donderdag 11 januari 2007

Verarmd Uranium 5




Slachtoffertjes van de massale inzet van Veramd Uranium wapens door de NAVO-strijdkrachten, van de Verenigde Saten en het Verenigd Koninkrijk.
De BBC bericht:
'Uranium ''killing Italian troops.''
Italian soldiers are still dying following exposure to depleted uranium in the wars in Bosnia and Kosovo, their relatives say.
Troops who served during the wars in the 1990s believe they have contracted cancer and other serious illnesses from extended exposure to the munitions.
The US says it fired around 40,000 depleted uranium rounds during the Bosnian and Kosovo conflicts.
A pressure group says 50 veterans have died and another 200 are seriously ill.
Depleted uranium is used on the tips of bullets and shells. Because of its density it can pierce the armour plating on tanks.
But when it explodes it often leaves a footprint of chemically poisonous and radioactive dust.
The Italians who served in Bosnia and Kosovo were involved in the clear-up of battlefields and came into close contact with exploded ammunition.
Children with disabilities
The association representing the soldiers, known as Anavafaf, says many of those who have died or are ill have contracted cancer.
In 2002 the Italian defence ministry published a report compiled by independent scientists which found a higher than average number of servicemen were suffering from cancer.
It said there was an excessive number of Hodgkin's disease victims among Italian Balkan peacekeepers.
A number of children fathered by the soldiers have been born with disabilities.'
In 2003 schreef ik voor het tijdschrift De Humanist:
'Acht jaar geleden zag ik in Irak de gevolgen van de vorige Golfoorlog, waarbij de totale infrastructuur van het land werd vernietigd. Op een middag liep ik zonder begeleiding het grote kinderziekenhuis van Bagdad binnen en liet me door een dienstdoende oncoloog rondleiden langs uitgemergelde kleuters die aan kanker stierven, als gevolg van de grootschalige inzet van Britse en Amerikaanse granaten en kogels. De punten ervan waren bekleed met verarmd uranium, een afvalproduct van de nucleaire industrie. Het voordeel van deze giftige en radioactieve munitie is dat ze tweeënhalf keer zo hard is als staal en daardoor elk vijandelijk object eenvoudig kan uitschakelen. Treffen ze doel dan exploderen ze, waarbij zo'n grote hitte vrijkomt dat bijvoorbeeld een tank ogenblikkelijk in lichterlaaie staat. Tegelijkertijd ontsnappen er radioactieve stofdeeltjes, die indien ze worden ingeademd longkanker veroorzaken. Tijdens die Golfoorlog zijn 944.000 verarmd uraniumkogels en 4.000 verarmd uranium granaten afgeschoten, in totaal 320.000 kilo verarmt uranium. De inzet ervan was zo succesvol dat een expert het vergeleek met de invloed van het machinegeweer op de praktijk van de oorlogsvoering. Het Pentagon was al die tijd op de hoogte van het gevaar. Maar pas een week na het staakt-het-vuren waarschuwde het de Amerikaanse eenheden in het Golfgebied dat 'van elk object dat door een verarmd uranium kogel of granaat is geraakt, aangenomen kan worden dat het met verarmd uranium is besmet.' Die boodschap was evenwel niet gericht aan de Irakese kinderen die in besmet gebied speelden en de neergeslagen radioactieve stofdeeltjes inademden. Sinds 1990 is het aantal gevallen van kanker er onder kinderen vervijfvoudigd. Geboorte afwijkingen en leukemie zijn er verdrievoudigd. Ook onder Amerikaanse veteranen van de Golfoorlog zijn slachtoffers gevallen. Tenminste 50.000 militairen lijden aan ziektes die moeilijk te diagnosticeren zijn. Een van hen die persoonlijke ervaring heeft gehad met verarmd uranium is Doug Rokke, die aan het hoofd stond van een opruimingsteam van het Amerikaanse leger, dat met verarmd uranium getroffen tanks en pantserwagens onderzocht en schoonmaakte. De meeste van de honderd teamleden hebben ernstige gezondheidsklachten. Sommigen zijn gestorven. Doug Rokke was tot voor kort hoogleraar fysica en heeft volgens eigen zeggen '5000 keer het toegestane niveau van straling in mijn lichaam.' De gezondheidsproblemen onder de inwoners van zuidelijk Irak is 'het directe gevolg' van de blootstelling aan verarmd uranium. 'De controverse over de vraag of het al dan niet de oorzaak van deze problemen zijn, is een gefabriceerde. Mijn eigen gezondheid is een testament daarvan.' Bijna 60 procent van de Irakese doden zijn kinderen onder de zeven jaar.'
Inmiddels is het aantal slachtoffers sterk toegenomen door het massaal gebruik van verarmd uranium wapens in het bezette Irak. Het Nederlandse kabinet en de meerderheid van onze volksvertegenwoordigers steunt de westerse bezetting van Irak en is daardoor mede verantwoordelijk voor deze oorlogsmisdaden.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Omdat de VS zegt dat het niet aantoonbaar uit testen is gekomen. Ze bedoelen hiermee dat de volgende test niet heeft plaatsgevonden;
men neme 100 personen
50 personen stel je bloot aan verarmd uranium
50 personen niet
hoeveel mensen krijgen kanker (oid) in beide groepen?

Aangezien zo'n test niet kan, is het logisch dat je de resultaten niet hebt. Maar door het veelvuldige gebruik in Irak, Kosovo en Afghanistan hebben ze in principe genoeg resultaten. Maar deze resultaten zijn, OOK VOOR ONZE BESCHAAFDE NEDERLANDSE POLITIEK, niet dusdanig oogklepverwijderend om het gebruik hiervan te veroordelen. We moeten wachten tot onze jongens uit Kandahar terug komen met kanker. Pas dan, eventueel...

Anoniem zei

hoi iedereen
we love you
-xxx- me en haar

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...