zondag 17 oktober 2010

Willem van Genugten en de Mensenrechten 41

Willem van Genugten is al vele jaren hoogleraar internationaal recht aan de Universiteit van Tilburg, een katholiek bolwerk. Hij is tevens voorzitter van de Commissie voor de Rechten van de Mens van de Adviesraad Internationale Vraagstukken die ondermeer de minister van Buitenlandse Zaken intellectueel bijstaat in deze barre tijden. Let op: mensenrechten is een zaak die goed is voor een flitsende carriere en een vorstelijk inkomen. Tegelijkertijd is het fenomeen mensenrechten een politiek wapen bij uitstek, een mijnenveld dus. Ik geef een voorbeeld:

Bijna een jaar geleden, begin November 2009, beweerde Van Genugten ineens, zonder duidelijke aanleiding, het volgende:

Verhagen handelt Gaza-rapport goed af
OOK MINISTER VERHAGEN WIL STRAFFELOOSHEID TEGENGAAN, VERGIST U ZICH NIET. DE KUNST IS DAT ZO TE DOEN DAT VREDE WORDT BESPOEDIGD, ZEGT WILLEM VAN GENUGTEN.
 Dit oordeel werd met gefronste wenkbrauwen ontvangen door mensen die serieus nadenken over de schendingen van de mensenrechten door Israel en de Nederlandse steun daarbij.
Welnu, in het voorafgaande stukje schreef ik dit:
Terwijl voor Marokko de mensenrechten wel een rol spelen, spelen die geen rol voor het Nederlandse kabinet, waarvan de minister van Buitenlandse Zaken de banden met Israel wil aanhalen, waardoor duidelijk wordt dat zijn joodse achtergrond een belangrijkere rol speelt in zijn beleid dan de Nederlandse opvattingen over mensenrechten en het internationaal recht.  Let u eens op hoever de volksvertegenwoordiging in de polder bereid is deze politiek te accepteren.
En niet alleen onze volksvertegenwoordiging maar ook de academici die groot zijn geworden via de mensenrechten. Zou bijvoorbeeld hoogleraar Van Genugten nu ook ongevraagd een uitspraak kunnen doen over Uri Rosenthal, wiens joodse achtergrond hem blind heeft gemaakt voor het international recht en de schendingen daarvan door de zogeheten ‘Joodse staat’? Ik ben benieuwd. Vergeet niet dat Van Genugten zowel zijn status als zijn inkomen te danken heeft aan het bestaan van de mensenrechten.

7 opmerkingen:

Sjuul van Dissel zei

Op presstv hierover geen woord.

NRC Handelsblad 16-10-2010, pagina 5

Zelfs vanuit de cel gaat Iraans protest nog door
**************
Veroordeelde tegenstanders van het regime in Teheran roepen met brieven op tot verder verzet

Iraniërs die zijn opgesloten na de protesten tegen de regering, vorig jaar, voeren nu actie vanuit hun cel. „Waar ter wereld geven gevangenen verklaringen af?!”

Door onze correspondent
THOMAS ERDBRINK
TEHERAN, 16 OKT.
Zelfs de zwaarbeveiligde muren van de Evin-gevangenis in Teheran kunnen niet voorkomen dat Iraanse politieke gevangenen met brieven en verklaringen oppositie blijven voeren. De gevangenen – activisten, politici en journalisten – zitten vast sinds de burgerprotesten die volgden op de betwiste verkiezingsoverwinning van president Mahmoud Ahmadinejad in juni vorig jaar. In hun brieven beschrijven ze martelingen, kritiseren ze Iraanse leiders en roepen ze mensen op om door te gaan met anti-regeringsprotesten.

Staatsmedia schreeuwen moord en brand en zeggen dat de brieven de nationale veiligheid in gevaar brengen. Ze willen dat de rechterlijke macht een eind maakt aan de gevangeniscorrespondentie.

De afgelopen jaren sijpelden er slechts geruchten over martelingen naar buiten, maar de brieven hebben deze praktijken volop in de aandacht gebracht. Door hun klachten openbaar te maken via oppositiewebsites en -zenders en te adresseren aan hoge functionarissen die vervolgens geen antwoord geven, zorgen ze ervoor dat het hele volk meeleest.

Iraanse leiders zijn woest. „Onze gevangenissen zijn een centrum geworden van verklaringen en bekendmakingen”, zei de openbare aanklager van Teheran, Abbas Jafari Dolatabadi, vorige week tegen het staatspersbureau IRNA. „Waar ter wereld geven gevangenen verklaringen af?!”
http://www.nrc.nl/digitaleeditie/NH/20101016___/1_005/article1.html

Maar toch daar kunnen de Palestijnen niks aandoen. Dus nog een (laatste) keer de link naar: Remember Palestine
16 Oct. 2010
Plight of the Palestinian People
http://presstv.com/program/147050.html

Ook op de schotel te ontvangen op CanalDigitaal: kanaal 856.

Sonja zei

Off topic:

Stan, ik wilde je vragen hoe het komt dat wij - de vakbonden, studenten/intelligentsia en burgers - in Nederland nooit bereid zijn om zulke acties te voeren als in Frankrijk (en soms Groot-Brittannië) om veranderingen af te dwingen?

Ik kom er zelf niet uit, behalve misschien dat we het nog te goed hebben in Nederland, en het gebrek aan solidariteit onder burgers. Maar, bijvoorbeeld, straks moeten mensen met een uitkering 2000 euro gaan inleveren (om de banken te betalen), zo hoorde ik in een praatprogramma. Voor die mensen is dat natuurlijk rampzalig. Waarom blijven ze zwijgen?

Sonja zei

Het komt natuurlijk ook door het gebrek aan informatie in de media. Over de toestand in Frankrijk de laatste maand hebben we bijna niets kunnen lezen. Ik ga ervan uit dat datook de bedoeling is.

Anoniem zei

Vakbonden heb je geen fluit meer aan in Nederland.
Documentaire gezien van Zembla over TNT? Waar de winst naar toe gaat, hoe mensen moeten werken? Hoe alles uit mensen geperst wordt voor meer winst voor de criminelen in het buitenland en beleggers. Ontslagen worden en terug kunnen komen op basis van stukloon, d.w.z. onder het minimum. En de vakbond onderhandelt, haha

ps Mocht jouw post een paar dagen later komen, geen probleem, efficiency van het bedrijf, heeft met winstcijfers te maken.

Jarenlang zijn er al zoveel schrijnende aanklachten geweest bij de vakbond. Is behoorlijk misselijkmakend wat er gebeurt.
Aanrader deze documentaire.

Blijft natuurlijk de vraag waarom de vakbond geen echte actie onderneemt?

anzi

Sonja zei

Inderdaad, waarom.

Sonja zei

Parlementaire democratie, middenklasse, SP:

SP-wethouder wil bezuinigen op Wmo

"Rondom mij hoor ik het geluid dat in Dongen alles maar kan. Dat hoort niet. Het is in Dongen de laatste jaren een verstrekkingenmachine geworden. Uitgangspunt is dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig blijven. Dat bereik je alleen met een integrale aanpak, niet door er maar geld in te blijven pompen."

'Huishoudelijke zorg' is een grote post bij de Wmo: "Daar moeten we kritisch op zijn. Niet de bovengrens opzoeken van wat mogelijk is, maar het midden."
(...)
Roovers denkt dat méér mensen voor het behoud van hun zelfstandigheid een beroep kunnen doen op buren of familie: "Ik ben ook blij dat het kabinet Rutte dat gaat ondersteunen."

Sonja zei

Eenmaal het pluche geroken, blijft de SP van solidariteit verstoken.