vrijdag 26 juni 2009

Honger in de Wereld 10


18 juni j.l. konden de NRC-lezers het volgende  vernemen:

'Voedseltop Rome was alleen voor de bühne'
Hoogleraar duurzame ontwikkeling Rabbinge over einde van snelle stijging voedselprijzen

Hans van der Lugt

Interview Interview | Donderdag 18-06-2009 | Sectie: Economie | Pagina: 14 | Hans van der Lugt

De snelle stijging van de voedselprijzen van een jaar geleden lijkt een incident te zijn geweest. De komende tien jaar stijgen de prijzen hooguit 10 à 20 procent, verwachten FAO en OESO.

Wereldleiders kwamen een jaar geleden bijeen in Rome voor een speciale top over de voedselcrisis. De graanprijzen waren in korte tijd verdubbeld, armen konden zich geen voedsel meer veroorloven. Het aantal mensen dat honger leed steeg snel richting 1 miljard. Ingrijpen was hard nodig.

Terugkijkend lijken de grote prijsstijgingen een incident te zijn geweest, al resteert de honger als groeiend probleem en worden de dure beloften uit Rome niet waargemaakt. De komende tien jaar zullen de reële voedselprijzen 10 à 20 procent hoger liggen dan in de periode 1996-2006, stellen de Voedsel en Landbouw Organisatie (FAO) en de club van industrielanden OESO in hun jaarlijkse analyse van de landbouwsector.


Waar het mij nu om gaat is deze zin: 'Terugkijkend lijken de grote prijsstijgingen een incident te zijn geweest.'  Een incident dus, volgens Van Dale: 'onvoorziene gebeurtenis.'  Hoe onvoorzien waren die stijgingen van de voedselprijzen wanneer een vooraanstaande bankier drie jaar geleden kennissen van mij adviseerde onmiddellijk te beleggen in land aangezien de voedselprijzen zouden gaan stijgen?  Ik bedoel, dit moet ook de deskundigen hebben geweten. Waarom verzwegen ze het? Die honger wordt bewust in stand gehouden en het aantal slachtoffers blijft toenemen, net als de vetzucht in het Westen.


Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...