maandag 2 juli 2007

De Commerciele Massamedia 85



Het NOS-Journaal op Radio I meldde in de uitzending van acht uur vanavond en op zijn website:

'De Israelische kernfysicus Vanunu moet opnieuw de cel in, nu voor zes maanden. Hij heeft tegen de afspraken in contact gehad met buitenlandse media. Vanunu zat 18 jaar omdat hij informatie over een Israelische kernreactor aan een Britse krant had doorgespeeld.'

Ah, een landverrader, die informatie over een kernreactor van zijn vaderland had doorgespeeld, zijn landgenoten in gevaar had gebracht en daarvoor 18 jaar zat en nog steeds het lef heeft afspraken te schenden. De schoft. Dat is de wijze van berichtgeven van het NOS-Journaal.

Nu de werkelijkheid:

'Mordechai Vanunu was technicus bij Israël’s nucleaire installatie Dimona, van 1976 tot 1985. Hij ontdekte dat er in het geheim werd gewerkt aan nucleaire wapens. Zijn geweten bracht hem er toe dit feit wereldkundig te maken. Hij deed dit via de Engelse krant London Sunday Times, waardoor bekend werd dat Israël tot 200 kernkoppen had gefabriceerd, overigens zonder dat hier ooit parlementaire goedkeuring voor was verleend.
Op 30 september 1986 werd Vanunu van London naar Rome gelokt, waar hij door de Israëlische geheime dienst werd verdoofd en ontvoerd naar Israël. In een gesloten rechtszitting werd deze klokkenluider veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf wegens landverraad en spionage.
Vanunu werd 11 jaar geïsoleerd gevangen gehouden en mocht slechts sporadisch door familie of advocaten worden bezocht. Pas in 1998 werd zijn isolement opgeheven omdat hij niet langer relevante informatie openbaar zou kunnen maken.
Na 18 jaar was het eindelijk zo ver: Vanunu werd 21 april 2004 vrijgelaten uit de Israëlische gevangenis…
Vanunu kreeg onmiddellijk na vrijlating een hele serie vrijheidsbeperkingen opgelegd. Zo mag hij niet in de buurt van de grens, van havens, vliegvelden of ambassades komen, hij krijgt geen paspoort en mag geen contact met buitenlanders hebben zonder voorafgaande toestemming van de politie. Ook wordt hij 24 uur per dag geschaduwd door de veiligheidsdienst Mossad.'

Lees verder: http://www.vanunu.nl/

Los van de tendentieuze berichtgeving van het NOS-Journaal staat er ook nog een aperte fout in. Vanunu was geen kernfysicus, maar een nucleair technicus.

Dat Mordechai Vanunu niet voor niets de buitenwereld waarschuwde voor het nucleaire gevaar dat Israel betekende, was al in 1973 gebleken toen de Israelische regering achter de schermen dreigde Egypte en Syrie met nucleaire wapens aan te vallen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger werd met dit dreigement door de Israelis gechanteerd onder andere om de Amerikanen te dwingen onmiddellijk extra conventionele wapens te sturen. Het dreigement werd maar al te serieus genomen, want 'the U.S. decided to open an aerial resupply pipeline to Israel, and Israeli aircraft began picking up supplies that day.' Zie: http://www.fas.org/nuke/guide/israel/nuke/farr.htm Een pijplijn die in het grootste geheim, met medeweten van de toenmalige Nederlandse sociaaldemocratische minister van Defensie Vredeling, via een vliegveld in Nederland liep, de reden waarom ons land getroffen werd door een arabische olieboycot.

Het was een op dat moment totaal in paniek geschoten Dayan, die als minister van Defensie dreigde Israels massavernietigingswapens in te zullen zetten om de Syrische en Egyptische opmars te stuiten. Dat is dus dezelfde Dayan die 'in a 1976 interview with Israeli journalist Rami Tal... claimed that 80 percent of the cross-border clashes between Israel and Syria in the years before the ('67) war were a result of Israeli provocation. Dayan said, "I made a mistake in allowing the [Israeli] conquest of the Golan Heights. As defense minister I should have stopped it because the Syrians were not threatening us at the time." Zie: http://en.wikipedia.org/wiki/Moshe_Dayan

Het spreekt voor zich dat deze onwelgevallige informatie door de Nederlandse commerciele massamedia al decennialang angstvallig wordt verzwegen. Het past niet in het propagandaplaatje. Vandaar ook de tendentieuze berichtgeving over Mordechai Vanunu.

Ondanks het feit dat Vanunu alle achttien jaar heeft uitgezeten, vele jaren lang in eenzame opsluiting, en zijn onterechte straf dus ruimschoots heeft gehad, wordt hij nog steeds getreiterd, achtervolgd en geterroriseerd door de zogeheten democratische 'joodse natie'.

5 opmerkingen:

Sonja zei

Antwoorden die ik kreeg van politieke partijen op vragen over de steun voor Israël ondanks haar illegale atoomwapens en haar mensenrechtenschendingen:

GROENLINKS
"GroenLinks is altijd kritisch op het feit dat de Nederlandse regering
Israel, onder alle omstandigheden, onvoorwaardelijk steunt. GroenLinks
verwacht van de Nederlandse regering een veel kritischer opstelling
t.o.v. Israel. Hier hebben wij altijd om gevraagd en dat zullen wij
blijven doen.

Echter. In de Tweede Kamer is geen meerderheid te vinden die het daar
mee eens is. Kort gezegd is de kous daarmee af. Het enige dat wij dan
nog kunnen doen is aandacht vragen voor de problematiek en zelf een
genuanceerd standpunt uitdragen waarin niet wordt beschuldigd en waarin
wordt gekeken naar de bijdragen van alle partijen in het conflict."


Dit staat er echt: "Het enige dat wij dan nog kunnen doen is ... standpunt uitdragen waarin niet wordt beschuldigd"

Waarom mag Israël niet beschuldigd worden van zaken waarop elk ander land wel beschuldigd kan worden? En dat is een zelfopgelegde beperking, en heeft niets met wel of niet 'kunnen' te maken. GroenLinks geeft hiermee te kennen dat zij in wezen geen oppositie tegen het regeringsbeleid voert, en voert aan als reden: omdat de meerderheid in de Tweede kamer er niet zo over denkt.
---------------

SP
"Israël (is) in de Nederlandse politiek zowat heilig."

Punt. Geen toevoeging, geen uitleg, geen reden, maar een vaststaand feit. Hetzelfde dus als GroenLinks. De laatste motie die de SP tegen misdaden van Israël heeft ingediend was in 2004 - voor de vrijlating van Vanunu. Kijk je naar het SP-beleid, en haar intentie om te gaan streven om een serieuze regeringspartij te worden, dan komt dat jaartal aardig overeen. Om 'mee te mogen doen' in Den Haag is de voorwaarde dat je Israël niet in staat van beschuldiging stelt.
---------------

PvdD
"Het ligt niet in de lijn der verwachting dat wij een initierende rol zullen spelen op onderwerpen die niet gerelateerd zijn aan het welzijn of de rechten van dieren en niet zijn opgenomen in ons verkiezingsprogramma."

Dat is dus geen serieuze partij, laat dat duidelijk zijn. Schandalig dat burgers daar aan meebetalen.
---------------

Geen van de andere partijen heeft gereageerd.

Anoniem zei

Het is vooral vreemd dat Vanunu vrijgelaten is; voor dergelijk hoogverraad had hij tot het eind van zijn dagen moeten zitten.
Israel heeft niet voor niets een bijzondere status; dit is het volk dat vrijwel geheel vernietigd is, mede omdat het geen eigen land had. Dat het joodse volk een eigen staat nodig heeft is van het grootste belang, een belang dat alle andere belangen overtreft. De nieuwe fascisten, die nu Hamas en Iran heten, willen Hitlers werk graag voltooien, en het is onvergeeflijk dat zij daarin nog door sommigen in Europa gesteund worden. Israel IS heilig omdat het de plicht van de hele wereld is aan dit volk een eigen land te garanderen, en precies op de plaats waar het oorspronkelijk vandaan komt. Juist dit ene volk mag zich tot het uiterste bewapenen. Al het andere is daaraan ondergeschikt, en zeker de pacifistisch-onrealistische gedachtenkronkel van een doorgeslagen nucleair technicus.

Anoniem zei

Wat lees ik? Israel is heilig..al het andere is ongeschikt..
Dit lijkt toch sterk op de woorden van een Duitse gek die sprak over.. Deze rest kun ken je zelf wel invullen.
Er is geen enkele reden om wie of wat dan ook op basis van afkomst, geloof, ras of wat dan ook een vrije hand te geven en onvoorwaardelijk te steunen. Gelukkig is er een steeds grotere groep joden die begrijpt dat deze uitspattingen van geweld van beide kanten moet worden veroordeeld.

Anoniem zei

de SP en GroenLinks zijn ook geen serieuze partijen. Ze brullen altijd over vermeende mensenrechtenschendingen in Israel en de roverhoofdman van de SP durfde zelfs vorige zomer terroristen met het verzet te vergelijken.
De afgelopen jaren werd het stadje Sederot in Israel met meer dan 3000 raketten beschoten. Hebben de Israelische kinderen daardan geen recht om veilig naar school te gaan?
Als ik de afgelopen jaren de artikelen lees over Israel is er helemaal geen 'heiligverklaring' en kan Israel vrijwel niets doen zonder dat de linkse kerk zijn bek selectief opentrekt en de ogen sluit voor wat de palestijnen doen.
tav de Israelische kernwapens: als ze ze hebben is dat een goede deterent tegen landen zoals Syrie en Iran.
Als die kernwapens inzetten zijn zij ook weg.
Mij komt dit soort suggestieve vorm van journalistiek de keel uit: een verrader wordt op een voetstuk gezet omdat we een anti-Israel moeten hebben. Anders wordt je niet geaccepteerd binnen de linkse kerk.
Stan is zo'n linkse zombie die alleen maar schrijft vanuit zo'n viewpoint en zich niet realiserend dat de processor die in zijn computer, zijn mobiele telefoon etc. zit in Israel ontwikkeld.

stan zei

zo, en ga nu maar weer ergens anders spelen. degenen die niet kunnen discussieren, worden verwijderd. je volgende commentaar haal ik eraf.

POLITICIANS? NO. MAD MEN!

  S.L. Kanthan @Kanthan2030 Western politicians are absolute clowns, but they have no self-awareness. “Iran’s actions are reckless!” Surpr...