zaterdag 13 januari 2007

Trouw Misschien Wel 7

Trouw ontdekt internet:

'Internet / De tanden van de waakhond zijn scherp.
Online mediawatchers
door Jaap Meijers.

Er vallen veel meer slachtoffers onder Iraakse burgers dan journalisten u vertellen. Zij halen hun gegevens daarover namelijk meestal van de website iraqbodycount.com.
De cijfers over het aantal burgerslachtoffers in Irak zingen op een bizarre manier rond in de media. Het begint bij de vele correspondenten en verslaggevers in Irak. De aantallen doden en gewonden die zij noemen, worden opgeteld door iraqbodycount.com. De schatting die die website vervolgens presenteert, is waarschijnlijk flink aan de lage kant: als een bepaald bombardement de verzamelde internationale pers ontgaat, worden de slachtoffers dus ook niet meegenomen in de Iraq body count. De cirkel is rond nu journalisten overal ter wereld dat cijfer beschouwen als een betrouwbare bron voor het aantal burgerslachtoffers in Irak.
Een andere website, medialens.org, heeft zich flink druk gemaakt over deze aanpak. Er zijn veel betere manieren om te tellen, vinden de makers van die site, zoals simpelweg turven hoeveel doden er bij de crematoria in Bagdad binnengebracht worden. Wat hen betreft geven journalisten door steeds de Iraq body count te citeren, een sterk vertekend beeld van de oorlog in Irak.
Medialens controleert de Britse nieuwsmedia op verschillende onderwerpen. Elke week sturen de makers mailtjes naar redacteuren en hoofdredacteuren, elke keer met ongeveer dezelfde vraag: waarom zag de berichtgeving er zo uit? Waarom schrijft u dit en niet dat? Waarom schreef u dat Israëli’s ’arresteren’ en Palestijnen ’kidnappen’? De licht geïrriteerde reacties worden gepubliceerd en zijn vaak smakelijk om te lezen.
Er zijn nog veel meer websites die net als medialens.org de gevestigde journalistieke orde kritisch volgen, zoals mediachannel.org en mediawatch.com. Alleen zijn er in Nederland niet echt online mediawatchers. We hebben wel Jaap van Ginneken, maar zijn befaamde boek ’De schepping van de wereld in het nieuws’ krijgt op het web maar weinig navolging. Een paar jaar geleden had je wel Extra!, een ’onafhankelijk blad voor onderzoek en analyse van de Nederlandse media’, maar hun website bestaat inmiddels uit niet meer dan een archief van oude nummers.'
Copy paste
Bildblog:http://www.bildblog.de/
Iraq Body Count:http://www.iraqbodycount.net/
Medialens:http://www.medialens.org/ (bekijk vooral eens /alerts en /links)
Pro-Israëlische controle van de Washinton Post: www.eyeonthepost.org/summary.html
Mediawatch:http://www.mediawatch.com/
Fairness and Accuracy in Reporting (FAIR):http://www.fair.org/
Raad voor de Journalistiek:http://www.rvdj.nl/
As The Media Watches the World, We Watch The Media:http://www.mediachannel.org/
Oude nummers van Extra! zijn terug te vinden op http://www.extra-media.nl/
Jaap van Ginneken:http://users.fmg.uva.nl/jvanginneken
Sommige wereldverbeteraars beginnen zelf een nieuwssite als ze vinden dat hun onderwerpen te weinig aandacht krijgen: http://www.indymedia.nl/ '

lees verder: http://www.trouw.nl/deverdieping/dossiers/article598424.ece/
Internet_De_tanden_van_de_waakhond_zijn_scherp

71 keer heeft u op deze weblog iets over de wijze van berichtgeving van Trouw kunnen lezen. Even zovele keren emailde ik deze berichten aan de redactie van Trouw voor een reactie. Nooit 1 reactie op ontvangen en toch dit schrijven: 'Medialens controleert de Britse nieuwsmedia op verschillende onderwerpen. Elke week sturen de makers mailtjes naar redacteuren en hoofdredacteuren, elke keer met ongeveer dezelfde vraag: waarom zag de berichtgeving er zo uit? Waarom schrijft u dit en niet dat? Waarom schreef u dat Israëli’s ’arresteren’ en Palestijnen ’kidnappen’? De licht geïrriteerde reacties worden gepubliceerd en zijn vaak smakelijk om te lezen.Er zijn nog veel meer websites die net als medialens.org de gevestigde journalistieke orde kritisch volgen, zoals mediachannel.org en mediawatch.com. Alleen zijn er in Nederland niet echt online mediawatchers.'

Opvallend is dat Trouw precies mijn voorbeeld gebruikt over kidnappen en ontvoeren terwijl de krant nooit de moeite heeft genomen om mij een reactie te geven. Daarover zwijgen in dit verband is journalistiek bedrog. Er zijn wel degelijk mediawatchers in Nederland, Daanspeak is er 1 van, http://www.daanspeak.com/, maar die wordt net als ik en iedere andere serieuze criticus maar al te vaak genegeerd door de commerciele massamedia. Dat komt omdat in Nederland de journalistiek nooit een journalistieke traditie heeft gekend, de journalisten in Nederland waren altijd woordvoerders van de zuilen waartoe ze behoorden. Er bestaat ook geen journalistieke kritiek in Nederland, uit eigen ervaring weet ik hoe huiverig mijn collega's daarvoor zijn. In tegenstelling tot de angelsaksische wereld is er ook geen goede journalistieke opleiding. Nederland is kennelijk te klein voor scherpe journalistieke kritiek, iedereen kent iedereen, het is het land van het poldermodel en dat tekent de verhoudingen hier.

1 opmerking:

Thesingh zei

Journalistiek is inderdaad van een lachwekkend niveau in NL. Dat geldt overigens niet alleen voor de berichtgeving van de media. Ook onze overheidsdiensten in den vreemde doen vooral copy pasten van de Amerikaanse berichten. Hoe meer ik te weten kome via alternatieve nieuwsbronnen des te meer zie je met wat voor propaganda en nietszeggendheid je wordt bestookt.

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...