dinsdag 3 november 2009

De Israelische Terreur 1000

Sonja zei
Verzwegen in de Nederlandse media: Arabische landen presenteren ontwerp van VN-resolutie inzake Gaza

Arabische landen presenteren ontwerp van VN-resolutie inzake Gaza


De Arabische landen hebben maandag bij de Algemene Vergadering van de VN een ontwerp van resolutie ingediend die Israël en de Palestijnen drie maanden de tijd geeft om "geloofwaardig en onafhankelijk" onderzoek te openen naar schendingen van het internationaal recht begaan tijdens de Israëlische militaire actie Cast Lead (Gesmolten Lood) van de voorbije winter.

Goldstone-rapport
In het ontwerp wordt VN-topman Ban Ki-moon gevraagd het rapport van de commissie-Goldstone over de gebeurtenissen in Gaza aan de VN-Veilgheidsraad over te dragen. In het ontwerp spreken de Arabische landen hun "goedkeuring" uit over het rapport van de Joods-Zuid-Afrikaanse rechter Richard Goldstone. Voorts willen de landen dat maatregelen worden getroffen opdat de Conventies van Genève gerespecteerd worden in de bezette gebieden, Oost-Jeruzalem inbegrepen.

Over dit ontwerp van resolutie zal de Algemene Vergadering zich woensdag buigen.


"Bevooroordeeld"
Israël heeft alle registers geopend om goedkeuring van het rapport-Goldstone te verijdelen. De Joodse staat vreest uiteindelijk voor het Internationaal Strafhof in Den Haag te moeten verschijnen. Steun krijgt Israël onder andere van de VS. In het Congres zal het rapport morgen als "bevooroordeeld" worden gestigmatiseerd. (afp/lb)

Geen opmerkingen: