca-ondernemers is niet met één grote festivalterreinklapper weg te werken. Hoe het moet met de bedrijfjes in starten en zijstraten blijft onduidelijk. Ga maar eens even na hoeveel horeca-vestigingen er enkel in de Oostelijke binnenstad zijn, hoeveel terrasruimte daarvoor nodig zou zijn (mogen zij die geen terras hebben nu daar aan meedoen?) daarvoor is veel meer ruimte nodig dan enkel de Nieuwmarkt.
In het voorstel lees ik dat de initiatiefnemers uitgaan van terrasopeningstijden zoals die nu zijn tot na middernacht door de weeks zelfs en op de weekeinden tot twee urr (las ik dat goed?)... Waar zijn de bewoners in dit plan? Ze zijn er gewoonweg niet van een - voor sommigen - al te grote stilte gaan zij dan tot al te veel en vooral al te lan lawaai (want denk maar niet dat er op die langgestrekte terassen enig toezicht van de exploitanten dat effectief is zal zijn.

MONDKAPJES MET EEN RIETJE dan maar zodat evenals in het openbaar vervoer de bestaande horecacapaciteit gebruikt kan worden? Lijkt een dwaas idee, maar dat is het festivalterrein voorstel eveneens.
~
Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, tekst
EN ZO GAAT DE VERCOMMERCIALISERING EN VERPAUPERING VAN HET CENTRUM VAN AMSTERDAM NA DE LOCKDOWN WEER GEWOON DOOR. 

Geen opmerkingen:

How Zionists Treat Their OWN POPULATION

  https://twitter.com/Kahlissee/status/1780545543602675793 Khalissee @Kahlissee How the wives of Israeli hostages were beaten outside Netany...