zaterdag 27 juni 2009

Wilders! 5

Tot nu toe blijkt niemand in staat Wilders een effectief weerwoord te kunnen geven. Hoe komt dat? Ik denk dat het antwoord het feit is dat diepgewortelde rancune niet bestreden kan worden met rationele argumenten. Het is het probleem van de democratie, zoals die door de Amerikaanse historicus Daniel Boorstin in zijn essaybundel 'Hidden History. Exploring our secret past' als volgt is omschreven: 'One of the tendencies of democracy... is the danger that rhetoric would displace or at least overshadow epistemology; that is, the temptation to allow the problem of persuasion to overshadow the problem of knowledge. Democratic societies tend to become more concerned with what people believe than with what is true, to become more concerned with credibility than with truth.' Vandaar dat een parlementaire democratie zo gemakkelijk in fascisme kan eindigen. De kapitalistische democratie heeft geen antwoord op de eeuwige rancune van de onderkaste, van de mensen die zich gebruikt voelen, die zich het slachtoffer voelen van een systeem dat ze niet echt met hun verstand begrijpen, maar wel met hun onderbuik voelen.

Ik geef u een voorbeeld. Om de zoveel tijd krijg ik reacties als deze: 'Anoniem zei, Overigen hoef ik maar EEN letter tussen de 1e en 2e letter van je naam in te zetten om de anti-christ/mens alhier over je despotisme te exposen! Is dat wat je wil satan?' Kenmerkend aan de reacties van de rancuneuzen is dat ze geen rationele argumenten hebben om hun haat in te gieten. Ondanks of beter nog juist dankzij de alomtegenwoordige massamedia is de constatering van de Britse auteur John Berger correct dat ‘er grote delen van de… arbeiders en middenklasse bestaan die zich niet helder kunnen uitdrukken als gevolg van de grootscheepse culturele deprivatie. De middelen om datgene wat ze weten te vertalen in gedachten is hen ontnomen… Ze bezitten geen voorbeelden die ze kunnen volgen, waarbij woorden ervaringen duidelijk maken.’ En dus blijft alleen schelden over, en altijd anoniem, want door een diep geworteld minderwaardigheidscomplex durven de rancuneuzen alleen vanuit de schaduw te opereren. Ze zijn identiteitslozen in een massacultuur die niet naar hen luistert, waarin ze alleen de rol van toeschouwer hebben toebedeeld gekregen. Het punt is nu dat deze mensen niet naar argumenten en feiten luisteren om de simpele reden dat ze niet willen luisteren. Ze kunnen niet meer luisteren, ze hebben teveel geluisterd, te veel gehoorzaamd. Ze voelen zich veronachtzaamd, vernederd en ze zijn ook vernederd. Op tv worden ze als vee behandeld. Iedere avond weer krijgen ze te zien dat de wereld van anderen is en dat zij slechts te gehoorzamen hebben, anderen beslissen over hun leven, niet zij zelf. En de logica van dit alles ontgaat hen. Ze willen nu gehoord worden, door iedereen! Ze willen meetellen, ook al hebben ze geen talent en hebben ze in feite niets te vertellen behalve dan hun opgekropte woede, hun haat, hun ressentimenten. Juist omdat ze niets te vertellen hebben, willen ze gehoord worden. Ze willen schelden, fulmineren tot het schuim hen op de lippen staat. Het moet eruit, ze kunnen niets meer accepteren. Ze zijn altijd te verwaarlozen details beschouwd, terwijl hen ondertussen verteld werd dat ze als individuen in een democratie meetellen. Hoe kan men deze gedepriveerden tot zwijgen brengen? Dat kan niet meer. Het enige dat we kunnen hopen is dat ze op den duur weer verdwijnen. Maar dat gebeurt natuurlijk pas nadat ze eerst een geweldig bloedbad hebben aangericht. Zo leert ons de geschiedenis.

8 opmerkingen:

Sonja zei

Hoppa, daar gaan we weer: Bos steekt weer miljarden in ABN

DEN HAAG - Minister Bos (Financiën) trekt 2,5 miljard euro extra uit voor ABN Amro. Volgens Bos is dat geld nodig om ABN Amro goed te kunnen afsplitsen van de Royal Bank of Scotland en Banco Santander. ... Bos benadrukte dat er geen garanties zijn dat de staat het geld ook weer terugkrijgt. "Je weet nooit of eigendom meer of minder waard wordt."

Sonja zei

O, en dit is gisteren ook besloten: 'Extern beheer financiële staatsdeelnemingen'
DEN HAAG (AFN) -  Het kabinet overweegt om op termijn het beheer over staatsdeelnemingen in banken en verzekeraars niet langer onder het ministerie van Financiën te laten vallen maar onder een nieuw op te richten orgaan met een eigen bestuur.

Dat is handig, want met zo'n apart orgaan kun je het Bos en zijn ministerie niet meer verantwoordelijk stellen voor hun handelen. Wie dan wel is mij niet bekend.

Anoniem zei

Beste Stan,

Het probleem Wilders is volgens mij in zijn kern als volgt. In een gezonde maatschappij is de leidende elite tevens het voorbeeld voor de maatschappij. In o.a. de Chinese TAO wordt dit in alle detail uitgelegd. In onze zieke maatschappij is de heersende elite absoluut geen voorbeeld voor wie af wat dan ook. Jouw blog laat dit o.a. in al zijn deerniswekkende details zien. In deze context is het natuurlijk absoluut onmogelijk grip te krijgen op een fenomeen als Wilders. Immers, wie zonder zonden is, werpe de eerste steen. Met een bord voor je kop zoals bijna alle Nederlandse politici moet je niet verwachten serieus genomen te worden.

Succes, Ben

Bert Erends zei

En met alle respect, die vernedering begint al in het gangbare onderwijs. Kinderen moeten op school van alles leren, competentie en whatever, om zich uiteindelijk te kunnen voegen in de maatschappij. Met behulp van cito- en andere toetsen worden ze langs de weg van de survival of the fittest ingedeeld in verschillende onderwijstypen, waarna de een langer van onderwijs mag 'genieten' dan de ander.

Groet,

yiannis zafiris zei

Beste Stan,
Wel grappig hoe zij jouw naam verdraaien, ik vraag mij af of die personen niet zelf de lucifer zijn? Zelf ben ik van niet Nederlandse origine en wat mij opvalt, is de brave volgzame burgerlijkheid van de gemiddelde Nederlander. Zoals de schapen die uiteindelijk afgeslacht zullen worden. Welke verschil is in de ideologie van de meeste partijen in Nederland, ze willen allemaal meer controle van de financiën van de burger, beperking van de vrijmeningsuiting en de individuele vrijheden. Waarschijnlijk is de geblondeerde pvv-er, die zal het verschil gaan maken!
Nederland is na Engeland het land dat zijn burgers het meest bespied, afluistert, financieel uitbuit en door zijn politici systematisch misleidt. Misleiding met de Irak oorlog, de Afghanistan missie, de eindeloze verblijf en de oneindige oorlogsvoering. Wie had ooit gedacht dat zo'n vreedzaam landje alle oorlogen van zijn ‘democratische’ bondgenoten zou steunen en onschuldige kinderen en vrouwen in hun huizen zou vernietigen. In de media vertellen zij dat Amerika spijt heeft en dat zij minder zullen bombarderen. Dan vraag ik mij af, zoals in Vietnam gedaan hebben? Wat een monsters , IN GOD WE TRUST, staat in de smerigste en bloederigste wereldmunt. Ik hoor geen klachten door de gemiddelde Nederlander als ik deze feiten aansneed. Soms denk ik dat ik autistische trekken begin te krijgen en in mijn eigen wereldjes leef dat ik zelf alleen begrijp. Balk..en..einde en zijn christenen blijven ons vertellen dat zij aan een bouwmissie meedoen. Bedroog op het hoogste niveau! Niet zo lang geleden geloofde ik niet in God, door een politiek boek te lezen dat over onze geschiedenis gaat en hoe daadwerkelijk de wereldgeschiedenis is verlopen (the Bogeyman) ben ik de bijbel gaan lezen. In de openbaringen van Johannes staat goed omschrijven wat onze politici met onze samenleving van plan zijn. De bende van Bilderberg en hun geheime wereldregering die ons gaat chippen, niet zo lang geleden in de volkskrant gelezen dat we alleen met cash zullen kunnen betalen. Dus kun je geen eten krijgen, zonder je chip kun je geen handel voeren, je kunt niet stemmen en niet kunnen reizen, als je tegen deze ontwikkelingen ingaat. EPD welkom. Het is allemaal complottheorieën dan hoef je niet in die debielen te geloven. Wel rusten allemaal!
Stan alleen journalisten zoals jij en een paar anderen, durven te vertellen wie de bedrieger is? Ze hebben al weer vanuit het ministerie van financiën, 2,5 miljard aan ABN-AMRO gedoneerd. De zoveelste keer. Waarom eigenlijk? Waarom geven ze dit niet aan andere doelen zoals projecten om de wereldhonger te bestrijden? Maatregelen voor de vermindering van de toenemende sociale ongelijkheid te bestrijden? Projecten in het onderwijs om kansloze kinderen te onderwijzen. Uitbuiting in derdewereldlanden tegen te gaan. Minder oorlogen te voeren. Israel en hun misdaden te stoppen!
Ik lees regelmatig en met plezier jouw blog. Ga zo door!
Yiannis

jvdheuvel zei

Brullen en in auto's rijden.

Anoniem zei

Fluiten en steppen

anzi

Sonja zei

Thomas von der Dunk: "Het is tekenend voor het historisch onbenul van velen, dat zij, door decennia vrijheid verwend, het belang van die rechtsstaat niet meer inzien." Aardige column over het Wildersfenomeen en zijn brullende fans.
http://extra.volkskrant.nl/opinie/artikel/show/id/3660/Sterven_voor_Wilders%3F

POLITICIANS? NO. MAD MEN!

  S.L. Kanthan @Kanthan2030 Western politicians are absolute clowns, but they have no self-awareness. “Iran’s actions are reckless!” Surpr...