vrijdag 6 november 2009

Tuvit Shlomi van het CIDI 4



CIDI biedt stageplaatsen aan!

Het Centrum Informatie en Documentatie Israel, CIDI, is een onafhankelijke Nederlandse stichting, die onlosmakelijk verbonden is met het democratische Israel. De organisatie komt op voor het recht op veiligheid van het Joodse volk, waar ook ter wereld.

Hier staan twee onjuistheden in twee zinnen. Zoals eerder al beschreven is het CIDI alles behalve een 'onafhankelijke Nederlandse stichting'. Het CIDI maakt propaganda voor de 'Joodse staat', zoals Haaretz ook stelt wanneer de krant schrijft dat het CIDI 'een pro-zionistische lobbygroep' is.

Ook de tweede onjuistheid is gebaseerd op een mythe. Het CIDI beweert 'het Joodse volk, waar ook ter wereld'. Maar er is geen 'Joods volk, waar ook ter wereld'. Alleen in Israel, 'de Joodse staat' bestaat een Joods volk, dit zijn de Joden die zich in Israel hebben gevestigd in de overtuiging dat ze een volk op een eigen grondgebied willen vormen. De andere joden, behoren tot andere volkeren. Er leeft dus geen Joods volk in Nederland. Deze joden behoren tot de Nederlandse bevolking, net zoals Arabieren Nederlanders zijn als ze de Nederlandse nationaliteit bezitten. Het hele idee dat de joden een volk zijn is klinkklare nonsens. In The Invention of the Jewish People schrijft de joods-Israelische hoogleraar Shlomo Sand 'dat het Joodse volk nooit heeft bestaan als een "natie-ras" met een gemeenschappelijke oorsprong, maar dat het eerder een kleurrijke mix van groepen is die op verschillende tijdstippen in de geschiedenis het Joodse geloof aannamen. Hij beargumenteert dat bij een aantal Zionistische ideologen, de mythische perceptie van de Joden als een oud volk daadwerkelijk leidde tot echt racistisch denken" [...] Een component van Sands argumentatie is dat de mensen die de oorspronkelijk in Israel levende Joden waren, in tegenstelling tot wat algemeen wordt gedacht, niet werden verbannen na de Bar Kokhba revolutie. Hij heeft voorgesteld dat veel van de hedendaagse Joodse bevolking bestaat uit individuen, en groepen, die zich op latere tijdstippen tot het Judaïsme hebben bekeerd (e.g., the Khazars).[bron?] Aanvullend, stelt hij dat het verhaal van de verbanning een mythe is, die door vroege christenen is gepromoot om Joden voor het nieuwe geloof te werven. Sand schrijft "Christenen wilden latere generaties Joden laten geloven dat hun voorouders waren verbannen als straf van God."[7] Sand beargumenteert dat de meeste Joden niet werden verbannen door de Romeinen, en dat hen werd toegestaan in het land te blijven. Hij stelt dat het aantal bannelingen hooguit in de orde grootte van tienduizenden ligt. Verder betoogt hij dat veel Joden zich (noodgedwongen) bekeerden tot de islam volgend op de Arabische verovering en overheersing, en door de veroveraars werden geassimileerd.

Hij concludeert dat deze oorspronkelijke Joden het werkelijke voorgeslacht van de Palestijnse Arabieren zijn. [8]

Sand verklaart de geboorte van het concept van een Joods volk als volgt: "[o]p een zeker moment in de 19e eeuw namen intellectuelen van Joodse oorsprong in Duitsland, beïnvloed door het volkse karakter van het Duits-Germaanse nationalisme, de taak op zich "retrospectief" een volk uit te vinden, vanuit de wens een modern Joods volk te creëren. Vanaf de historicus Heinrich Graetz, begonnen Joodse historici de geschiedenis van het Judaïsme op te tekenen als de geschiedenis van een natie die een koninkrijk was, een dolend volk werd en uiteindelijk terugkeerde naar zijn geboortegrond."[6]

Zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Shlomo_Sand

In een interview met mij verklaart Hajo Meijer die als jood Auschwitz overleefde: De zionisten claimen namens ons te spreken, namens ‘het Joodse volk’, maar er bestaat geen Joods volk, dat is een grote mythe, want voor een volk heeft men één land nodig, één taal, één geschiedenis. Al meer dan tweeduizend jaar wonen wij overal in de wereld, spreken alle talen, en het enige wat we tot op zekere hoogte gemeenschappelijk hebben is een socioculturele erfenis. Het zionisme zit met zijn permanent geweld en zijn verdeling van de wereld in joden en niet-joden op een volkomen fout spoor, waaraan het kosmopolitische wereldjodendom vandaag de dag dreigt kapot te gaan. En dat terwijl de joden toch ook het zout der aarde zijn, want wij hebben door onze traditionele leergierigheid en ons universalisme een onevenredig groot aandeel gehad in het gedachtegoed van de mensheid en zeker in dat van het Westen.

Zie mijn boek De oneindige oorlog.

Alleen de nazi's en de zionisten beweren dat er zoiets bestaat als 'een Joods volk'. En beide groeperingen probeerden vergeefs wetenschappelijk te bewijzen dat ze gelijk hadden. Maar deze mythe leidt alleen maar tot moord, zoals de geschiedenis ons toont.

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...