maandag 11 juni 2007

Leo Kwarten Consultancy 5


Leo Kwarten: 'maar ja, zaken zijn zaken.'

Ik kreeg net dit bericht van
'Sonja zei...
"Al jaren bezoekt Leo Kwarten de grootste golfstaat voor zijn werk als adviseur van bedrijven die in het Midden-Oosten zakendoen. 'Een boeiend land', zo omschrijft hij het Koninkrijk Saudi-Arabië, "maar ik heb al jaren geleden zien aankomen dat de situatie daar uit de hand dreigt te lopen". Hij lijkt gelijk te krijgen.""Ook de zaken van Leo Kwarten vinden vooralsnog gewoon doorgang, dus zal hij eind augustus weer in Saudi-Arabië zijn. "Wel voel ik me de afgelopen twee jaar steeds onveiliger in het land. Arabische kranten maken regelmatig melding van moordaanslagen op westerlingen, die zomaar op straat worden doodgeschoten. Ook worden alle Westerse doelwitten, zoals winkel- en uitgaanscentra, streng bewaakt. Sommige winkelcentra lijken wel bunkers. Maar ja, zaken zijn zaken.""

http://www.wereldexpat.nl/nl/wonen/veiligheidensamenleving/Saudiarabie_achtergrond.htm?view=Standard&version=1

Opvallend is Leo Kwarten's taalgebruik en de manier waarop hij naar de wereld kijkt. De laatste zin van het stukje hierboven spreekt boekdelen. Het gaat Leo uiteindelijk om zaken doen. Leest u ook nog een keer deze zin van hem: 'Maar de gruwelbeelden van bomaanslagen en de knagende twijfels over de juistheid van de invasie van 2003, waren ons bespaard gebleven.'

Wat staat hier in feite precies? Welnu, dat de gruwelbeelden van bomaanslagen hem tegen de borst stuiten en kennelijk dus niet de gruwelbeelden van de Amerikaanse en Britse bombardementen of de gruwelbeelden uit Abu Ghraib. Verder spreekt Kwarten over de 'knagende twijfels over de juistheid van de invasie van 2003.' Over wie heeft Kwarten het? Over de neoconservatieven? Over president Bush? Over Dick Cheney? Over zichzelf? Of over al deze figuren? Waarom heeft hij nu ineens 'knagende twijfels?' En zijn het nog 'twijfels'??? Is het hem nog niet overduidelijk dat het Westen een geweldige chaos in Irak heeft veroorzaakt. Zo nee, wanneer verdwijnen die twijfels dan bij hem? Als het hele Irakese volk uitgeroeid wordt? Wat een wonderlijke bewoordingen.
En dan tenslotte: 'waren ons bespaard gebleven.' Allemensen, dat is pas een staaltje monomaan denken. Het gaat Leo Kwarten niet in de eerste plaats om de slachtoffers daar, maar om ons Nederlanders, die aan het ontbijt liever niet geconfronteerd willen worden met deze gruwelijke beelden.
Maar Leo, die 'gruwelbeelden... waren ons bespaard gebleven,' als onder andere de Leo Kwarten's in de wereld niet als consultant/opiniemaker vanaf het begin propaganda hadden gemaakt voor dit westers geweld. Maar dat deed jij wel, dus waar gaat die zin over? Wat verhult deze zin? Volgens mij is deze zin 1 grote leugen van een consultant wiens adagium blijft: 'zaken zijn zaken.' Binnen deze context is het niet verwonderlijk dat Leo Kwarten voor de commerciele massamedia werkt, met de Volkskrant voorop. De enige fout die hij heeft gemaakt is dat hij vijf jaar geleden dacht de wind mee te hebben. Een oorlog in het midden-oosten leek toen voor zakenmensen een buitenkansje. Veel kapot, dus veel wederopbouw. De olie in handen van de westerse concerns, kortom booming business, gefundeness Fressen voor consultants voor wie immer geldt: 'zaken zijn zaken.' Dat daarbij miljoenen mensen ernstig getroffen worden is kennelijk een secundair probleem, collateral damage, om zo te spreken. Dat er tot nu toe meer dan honderduizend Irakezen om het leven zijn gekomen, moeten we voor lief nemen. "Zaken zijn immers zaken.'

Geen opmerkingen: