donderdag 2 oktober 2014

Michel Krielaars van de NRC 3


Fraai decor, ook binnen. Henk Pröpper (directeur De Bezige Bij), Michel Krielaars (chef bijlage Boeken NRC Handelsblad)


Michel Krielaars noteerde over Rusland:

Een land waar zekerheid nooit heeft bestaan… een land van onmetelijke tegenstellingen, waar rechtvaardigheid schaars is.

En de Rus die Krielaars citeert heeft volledig gelijk, wat dat betreft lijkt Rusland met zijn kapitalistische systeem als twee druppels water op de neoliberale VS. Maar dit laatste nu is iets dat Krielaars niet kan beseffen, en wel omdat hij geen intellectuele integriteit bezit. Voor hem geldt dat het 'Westen met zijn ethische normen en waarden wezenlijk aan de ontwikkeling [kan] bijdragen,' waarbij Rusland net zo'n bewonderenswaardige beschaving wordt als bijvoorbeeld de VS waar de elite al decennialang erop toeziet dat overal ter wereld haar economische en geopolitieke belangen met maximaal geweld kunnen expanderen. Intussen gaat de nonsens die Krielaars verspreidt er bij de polder-mainstream net zo moeiteloos in als Gods woord in een ouderling. Zo zag ik gisteren dat zijn pamflet Het Kleine Koude Front prominent bij de kassa op de toonbank liggen van Atheneum Boekhandel op het Spui in Amsterdam, een trefpunt van de polder-intelligentsia of datgene wat er voor doorgaat. Toen ik opmerkte dat de schrijver ervan in strijd met de waarheid beweert dat 'separatisten in Oost-Oekraïne vlucht MH17 neerhaalden,' antwoordde een verkoopster dat dit geen onwaarheid was, maar, let op, 'een nog geen geverifieerde aanname.'  Nadat ik had uitgelegd waarom het een onwaarheid was zodra een journalist met grote stelligheid iets beweert dat onjuist is, zei ze: 'Ach ja, wat verwacht je van een generatie die met Foucault is opgegroeid. Wij kennen geen waarheid meer.' Afgezien van het feit dat Foucault de waarheid geenszins heeft ontkend, maar overleefde dogma's heeft doorgeprikt zoals het geclaimde humanisme van de staat, heeft zij wel degelijk gelijk; voor haar en de haren geldt geen waarheid meer, omdat alles waar is geworden, zelfs de grootste mogelijke leugenachtige waanzin. Iedereen heeft gelijk, en dus kan een boekje dat de lezer op een verkeerd been zet prominent worden geëtaleerd door de misselijk makende middenstand. 

'They are full of shit,' zo typeerde een Amerikaanse vriend van me de houding van de generatie die nu rond de dertig is. Een andere verkoopster zei desgevraagd achtereenvolgens dat het onderzoek naar de ware toedracht met de MH17 nog niet was afgerond om een minuut later met evenveel stelligheid te beweren dat het onderzoek wel was afgerond. En met deze polder-warhoofden moet Nederland de grote crises van de toekomst zien te overleven, de klimaatverandering, de bevolkingsexplosie, de toenemende kloof wereldwijd tussen arm en rijk, de uitputting van essentiële grondstoffen. En dat allemaal onder geestelijke aanvoering van ideologische kwasten als Michel Krielaars van de NRC. 



1 opmerking:

anzi zei

De Kriel is exemplarisch voor onze aanname-maatschappij met een aanname-reguliere media. Zonder feiten, bewijzen, context, zaken bewust/onbewust aannemen. Bewuste aanname doet men meestal om daar zijn voordeel mee te doen. In het geval de Kriel, neem ik aan dat dit een bewuste aanname is, ondanks de domheid ervan, en denk ik dat de Kriel of beïnvloed wordt door geestvernauwende zaken of/en hij is onderaanne(a)mer geworden.

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...