zaterdag 28 februari 2009

Jan Marijnissen van de SP


Jan Marijnissen, lid van de Tweede Kamer voor de Socialistische Partij doet vandaag in de NRC een oproep om de bedreigde commerciele kranten met belastinggeld te ondersteunen.
Onder de kop: 'Een land zonder goede kranten is het recept voor onwetende en bange burgers' schrijft Marijnissen: 'Goede journalistiek is een steunpilaar van de democratie en onmisbaar voor politici. Verdwijnt die, dan zijn wij een prooi van de macht. Het gaat slecht met de dag- en weekbladen. Daardoor wordt de ruggengraat van de kritische journalistiek in zijn voortbestaan bedreigd. En dat is ernstig. Democratie veronderstelt goed geinformeerde burgers. Zij kunnen niet zonder de verslaggever, en ook niet zonder de explicateur.'
In een paar zinnen wordt bijzonder veel beweerd. Goede journalistiek is inderdaad de basis voor een waar functionerende democratie. Dat klopt, maar wat niet klopt is dat Marijnissen impliciet beweert dat wij in het westen een echte onafhankelijke journalistiek bezitten en sterker nog: een echte democratie. Dat is nonsens zoals we allemaal weten. Er is sprake van een uiterst gebrekkig functionerende parlementaire democratie, die om een actueel voorbeeld te geven, nu geacht wordt het failliete kapitalisme met belastinggeld overeind te houden, nadat diezelfde parlementaire democratie de afgelopen drie decennia alle controle op 'de vrije markt' vrijwillig uit handen had gegeven omdat de neoliberale elite dit eiste. Het gevolg was dat we nu geconfronteerd zijn met een financiele- en economische crisis van ongekende omvang. Allemaal dankzij het feit dat wij nu juist GEEN democratie bezitten, dat wil zeggen: geen systeem bezitten waarbij de meerderheid bepaald wat haar lot is, welke richting de samenleving uitgaat. Die koers wordt bepaald door een economische doctrine waarop geen enkele serieuze democratische greep bestaat. Of zoals Noam Chomsky het omschreef: "the totalitarian system as we know it today may also be called `managerial capitalism,' since the decisions dictated by technical and economic considerations are no longer hampered by the rights of ownership and title holders. Yet it should be emphasized--speaking of `managers' ­ that the true technical directors have nowhere acquired the disposing power of technocrats; the real power rests mainly with economic and business managers."
Kortom, er is geen sprake van een ware democratie. En er is ook geen sprake van een werkelijk 'onafhankelijke' pers en van een 'kritische journalistiek' zoals Marijnissen beweert, want de commerciele massamedia zijn net als het parlement direct afhankelijk van de wil van de economische macht.
Meer over Marijnissen en zijn betoog in een volgend stuk.

3 opmerkingen:

Sonja zei

De SP is zelf verworden tot een media-outlet. Niet onafhankelijk.

2 radiospots: €74.053,69
Drukkosten SP-banner: €340,34
Viral movie: €4.938,76
Kranten,stickers,flyers €36.631
div.campagnes €90.183,76

De bedragen van het propagandamateriaal die hier worden genoemd worden zijn onterecht (Volkskrant, pdf) betaald met de ontvangen fractiesubsidies die parlementariërs moet ondersteunen bij het werk in de Kamer. Maar SP-parlementariërs moeten de helft van hun salaris in de partijpot storten om o.a. voor dat propagandamateriaal te zorgen. Dat was officieel de opzet. Niet voor niets is de SP, met zijn uberkapitalistische belastingtrucs, de rijkste partij van Nederland. Daarnaast hebben ze ook een interne elite, immers Kamerleden mogen onkosten onbeperkt aftrekken (mantelpakjes, hotels, auto, etc.) terwijl de (bezoldigde) SP'ers in het land hun eigen kopje koffie moeten bekostigen.

Dat Marijnissen vindt dat de burger de mainstream media moet gaan bekostigen (in het kader van de 'democratie' nota bene) is een logische redenering - het kan een aanloop zijn voor het idee dat politieke partijen ook een propagandasubsidie moeten gaan ontvangen. Daarnaast mogen we niet vergeten dat Marijnissen, vreemd genoeg toen hij "het wat rustiger aan" ging doen, er een baan bij nam, nl. als journalist bij Het Gesprek. Het rijke rooie leven...

Thesingh zei

Het is inderdaad wel treurig dat de SP nu meewaait met de neo liberale (eigenlijk gewoon corporate fascisme) wind die nog steeds niet is gaan liggen. Dat bleek ook uit de draai dat kernenergie ineens bespreekbaar mocht zijn. Hoe langer de SP invloed en macht zal hebben des te meer zal zij verworden tot datgene wat ze bestrijdt.

Anoniem zei

Jullie hebben echt gelijk!

Maar voor mijn gevoel zijn jullie ook roependen in de woestijn.

6000 jaar "menselijke"geschiedenis.....!!??

Wat...en waar is oprechtheid?

Jan is goed begonnen, hij meende het echt.. denk ik,maar of jullie een goed antwoord van hem krijgen als hij het al geeft, betwijfel ik.

Met vriendelijke groet.

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...