Opkomst en ondergang van Trump Heights
Een jaar na de stichting van de naar Donald Trump genoemde nederzetting is de plek vrijwel verlaten en mist het plaatsnaambord achttien van de twintig letters.
Een vervallen en verkleurd plaatsnaambord, omgeven door onkruid en zwerfvuil – dat is een jaar na de stichting vrijwel het enige dat verwijst naar de nederzetting Trump Heights op de door Israël bezette Hoogvlakte van Golan (Jawlan). In juni vorig jaar werd de plaats met veel fanfare officieel gesticht door premier Benjamin Netanyahu, in aanwezigheid van een gezelschap genodigden, onder wie de Amerikaanse ambassadeur in Israël, David Friedman.
De stichting was een dankbetuiging aan Trump, die in maart vorig jaar bekendmaakte de Syrische hoogvlakte als Israëlisch grondgebied te erkennen. Israël bezette de Golan in de Zesdaagse Oorlog van juni 1967 en annexeerde het gebied in 1981, een eenzijdige stap die door geen enkel land werd erkend. De kolonies (‘nederzettingen’) die Israël er stichtte worden algemeen als illegaal beschouwd, net als de Israëlische kolonies op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem.
Trumps erkenning van Israëls soevereiniteit over de Golan was een van de vele maatregelen – met de erkenning van Jeruzalem als Israëls hoofdstad en de verplaatsingvan de Amerikaanse ambassade naar de stad als meest in het oog springende – waarmee hij Netanyahu een plezier deed en de Palestijnen, de internationale gemeenschap en in dit geval ook de Syriërs tegen zich in het harnas joeg. De stichting van de nederzetting Trump Heights was zijn beloning.
Afgelopen november opende een kostschool waar kansarme jongeren worden voorbereid op een carrière in het leger de deuren in Ramat Trump, zoals de plaats in het Hebreeuws heet. Het lag in de bedoeling dat zich er komende maand twintig gezinnen zouden vestigen, maar of dat gaat gebeuren lijkt zeer de vraag. Afgaand op de staat van het plaatsnaambord was het eerbetoon aan de Amerikaanse president niet meer dan een goedkoop gebaar.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten