dinsdag 3 juli 2007

De Man in de Bergen


Ergens op een berg in het grensgebied van Afghanistan/Pakistan leeft in een tent een multimiljonair met een goedkope casio-horloge, een militair jasje, en smetteloos gestreken witte kleren. Smetteloos! Gestreken! Waarom heeft hij een horloge om? Moet hij ergens op tijd zijn?
Deze man is het hoofd van Al Qaida, de terroristische organisatie, verantwoordelijk voor alle fundamentalistische aanslagen op aarde.
Hoe organiseert deze man dat? Met een mobieltje? Nee, want geen signaal. Met een satelliettelefoon? Nee, want dan zou zijn vijand onmiddellijk weten waar hij zit. Met een postduif? Nee, die weten niet naar wie ze moeten vliegen. Immers, telkens is er weer een andere terroristische groep die zich opoffert. Nee, de communicatie verloopt via een ezel. Die ezel krijgt een berichtje achter zijn oor mee en daarmee wandelt de trouwe mensenvriend naar de dichtst bijzijnde vallei waar een knecht het in ontvangst neemt en doorstuurt. Naar wie? En hoe? Per post? Via internet? Nee, nee, nee, want dan kan het bericht worden onderschept door de vijand van de man. Maar hoe dan? Dat is een raadsel, die alle geheime diensten van zijn vijand niet kunnen oplossen.
De vijand van de man beschikt over spionage satellieten die een doosje lucifers op aarde haarscherp in beeld kunnen krijgen. Die fotograferen elke vierkante meter van de berg waarop de man zit. Maar nooit hebben ze ook maar een spoortje van de man en zijn medewerkers gevonden, zelfs niet van het eenzame ezeltje dat langs het slingerende bergpad naar beneden of naar boven loopt. Het is een raadsel. Dit weekeinde pleegden zijn medewerkers een uiterst knullige aanslag in Groot-Brittannie. Dat zei de commerciele pers, en die kan het weten, want ze hadden het zelf gehoord van een anonieme autoriteit die voor zijn vijand werkt. De man in de bergen is heel intelligent. Vanuit zijn hoofdkwartier kijkt hij met zijn mooie zachte ogen de wereld in. En wacht. Echt waar.
Een maand geleden heb ik de man een brief geschreven en hem verzocht op te houden met alle terreur op de wereld. Eergisteren kreeg ik een bericht van hem terug, ik kon de geur van de ezel nog ruiken. Volgens de man op de berg is hij niet de dader van alle terreur. Hij vroeg me of ik weleens naar een James Bond-film had gekeken. Hem was opgevallen dat James Bond altijd een slechterik bestrijdt die hoog op een berg, of diep onder de zee de laatste voorbereidingen treft om de wereldheerschappij te veroveren. Die slechterik heet Ernst Stavro Blofeld en hij is hoofd van misdaadorganisatie SPECTRE (Special Executive for Counter intelligence, Terrorism, Revenge and Extortion), en staat ook wel bekend als 'Number one' (Nr. 1). Blofeld werd geboren in Gdynia, Polen. Zijn vader was van Poolse afkomst en zijn moeder van Griekse. Zijn geboortedag 28 mei 1908.
De man op de berg wees me erop dat Blofeld de echte boef is en niet hij. Hij is volledig geisoleerd, heeft alleen een ezel en een casio-horloge, terwijl Blofeld beschikt over de meest geavanceerde technologie, waarmee hij ook nog eens direct in contact met de hele wereld staat. Bovendien, hoe kan een man die op 28 mei 1908 in Polen was geboren dezelfde persoon zijn als iemand die op 10 maart 1957 in Djedda is geboren? De man op de berg heeft gelijk. Blofeld zit achter al die aanslagen en niet hij, de man met die mooie ogen. Dat ik dat niet eerder heb beseft.

1 opmerking:

Anoniem zei

Een prachtig stuk Stan!
Heerlijke gedachtengang.