Een grote winnaar van het economische risico dat door de pandemie van het coronavirus wordt veroorzaakt, is het monolithische Wall Street-managementbedrijf BlackRock, dat door de Federal Reserve uitgebreide nieuwe bevoegdheden heeft gekregen.
Vorige maand noemde de Fed BlackRock als adviseur en investeringsmanager voor drie noodprogramma’s die bedoeld waren om de jonge markten te ondersteunen. Ze hebben nu de taak om de corporate credit facility (PMCCF) van de primaire markt, de corporate credit facility (SMCCF) van de secundaire markt te controleren en nieuwe obligaties en leningen uit te geven.
Critici van de stap vrezen dat de overeenkomst tussen de Fed en BlackRock de exacte omstandigheden herschept die in het verleden systemische corruptie op Wall Street mogelijk hebben gemaakt.
“Door BlackRock volledige controle te geven over dit programma voor het opkopen van schulden, verstevigt de Fed de rollen van de overheid en particuliere actoren verder”, schreven veel verschillende consumentenorganisaties in een brief waarin ze de deal van BlackRock met de Fed bekritiseerden.
“Daarmee wordt BlackRock nog belangrijker voor het financiële systeem. Toch valt BlackRock niet onder het toezicht van regelgevende instanties van nog kleinere systeemrelevante financiële instellingen, ”voegde de brief eraan toe.
BlackRock is uitgegroeid tot ’s werelds meest vooraanstaande bedrijf voor investeringsbeheer onder leiding van oprichter Larry Fink. Fink heeft zijn Washington DC-connecties gedurende zijn hele carrière uitgebuit en hij heeft bijzonder sterke banden met de voormalige staatssecretaris Hillary Clinton. Van Fink werd verwacht dat ze haar ministerie van Financiën zou leiden als Clinton in 2016 president Donald Trump versloeg. Met Washington D.C. in zijn achterzak heeft Fink Wall Street kunnen domineren, zonder kennelijke expertise of zelfs basiscompetentie.
‘Zijn economische imperium is minder het gevolg van zijn economische vaardigheden en concurrentievermogen en meer van zijn politieke connecties en staatscontracten van miljarden dollars’, schreef socioloog en geopolitieke wetenschapper James Petras over Fink’s carrière.
“Fink’s bekendste financiële product, op hypotheken gebaseerde effecten, leidde tot de grootste ineenstorting op de financiële markten wereldwijd sinds de Grote Depressie”, voegde Petras eraan toe.
BlackRock is uitgegroeid tot ’s werelds krachtigste bedrijf vanwege het succes van Fink in het uiten van invloed met politici in het moeras van Washington D.C. Ze profiteerden van de laatste economische crisis en profiteerden enorm van overeenkomsten die waren georkestreerd onder voormalig president Barack Hussein Obama. Terwijl bedrijven in de economische crisis van 2008 links en rechts omvielen, was BlackRock aan het opschonen en consolideerde de macht.
Ze profiteerden van de economische ellende door lucratieve overheidscontracten te krijgen, vaak zonder er zelfs maar op te hoeven bieden. BlackRock was belast met het beheer van de voorgestelde reddingsoperaties van Bear Stearns, de American International Group en Citigroup. Ze implementeerden ook een Federal Reserve-programma om de belegerde huizenmarkt te reanimeren en werden aangesteld als adviseurs om Fannie Mae en Freddie Mac te evalueren. Hun groeiende invloed was destijds een belangrijke oorzaak van controverse.
‘Ze hebben toegang tot informatie wanneer de Federal Reserve zal proberen effecten te verkopen, en welke prijs ze zullen accepteren. En ze hebben ingewikkelde financiële relaties met mensen over de hele wereld ‘, zei senator Chuck Grassley (R-IA) in 2009.’ De kans op belangenverstrengeling is groot en het is gewoon erg moeilijk te controleren. ‘
“Met andere woorden, het conflict resulteert in een enorme winst voor de fondsbeheerder ten koste van de belastingbetaler”, schreef Neil M. Barofsky, de speciale inspecteur-generaal voor het Troubled Asset Relief Program, in een rapport uit 2009 over BlackRock’s manipulatie van het systeem.
In een decennium van 2009 tot 2019 schoten de activa onder controle van BlackRock omhoog in waarde van $ 1,3 biljoen naar $ 6,84 biljoen. De vriendjespolitiek heeft zijn vruchten afgeworpen voor Fink, en BlackRock is perfect gesitueerd om de hysterie van het coronavirus te misbruiken om nog een overval te plegen.
Petras merkte op: “Fink heeft van BR een imperium gemaakt door zijn tijd en energie te steken in de politiek van het controleren en melken van de Amerikaanse schatkist. Het beheersen van deze activiteit heeft meer invloed dan de president van de Verenigde Staten of het Pentagon om te beslissen wie van de elite wint en wie verliest! ‘
BlackRock heeft zichzelf gemanoeuvreerd in dezelfde rol waarin ze zich bevonden toen ze tijdens de vorige crash het economische risico incasseerden. Terwijl Amerikanen moeite hebben om de huur te betalen, zal BlackRock biljoenen meer verdienen aan onrechtmatig verkregen winsten.
Bronnen: