donderdag 25 juni 2009

De Commerciele Massamedia 216


En ja hoor, net als de NRC bericht de Volkskrant dat koning Leopold II van Belgie Nederland 'wilde inlijven'. De Volkskrant eindigt het bericht met deze zin: 'Na een persoonlijk onderhoud met Napoleon zette Leopold zijn expansiedrift in noordelijke richting stop en richtte zijn blik zuidwaarts: in 1885 verkreeg hij de Kongo-vrijstaat.' Punt, uit, einde bericht. Het feit dat Leopold II een genocidale politiek voerde wordt niet vermeld, omdat dit kennelijk irrelevante informatie is.

Even wat achtergrond-informatie, die de Volkskrant verzwijgt:  'Op de conferentie van Berlijn in 1884-5 werd zijn persoonlijke soevereiniteit over de Kongo-Vrijstaat internationaal erkend. Dat bereikte Leopold door jarenlange voorbereiding en diplomatie. In 1907 nam de Belgische regering Kongo, voortaan Belgisch-Kongo, formeel van de koning over, na protesten uit het buitenland over het wanbeheer dat Leopold over de kolonie had gevoerd. De 23 jaar onder het schrikbewind van Leopold II worden gekenmerkt door volkerenmoord, slavernij, ontvoeringen, martelen, verkrachtingen, onthoofdingen en het afhakken van handen. De schattingen over het aantal slachtoffers variëren aanzienlijk. De Britse diplomaat Roger Casement heeft het over drie miljoen tijdens twaalf van de twintig jaar. Peter Forbath noemt ten minste vijf miljoen. Adam Hochschild spreekt van tien miljoen en de Encyclopædia Britannica spreekt van een totale bevolkingsafname van twintig tot dertig miljoen naar acht miljoen.


Met andere woorden: de massamoord op zwarten is niet belangrijk genoeg om te vermelden. Zwarten zijn kennelijk in de ogen van de redacties van de NRC en de Volkskrant een ander soort mensen dan de slachtoffers van de nazi-holocaust. De vraag is: waarom? Waarom wordt verzwegen dat mogelijk meer zwarten gedood zijn onder Leopold II dan joden onder Hitler? Welke andere criteria dan racistische worden hier aangelegd? 
Het was de zwarte Franse dichter Aimé Césaire die erop wees dat het directe gevolg van het westerse koloniale wereldbeeld was dat ‘de kolonisator, die om zijn geweten te sussen de gewoonte heeft de andere mens als een beest te zien, zichzelf eraan went om hem als een beest te behandelen, en de neiging heeft om zichzelf in een beest te veranderen […] Ze dachten dat ze alleen maar indianen, of Hindoes, of bewoners van Zuidzee eilanden of Afrikanen aan het afslachten waren. Maar in feite hebben ze een voor een de verdedigingswallen vernietigd waarachter de Europese beschaving vrij had kunnen ontwikkelen.’  De Zweedse hoogleraar en auteur Sven Lindqvist onderstreept dit proces nog eens aan het eind van zijn boek Exterminate all the Brutes, wanneer hij concludeert dat ‘Auschwitz de moderne industriële toepassing [was] van een uitroeiingspolitiek waarop de Europese overheersing van de wereld […] lang heeft gesteund.’ De titel van zijn boek verwijst naar de zin uit Joseph Conrads  Hart der Duisternis,verdelg al het gespuis. Lindqvist vraagt zich af waarom de westerse protagonist ‘Kurtz zijn rapport over de beschavingstaak van de blanke man in Afrika met deze woorden eindigt?’ Hij schrijft dan: ‘Ik las Conrad als een profetische auteur die alle gruwelijkheden die in het verschiet lagen, voorzien had. Hannah Arendt wist beter. Zij zag dat Conrad over de genocides van zijn eigen tijd schreef. In haar eigen boek The Origens of Totalitarianism (1951), toonde ze hoe imperialisme racisme noodzakelijk maakte als het enig mogelijke excuus voor zijn daden… Haar these dat nazisme en communisme van dezelfde stam komen is algemeen bekend. Maar velen vergeten dat zij ook de “verschrikkelijke slachtpartijen” en het “barbaarse moorden” van Europese imperialisten verantwoordelijk hield voor “de zegevierende introductie van dergelijke pacificatiemiddelen in de alledaagse, respectabele buitenlandse politiek”, daarmee totalitarisme en zijn genocides producerend.’ Lindqvist ontdekt gaandeweg dat de ‘Europese vernietiging van de “inferieure rassen” van vier continenten de grond voorbereidde voor Hitlers vernietiging van zes miljoen joden in Europa… Het Europese expansionisme, vergezeld als het was door een schaamteloze verdediging van het uitroeien, schiep manieren van denken en politieke precedenten die de weg baanden voor nieuwe wandaden, die uiteindelijk culmineerden in de gruwelijkste van alle: de Holocaust… En toen hetgeen was gebeurd in het hart der duisternis werd herhaald in het hart van Europa, herkende niemand het. Niemand wilde toegeven wat iedereen wist.'

Maar dit inzicht is niet doorgedrongen tot de journalisten van die commerciele Nederlandse massamedia, die zichzelf graag afficheren als kwaliteitskranten. Ze zien de link niet. Een dode zwarte is altijd minder dan een dode blanke, zoals een dode Arabier minder is dan een dode joods-Israeli. Ze beseffen niet dat de nazi-holocaust al vier eeuwen werd voorbereid, te beginnen met de genocide van de Indianen in Amerika, en de genocide van de zwarten in Afrika. De nazi-holocaust is niet uniek, het is de logische consequentie geweest van een blanke, christelijke cultuur die meent over leven en dood van anderen te kunnen beschikken. Die mentaliteit is diep in de westerse cultuur verankerd, zoals ook blijkt uit de berichtgeving van NRC en Volkskrant die de Congolese genocide niet relevant genoeg vindt om te vermelden, zelfs niet als het ons direct aangaat.

5 opmerkingen:

Unknown zei

Zoals je onveranderlijk en eindeloos gezemel hoort over de knusse saaie jaren vijftig - van Algerije, Kenia, Suez, Guatemala, Iran, Cuba, Hongarije en - op de valreep - Kongo - enzovoort.

Zoals de miljoen doden van de staatsgreep van Soeharto nog net minder vaak genoemd worden dan de doden van Oost-Timor.

Zoals de doden van Cambodja slechts niet vergeten worden zolang ze propagandistische waarde hebben ("dat deden de communisten").

Zoals de genocide die geleid heeft tot het totstandkomen van Bangladesj gereduceerd kan worden tot een concert onder leiding van George Harrison (wauw!).

Zoals Biafra en Zuid-Soedan vergeten zijn. Zoals Somalië nu vergeten is. Zoals HAïti nu vergeten is.

Zoals op dezelfde dag waarop Obama Iran vermaant geen geweld te gebruiken tegen demosntranten een onbemand VS-bombardementsvliegtuig tachtig mensen neermaait op een begraafplaats in Pakistan.

Dit requisitoir komt niet af.

Anoniem zei

Ter vergelijk, James Carroll, Herald Tribune, 23 june.
Schrijft n.a.v. de moord door de 88-jarige Von Braun op de 39-jarige bewaker van het Holocaust Memorial Museum de column:
'More than mere lunacy'.
Enkele citaten ter inleiding van de laaste, wijze paragraaf.

Aggression of one group toward others is built into the human condition, but we are speaking of something more deadly that that - an effervescent lethality that is peculiar to the culture that comes from Europe.

What we call 'racism' can be traced to the 15th century Iberian idea of 'blood impurity;, a biological fault that set Jews apart from Christians. Jewish unworthiness was no longer in their religion, but an inherited inferiority.
That idea combines at about the same time (1494 is a marker) with assumptions of innate European superiority over the 'savages' encountered in the first-wave colonialism.

The new European imperialism (unlike, say, the imperialism of ancient Rome) epended on the idealogy of absolute ranking by race.

The pseudo-scientific idea that 'inferior races' like inferior species, were properly doomed by laws of nature (survival of the fittest, arrived in time to justify wanton genocide, from Congo to Colorado.

As the scholar Sven Lindquist observed, Hitler's innovation was to apply within Europe, against Jews, the method that conquistadors and colonists had long used against aboriginals on four continents.

One thing alone empowered Europeans to wreak such havoc wherever they went, and that was the gun. The gun was the epochal tool of white male supremacy, which is why it continues to have irrational appeal. As much as the jack-booted hate Jews and blacks, that muh they love their guns.

If we humans were condemned to such homicidal impulses by the mere fact of our human condition, the the denial of history would be tolerable, moral amnesia inevitable.
But anti-Semitism and racism come from particular times and places, choices and consequences - from culture created by humans.
Therefore such culture can be changed by humans - but only if we reckon with its past.

PS:
Op de 'Live in London' CD zegt de 75-jarige Leonard Cohen (nb!)tot het publiek over zijn afgelopen jaren:

'I've also studied into philosophies and religion,
but cheerfulness kept breaking through...'


Om even later the next song in te zetten met:

'Everybody knows the deal is rotton.
Old black Joe's still picking cotton
for your ribbons and you bows....'

Ton

Anoniem zei

En waarom gaat hij g.v.d. optreden in Israel?

anzi

Ismael zei

Frappant hoe Malcolm X al in 1964 de media analyseerde en hoe die berichten over de massabombardementen van de VS en de westerse huursoldaten in Congo, die vlak na de onafhankelijkheid verhinderen dat de VS en bondgenoten de greep op de grondstoffen van Congo kwijtraken.



http://www.youtube.com/watch?v=Eo91MeMq8JE

Vanaf 7:30 legt hij de situatie in Congo uit in relatie tot de media.

Anoniem zei

Om uw op uw schrijven even te reageren : geen woord, nergens, nooit, wordt er gerept over het huidige moorden en het aanrichten van genocides, omwille van de MACHT. Of hoe Afrikaanse - om er maar een te noemen - Staatshoofden door Westers gemanipuleer en gesjoemel aan de macht worden gebracht, precies omdat het Westen er nog alle belang bij heeft. Een land uitzuigen, uitwringen, bestelen, de bevolking laten creperen. En dan ook nog 'humanitaire' acties op touw zetten, zogezegd om de bevolking te helpen, echter in realiteit uitsturen van spionnen. Niet meer, niet minder. Schande!!

Kicking Cats in the Holy Land

  Plaatsen Nieuwe posts bekijken Gesprek Sulaiman Ahmed @ShaykhSulaiman ZIONIST CHILDREN KICKING CATS 0:02 / 0:05 8:29 p.m. · 19 apr. 2024 ·...