zondag 6 februari 2011

Afshin Ellian

 Hotel Terminus schrijft over Ellian wiens meningen gekenmerkt worden door een immer Hyperventilerende toon:



DE LANGE MARS VAN AFSHIN ELLIAN

Vandaag in het nieuws de terroristische aanslag op een lek in de Egyptische gaspijpleiding naar Israël, Jordanië en Syrië. Maar volgens de geleerde heer en anti-islam activist Afshin Ellian heeft Egypte "geen gas". Deze mullah op klompen uit Iran heeft altijd de mond vol over hoe Nederlanders zich moeten gedragen. Gelukkig begint de geleerde meneer af te glijden naar de pittoresque dorpszaaltjes die ons mooie land rijk is.


Lezing Afshin Ellian in Dorpskerk Blaricum

1 februari 2011

BLARICUM - De bekende Iraanse filosoof en rechtsgeleerde Afshin Ellian, tevens vaste columnist van de NRC [red. en Elsevier], geeft donderdag een lezing tijdens het Kerkcafé van de Dorpskerk in Blaricum. Hij zal praten over Israel, Hamas en de rol van radicaal terrorisme.

Samen met Ellian arriveert donderdag ook een legertje bodyguards. Gert van Dijk van de Dorpskerk: "Meestal gaan we met de sprekers uit eten voordat de lezing begint, maar Ellian liet weten dat dit voor hem niet mogelijk was, vanwege de beveiliging."

De geleerde groeide op in Iran en maakte mee wat het betekent om te leven in een totalitaire islamitische staat. Tijdens het regime van ayatollah Khomeiny vluchtte hij naar Nederland*. In 1996 studeerde hij hier tegelijkertijd in drie richtingen af: staatsrecht, strafrecht en filosofie. Sinds 2005 is hij hoogleraar sociale cohesie, burgerschap en multiculturaliteit aan de Universiteit Leiden.

De lezing begint om 19.45 uur in de Blaricumse Dorpskerk. (De Gooi- en Eemlander)

*) Dat is niet correct. De islamhater vluchtte eerst naar islamland Pakistan, en vlak daarna naar, alweer een islamland, Afghanistan, dat toen nog door de Russen bezet werd. Voor Ellian was dat blijkbaar geen bezwaar, want hij bleef er ruim vijf jaar wonen, totdat de Russen zich terugtrokken.*

"De Iraniër Afshin Ellian (35): op zeventienjarige leeftijd gevlucht voor de ayatollahs van Iran, die niet pikten dat hij zich met zijn vrienden in parken uitsprak tegen het moslimfundamentalisme, of zoals hij het noemt `de politieke islam'. Gevlucht uit Pakistan, nadat dit land alle linkse activisten weer wilde uitleveren aan Iran. Gevlucht uit Afghanistan voor zijn eigen marxistisch-leninistische kameraden die hem uitstootten, nadat hij ze dictatoriaal en totalitair gedrag had verweten. Toeval en een flexibele Nederlandse VN-ambtenaar in Kabul brachten hem en zijn Afghaanse vrouw en kind in 1989 naar Tilburg-Noord." (VPRO)

Ellian en zijn rode kameraden in Teheran waren lid van de Tudeh Partij (specifiek: de Partij van de Massa). Wikipedia:

While other leftist parties opposed the Islamist forces at this time, and were suppressed as a result, the Tudeh Party leadership as well as the Majority Fedaian decided to collaborate with the new clerical theocratic regime. This may have been to try and take advantage of the lack of competition from the many now suppressed rival leftist groups, or to follow the pro-Tehran line of the Soviet Union.[citation needed] In 1982, however, the Tudeh broke ranks. The Islamist government of Iran had closed down the Tudeh newspaper, and purged Tudeh members from government ministries. According to the Mitrokhin ArchiveVladimir Kuzichkin a KGB officer stationed in Tehran who had defected to the British in 1982 had exposed almost the entirety of the Tudeh leadership as Soviet agents. His information was shared with the Iranian government by the CIA, which was secretly courting Iran, as part of the Iran-Contra deal. Quite quickly the government arrested and imprisoned its leadership and later more than 5,000 members and supporters of the party.


Demonstratie van de Tudeh Partij, Teheran, 1953

Er was dus nog wel wat meer aan de hand dan louter de 'vlucht voor het islamistische regime' van Ellian in 1982. De Tudeh Partij zat tijdens het regime van de Sjah jarenlang in ballingschap in de Sovjet-Unie en de DDR, maar mocht, vanwege de steun aan Khomeini, naar Iran terugkeren na de Iraanse Revolutie in 1979. Als een Trojaans paard voor de Sovjet-Unie, die de macht in Iran wilde overnemen, zo schrijft Martin Ebon in zijn boek KGB, Death and Rebirth(1994). De vervolging van de Tudeh-leden na de ontknopingen was ook niet om over naar huis te schrijven:

The entire leadership of the Tudeh party as well thousands of its members were arrested. However, because of some kind of a deal between Khomeini and Gorbachov, the Tudeh party did not receive the same treatment that other communist organizations had endured. There were a lot of public apologies and short-term prison sentences, while the Maoist and Castroist groups were almost entirely eliminated. (OpEd News)

Voor Iran ziet Ellian de linkse Mir-Hossein Mousavi, voormalige (laatste) premier van Iran,helemaal zitten. Dat is hoogst merkwaardig, omdat Ellian het land ontvluchtte tijdens zijn bewind. Op de vraag waarom hij dat wil, aangezien Mousavi duizenden politieke gevangenen heeft laten ophangen, waaronder nota bene twee familieleden van Ellianwil hij niet antwoorden.

Afshin Ellian heeft een lange weg afgelegd, van communist in Teheran tot geleerde meneer in een protestants dorpscafé in Blaricum. Afgezien van zijn onbenul over Egypte excelleert de allochtoon in het spugen op zijn huidige vaderland. Nederlandse politici zijn te slap en grote groepen burgers deugen niet. En dan druk ik me nog mild uit. Naar welk land zou hij straks weer vluchten? Hij heeft een hekel aan moslims en schijnbaar aan links, dus wat gaat het worden? "De enige democratie in het Midden-Oosten" misschien? Je zou het wel denken, wanneer hij in een Kerkcafé op de Palestijnen gaat spugen.

*) Ian Buruma stelt in zijn boek Murder in Amsterdam dat Ellian's vluchtverhaal uit Afghanistan "as bogus as Ayaan's refugee story" is (blz. 156).
http://eindpunt.blogspot.com/2011/02/de-lange-mars-van-afshin-ellian.html

De bekeerlingen zijn altijd het meest fanatiek, die moeten zichzelf telkens weer bewijzen tegenover zichzelf en de buitenwereld dat ze echt zijn wie ze zijn, net als de nieuwe rijken door veel opsmuk moeten bewijzen dat ze rijk zijn en de oude rijken niet. Vandaar dat Eillian zo'n geweldig kabaal maakt. Hij overschreeuwt zich permanent, en dat mag in een democratie. Wat niet mag is de gastheer telkens schofferen. Dat moet Ellian nog leren, maar dat is een milieukwestie. 


2 opmerkingen:

Sonja zei

Ik las gisteren ergens dat Ellian in Afghanistan, naast zijn studie geneeskunde, ook een klein radiostation voor de Russen runde. Iemand die daar meer van weet?

In een (pro-Ellian) bericht staat:

"Buruma also claimed that the Soviet-backed Communist regime allowed Ellian "to run a propaganda radio station." Buruma suggests Ellian was a communist who had to flee Afghanistan after the expulsion of the Russians, and arrived in the West under false pretenses as an "East-European-style dissident.""

Jan Verheul zei

Ellian is voor mij een bijzonder actieve en monomane moslim-basher.

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...