zaterdag 6 juli 2019

Rob de Wijk als Goed Betaalde Atlanticus


Aangezien ik zelden Nederlandse kranten lees -- ze zijn te 

provinciaals -- weet ik nu pas dankzij een lezer van mijn 

weblog dat de Atlanticus Rob de Wijk op vrijdag 14 juni 2019 

het volgende in Trouw heeft verkondigd:


Politici kunnen niet zomaar alles zeggen





In Den Haag valt te horen dat burgers mondig genoeg zijn om zelfstandig afwegingen te kunnen maken, echt van nepnieuws te onderscheiden en gewapend tegen complottheorieën zijn. Dat zou de Nederlandse burger uniek in de wereld maken.
Veel Britten geloofden de leugens van politici over de opbrengsten van de brexit en de bewering dat de EU een groot anti-Brits complot is.
Wat wordt hier allemaal beweerd door Rob de Wijk én wie is Rob de Wijk precies? HP/De Tijd schreef het volgende over hem:
Van al zijn invloed getuigen ook zijn lidmaatschappen van de Strategic Advisors Group van de Atlantic Council in Washington en de Senior Steering Group van de NATO Special Forces Headquarters. Zijn betrokkenheid bij het laatstgenoemde gremium, in de vorm van een briefing in het Intelligence Fusion Center in Afghanistan, zou kunnen verklaren waardoor hij in zijn wekelijkse column in dagblad Trouw kon claimen al enige maanden voor de dood van Osama bin Laden in mei 2011 ongeveer op de hoogte te zijn geweest van diens Pakistaanse onderduikadres...
Kortom, De Wijk is een alles behalve onafhankelijke bron, wiens nauwe banden met de Atlantic Council hem zelfs geheime informatie oplevert. Zonder overdrijven kan gesteld worden dat Rob de Wijk een goed betaalde propagandist is van  de NAVO, en dus van het westers militair-industrieel complex. Dit maakt hem alles behalve betrouwbaar. Ik citeer nogmaals HP/De Tijd van 2 december 2017:
Zowel vriend als vijand kwamen afgelopen zomer op de late zaterdagavond royaal aan hun trekken in het door WNL (De omroep van Wij Nederland. svh) uitgezonden televisieprogramma Weg van de wereld. Daarin verkenden De Wijk en collega-historicus (en voor een blauwe maandag VVD-parlementariër) Arend Jan Boekestijn (58) als weldenkend duo aan de hand van enkele thema’s de veranderende internationale betrekkingen. Samen maken ze al een paar jaar een radioprogramma voor BNR (het nieuwe seizoen van Boekestijn en De Wijk is in oktober begonnen), waarin ze onder leiding van een presentator op de zaterdagochtend verbaal tegen elkaar opbieden.
In Weg van de wereld werden de internationale kwesties besproken met telkens een andere prominente logé (de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders was de eerste) op een daartoe afgehuurd visueel verleidelijk Utrechts landgoed. De twee waren kundig gecast, want niet alleen voerden de gastheren tegenover elkaar het hoogste woord, we kregen hen ook nog te zien terwijl ze boodschappen deden, kruiden plukten, de maaltijd bereidden, pianospeelden, wijntjes schonken, een motorfiets bereden dan wel een baantje trokken in het zwembad (waarbij met name aan de hand van de beeld- en badvullende Boekestijn bleek dat de wereld van de internationale betrekkingen bepaald geen slankmakertje is).
'We stelden ons ten doel een programma te maken waarin ingewikkelde zaken aan de orde kwamen, maar dan niet in een Buitenhof-achtige setting en waarnaar wél zou worden gekeken. Ik wilde het graag met Arend Jan doen omdat onze interactie bleek te werken bij BNR.'
Twee feiten vallen hier op: beide heren met hun nauwe NAVO-banden nodigden als eerste de PVDA-er Bert Koenders, minister van Buitenlandse Zaken, uit. Welnu, minister Koenders was sinds 2015 mede verantwoordelijk voor het steunen van terroristen in Syrië, zoals medio 2018 zelfs door de mainstream-pers werd bevestigd. Rob de Wijk, wist dit al veel eerder. Net als ik was hij op de hoogte van het feit dat de prominente Franse journalist Thierry Meyssan al in augustus 2012 hierover had bericht in Voltaire Network. Meyssan schreef:
No one doubts that terrorism in Syria is being sponsored by NATO and the GCC (Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten. svh) but until now it was being carried out behind a veil of hypocrisy. Unable to bombard and raze the country because of the Russian and Chinese double veto, the Western powers and their Arab partners decided to bleed the country while setting it up for an attack by mercenaries. Then on February 12 came the call to jihad issued by Ayman al-Zawahiri. Suddenly, NATO, the GCC and al-Qaeda found themselves pursuing the same objective. Notwithstanding, Brussels took the view that the Egyptian sheik’s declarations were his alone and were therefore unworthy of comment as if to underline that NATO doesn’t revise its positions in response to such fatwas. This rationale remained unconvincing because it ignored the issue of the common objectives shared by the self-proclaimed advocates of democracy, on the one hand, and Islamism, on the other. It did allow appearances to be preserved. The masks are now off. The Western powers have acknowledged their links with terrorists.
Desondanks hield de kennelijk toch zo goed geïnformeerde Rob de Wijk zijn kaken stijf op elkaar, want dit soort informatie was/is taboe in de mainstream-media. En dat betekent: slecht voor de carrière van een klussende zzp-er. 

Een ander punt is het feit dat De Wijk de VVD-er Arend Jan Boekestijn als partner had gekozen.  Bekend is dat Boekestijn de gekste dingen roept over van alles en nog wat. Ik kan me nog herinneren dat hij op tv, samen met mevrouw Kroes, beweerde dat Saddam over massavernietigingswapens beschikte en dat het Westen daarom Irak onmiddellijk moest binnenvallen. De inval in Irak was -- zonder mandaat van de Verenigde Naties -- het klassieke voorbeeld van een 'agressieoorlog,' dat wil zeggen van een oorlogsmisdaad bij uitstek, waarvoor nagenoeg de gehele nazi-top in 1946 ter dood werd veroordeeld. Ik durf hier de stelling aan dat Rob de Wijk niet alleen de Nederlandse 'rechtsstaat' ondermijnde, maar tevens het internationaal recht. Boekestijn had juridisch vervolgd moeten worden vanwege zijn oproep om met grof geweld een souvereine staat binnen te vallen, net zoals de nazi's destijds deden. Zo iemand nodig je niet uit om het grote publiek te informeren over oorlog en vrede. Hoeveel slachtoffers moeten er vallen voordat corrupte opiniemakers beseffen dat dit volstrekt niet kan? Ik zou Rob de Wijk, die ik al zo'n dertig jaar ken,  wij beiden werkten bij de VPRO, willen adviseren: De Wijk, een toontje lager, kerel! Welke oorlog heb jij van nabij meegemaakt? Meer daarover later. 



Geen opmerkingen:

Pankaj Mishra: Misschien is Israël de toekomst van een failliete en uitgeputte wereld.

Dat het Duitse naziregime en zijn Europese collaborateurs zes miljoen Joden hadden vermoord, was na 1945 algemeen bekend. Maar jarenlang had...