zaterdag 1 mei 2010

Israel als Schurkenstaat 121

Nu de grote angelsaksische opniemakers steeds kritischer worden ten opzichte van de 'Joodse staat' durft de Volkskrant-correspondent wat eerlijker te berichten.

Lucas heeft een nieuwe reactie op uw bericht "Het Joods Slachtofferisme 6" achtergelaten:

Zelfkritiek gaat Israëli’s slecht af

‘De bevolking herkent het belang van democratische waarden’, zei onderzoeker Daniel Bar-Tal. Vrijheid van meningsuiting wordt in het algemeen door 98 procent belangrijk gevonden. ‘Maar wanneer het erop aan komt die toe te passen, blijkt dat de meesten bijna anti-democratisch zijn.’
http://www.volkskrant.nl/buitenland/article1374941.ece/Zelfkritiek_gaat_Israeli_s_slecht_af?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+laatstenieuws+(Volkskrant+Laatste+Nieuws)&utm_content=Google+Reader



Zelfkritiek gaat Israëli’s slecht af

Van onze correspondent Alex Burghoorn op 29 april '10, 21:46, bijgewerkt 29 april '10, 22:57
Israëlische soldaten vieren een feestje terwijl ze terugkeren naar Israël, na weken van strijd in de Gazastrook. (AP)

JERUZALEM - De tolerantie voor zelfkritiek neemt in Israël af. Van de Joods-Israëlische bevolking is 58 procent tegen het uiten van scherpe kritiek op de staat; in 2003 was dat nog 48 procent.

Israëlische mensenrechtengroepen die misstanden openbaren van de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden moeten volgens 57,6 procent aan banden worden gelegd.

Dat blijkt uit een donderdag gepresenteerd onderzoek onder Joodse Israëli’s naar hun opvattingen over de vrijheid van meningsuiting. Het Tami Steinmetz Centrum voor Vredesonderzoek van de Universiteit van Tel Aviv hield daartoe vijfhonderd interviews. Het instituut heeft jarenlange ervaring met opinieonderzoek onder de Israëlische bevolking

Immoreel gedrag

‘De bevolking herkent het belang van democratische waarden’, zei onderzoeker Daniel Bar-Tal. Vrijheid van meningsuiting wordt in het algemeen door 98 procent belangrijk gevonden. ‘Maar wanneer het erop aan komt die toe te passen, blijkt dat de meesten bijna anti-democratisch zijn.’

Uit het onderzoek blijkt ook dat 82 procent vindt dat klokkenluiders die ‘immoreel gedrag’ van de legertop onthullen, zwaar moeten worden gestraft. Het laat zien dat er brede steun bestaat voor het optreden van justitie en veiligheidsdienst in de geruchtmakende zaak-Anat Kamm, die begin april aan het licht kwam.

De oud-dienstplichtige Kamm gaf geheime documenten aan de krant Haaretz, waaruit bleek dat hoge legerofficieren willens en wetens uitspraken van het Hooggerechtshof naast zich neer hadden gelegd. Kamm is spionage ten laste gelegd met als doel de staatsveiligheid te schenden, en kan levenlange gevangenisstraf krijgen.

‘In het onderwijs krijgen leerlingen uitleg over de overheid en verkiezingen, maar er is geen diepgaande discussie over democratische waarden en hoe die over te brengen’, zei onderzoeker Bar-Tal, hoogleraar Onderwijskunde verbonden aan de Universiteit van Tel Aviv. ‘Waarden staan te boek als een onderwerp van links.’

Linkse activisten

Het publieksonderzoek sluit vrijwel naadloos aan bij de rechtse politieke tendensen in Israël. Sinds de verschijning van het VN-rapport over de Gaza-oorlog van de commissie-Goldstone en het aantreden van de regering-Netanyahu in 2009 liggen mensenrechtenorganisaties en linkse activisten onder vuur. Ook in de media.

De krant Maariv pakte eerder dit jaar groot uit met een campagne van de nationalistische organisatie Im Tirtz. Die draaide erom dat mensenrechtengroepen die fondsen krijgen uit het Westen de motor zijn achter de slechte naam die Israël de laatste jaren juist in het Westen heeft gekregen.

In augustus riep Netanyahu zelf Europese regeringen op, waaronder die van Nederland, geen fondsen meer te verstrekken aan groepen als Breaking the Silence. Dat veteranencollectief verzamelde getuigenissen van soldaten over hun buitensporige optreden tijdens de Gaza-oorlog.

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Zoals Sonja eerder al schreef over precies dit Volkskrant-artikel: wat heeft de foto te maken met het onderewerp?

eGast

Anoniem zei

"Onderzoek onder Joodse Israëli’s naar hun opvattingen over de vrijheid van meningsuiting."
Waarom niet alle Israeli's? Lijkt me dat de mening van Palestijnse Israeli's hierover er echt toe doet. Is dit nou een dapper stuk van Alex Burghoorn?

eGast

stan zei

in een racistisch systeem telt degene van de andere groep niet mee, hij/zij bestaat domweg niet. wat betreft die foto, die vind ik goed illustreren hoe autistisch de joods-israeli's zijn. voor mij onderstreept deze foto het feit dat nogal wat joods-israeli's geen kritiek dulden.

John zei

Ik weiger nog langer de Volkskrant te lezen zolang Yochana Visser daar mag blijven schrijven.

Ze kunnen op zn minst gelijkheid betrachten en Willem Holleeder vragen een wekelijkse column te schrijven.

Verder is het een artikel wat ik van de week al in Haarezt gelezen heb.

Maar zeg nu eens eerlijk, een bevolking dat voor 75% achter die kinderslachting in Gaza stond, een bevolking die Lieberman en Netanyahu kiest...dat zegt toch eigenlijk al genoeg?

En voor men weer anti-semitisme begint te gillen (Naftaniel-Hammelburg op BNR)...dat soort nationalistische gevoelens spelen in veel landen een grote rol. Kijk naar het succes van PVV bijvoorbeeld.

Anoniem zei

Ach, Naftaniel. Ik heb met hem te doen. Slapeloze nachten na het verlies van de AEL cartoonzaak, jarenlang op zoek naar antisemieten op laag water. Zoveel moeite terwijl hij alleen maar elke ochtend in de spiegel hoeft te kijken.

anzi

Sonja zei

John, dat schiet ook vaak door mijn hoofd. Maar dan krijg je geheid de reactie: maar dan moeten we Thomas von der Dunk en Marcel van Dam (om maar wat te noemen) ook verwijderen. En: wij doen aan vrijheid van meningsuiting.
(behalve voor reageerders met kritiek op rechts en Israel)

Anoniem zei

Re Stan 8:41 PM:
- Ik had geen kritiek op jouw keuze voor dit Vk-artikel van Alex Burghoorn, Stan, ik had het over de inhoud van zijn artikel. Ik bedoel: dat kan best kritischer, weten wij hier. En de foto in relatie tot zelfkritiek: het ís zo te zien zoals je beschrijft, maar als je al moet zoeken/uitleggen/vragen is het al te ver, denk ik.

eGast

Anoniem zei

Vandaag, 5 mei, heeft Alexander Burghoorn een opwekkend bericht gebakken. SIM-kaarten in West Bank. "Geen bomgordels of kalasjnikovs in deze strijd, doelwit is de Israëlische SIM-kaart." Zie je wel, het valt allemaal wel mee.

eGast