Jij beseft dat beter dan welke journalist in Nederland dan ook, want ook jij hebt ernstige bedenkingen tegen de democratie. Je schrijft over de elite tot wie jij en ook ik behoor:
'Maar wat voor soort publieke opinie willen we dan hebben? Het klinkt langzamerhand wat ouderwets, maar een democratie kan alleen behoorlijk functioneren bij de gratie van een goed geïnformeerde burgerij. Die laat zich vande toestand en de vooruitzichten in stad, land en wereld op de hoogte stellen door de experts van de drukpers en de televisie. De afgelopen halve eeuw zijn de media in het algemeen steeds luchtiger geworden, hebben zich meer toegelegd op entertainment, fun, emotie, en ook de waan van de dag. Dat is een aspect van hun strijdom hun bestaan. En meer dan ooit zijn de serieuze kranten de organen van – het hoge woord moet ermaar uit – een elite. Dat is een relatief kleine groep mensen die er prijs op stelt van dag tot dag zo nauwkeurig mogelijk op hoogtete worden gesteld door objectieve redacties die hun vak verstaan.'
Ik concludeer hieruit dat jij ondanks je bedenkingen de NRC toch als een 'kwaliteitskrant' ziet. Ik ben het met deze kwalificatie niet eens. Ook de NRC dient belangen die regelmatig geen puur journalistieke belangen zijn, zoals je op deze weblog kunt lezen. Je stelt jezelf de vraag 'wat voor soort publieke opinie willen we dan hebben?' Als ik 'we' was zou ik allereerst dit willen stellen: niet zozeer opinies zijn belangrijk, want opinies zijn net als een neusverkoudheid, uitermate besmettelijk, zo wist Karl Kraus al. Henk, veel belangrijker is welke informatie verspreiden we, en vooral welke informatie wordt bewust of onbewust verzwegen omdat het buiten de consensus valt? Daar komt nog iets anders bij: als er iemand in Nederland is die mij erop gewezen heeft dat ons land geen 'volwassen democratie' is dan ben jij het wel, zoals je al 30 jaar geleden tijdens de Lockheed-affaire permanent terecht benadrukte. Met andere woorden: 'Orde bestaat niet', Henk, het zijn jouw woorden. Waar ben je nu ineens bang voor? De Opstand der Horden? Die is allang begonnen. De massamaatschappij heet niet voor niets een massamaatschappij. En die maatschappij wordt gedreven door maar 1 ideologie: consumeren en produceren tot de mensheid erbij neervalt. Of de natuur zoals we die nu kennen. Dat proces is niet net begonnen met de dreigende verkoop van drie kranten. Ik denk dat je een ernstige denkfout maakt wanneer je schrijft dat 'door de crisis ook de economische basis van de gedrukte pers ernstig wordt aangetast'. De vercommercialisering van de wereld heeft in pricipe niets met de crisis te maken, het versnelt die ontwikkeling hooguit, maar de vercommercialisering zelf is al eeuwenoud en is allereerst een westers cultureel fenomeen dat onvermijdelijk heeft geleid tot de situatie waarin we nu verkeren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten