maandag 24 mei 2010

Elco Jol. Gespreksruimte? 2

De Sauertjes: Lol is het belangrijkst, maar winst heb je nodig, anders gaan de aandeelhouders zeiken.

Ik kreeg deze email van de student Elco Jol van Room for Discussion:


De heer Sauer heeft NRC Media overgenomen, daarmee kwalificeert hij zich om ons studenten te vertellen hoe hij dat voor elkaar heeft gekregen. Los van de persoon Sauer zijn wij geinteresseerd in het verhaal achter de ondernemer.

Naast dat wij met Derk Sauer discussieren over zakelijkinzicht en ondernemend

denken (niet geheel onlogisch gezien de plaats van discussie: fac. economie en bedrijfskunde)

proberen wij ook zeker een met kritisch perspectief naar het verhaal te kijken.

Het is een 'discussieruimte' waar alles gezegd moet kunnen worden, belangstellend of kritisch.

Voornamelijk is Room for Discussion een platform waar studenten iets proberen te

Leren. Jammergenoeg komen de meest kritische opmerkingen pas achteraf en niet op het moment zelf

waarin ze het meest zouden bedragen aan de discussie. Want hoe kunnen wij studenten er dan iets van leren? Gelukkig was het alsnog een interessante en leerzame middag. Zie hier het resultaat.


http://roomfordiscussion.wordpress.com/2010/05/23/entrepreneurship-session-with-derk-sauer/


Elco Jol


Ps. En als ik zo vrij mag zijn, Stan, ik ben totaal niet gecharmeerd van uw journalistieke stijl. U verkiest om na afloop van het debat af te geven op “een stel kinderen” die hem in de eerste plaats alleen maar hebben uitgenodigd. U als ervaren journalist kunt toch weten dat draagvlak voor bewustwoording creeren niet op deze manier gaat.



Welnu, en wat weten de studenten thans dankzij Room for Discussion over de werkwijze van de in het mafiose Rusland rijk geworden SP-multimiljonair? Ondermeer dit:



“Ik denk niet dat ze vanmiddag een hoofdredacteur gaan kiezen,” lacht Derk Sauer. Het is duidelijk dat de mediamagnaat zijn fiat moet geven aan de nieuwe roerganger van de redactie. Officieel is de redactie geheel onafhankelijk in de keuze voor een nieuwe hoofdredacteur. Maar Sauer spreekt over “een click” die er moet zijn. “Het is als een goed huwelijk, dan moet je het goed met elkaar kunnen vinden. Ik houd niet van gezeur, ik wil gewoon vooruit.”


Een krant moet draaien om lol en winst. Sauer: ”Lol is het belangrijkst, maar winst heb je nodig, anders gaan de aandeelhouders zeiken. En dan kan je ook geen lol hebben. Ik ben lui, ik werk van 12 tot 5. Als de redactie dat ook doet, prima, als we maar verkopen.”

Kranten arrogant

Op 26 april maakte hoofdredacteur Birgit Donker bekend dat ze opstapte. De hand van Sauer speelde een zekere rol in dit vertrek. Sauer: "Persoonlijk heb ik niets tegen Birgit Donker. De sfeer op de redactie is gewoon niet goed. Ze hebben niet door dat er wat verandert in de journalistiek. Kranten hadden vroeger macht, geld en arrogantie. Nu hebben ze alleen nog arrogantie.”


Geen angst

Sauer omringt zich duidelijk graag met de machtigen der aarde. Een van zijn voormalige aandeelhouders was Mikhail Khodorkovsk, welbekend van het grootse Yukos Oil en een veroordeling tot negen jaar Siberië vanwege fraude. Sauer steunt de oliemagnaat, maar erkent dat ook hij niet helemaal fris aan zijn geld kwam.

Sauer: “Toen ik Khdokovsky de eerste keer ontmoette handelde hij in tweedehandscomputers. Vijf jaar later stond hij in Forbes top 100 miljardairs wereldwijd. Tsja.”


http://drimble.nl/bericht/846045


Interessant, want ook Sauer begon met nagenoeg niets en tien jaar later had hij in het corrupte Rusland meer dan 150 miljoen bijeen weten te schrapen. Tsja. En weten de studenten van Room for Discussion nu hoe Sauer dit geflikt heeft? Nee, want ze zwijgen erover als het graf. Wel weet ik nu via de naieve Elco dat


'jammergenoeg de meest kritische opmerkingen pas achteraf [komen] en niet op het moment zelf

waarin ze het meest zouden bedragen aan de discussie. Want hoe kunnen wij studenten er dan iets van leren?'


Het antwoord hierop is domweg: door de juiste vragen te stellen, uilskuiken. Interviewen is een vak, Elco, dat moet je aan vakmensen overlaten. Mensen die geschoold zijn door onder andere het leven, die niet elke praatjesmaker maar aan laten kwekken, die uit ervaring weten waarover ze het hebben. Mensen die niet naief zijn en die niet ideologisch naar de wereld kijken. Een kritische interviewer die de werkelijkheid serieus wil analyseren had als uitgangspunt het volgende genomen: meneer Sauer, u handelt als een doorsnee kapitalistische zakenman die vanuit een amoreel of zelfs immoreel standpunt te werk gaat en voor wie winst het enige criterium is. Dat is opmerkelijk aangezien u vanuit een marxistisch wereldbeeld nog steeds op de Socialistische Partij stemt. Hoe verenigt u die twee elkaar uitsluitende wereldbeelden? Is hier sprake van een schizofrene mentaliteit, of bent u een zo grote opportunist dat het u verder niet uitmaakt? Ik bedoel: hoe kan u een wereldbeeld steunen dat precies tegenovergesteld is aan uw eigen actitiviteiten? Feit is namelijk het volgende:


the one who is in possession of money is endowed with a spiritual strength which makes him superior to all those who have not got it. It is diffrent from all other treasured articles: it is not a proof of achievement or of worth; it is a statement of possibility. The man who has money has future access to all that he might desire; he has the key to the infinite. In societies without a Western-style monetary system, the prestige and the status of an individual was something which had to be proved. The person who showed great courage, great virility or great wisdom won the respect of the whole community. The arrival of money makes all such criteria tumble, for the one who has it has the power, no matter what his capacities might be; the one who have not got money are worthless, they are just 'rubbish men', all of them.


The White Men. Julia Blackburn.


Met andere woorden: in dit systeem kan een praatjesmakende graaier als Derk Sauer door jou gezien worden als een groot licht en niet als een cynische bedrieger, wat hij in werkelijkheid is. Hij is op geld uit om de simpele reden dat hij zich op geen enkele andere manier kan waarmaken, zich een identiteit kan verschaffen en daarmee aanzien. Zonder geld was hij uiterlijk gebleven wie hij in werkelijkheid is: een klein ventje met een ingeboren minderwaardigheidscomplex. Maar nu hij geld heeft, heeft hij macht en dat zal hij laten weten ook. Iedereen die zijn macht en daarmee zijn gevoel voor eigenwaarde bedreigt zal het bezuren. Kijk Elco, het zit 'm hierin:


Kranten hadden vroeger macht, geld en arrogantie. Nu hebben ze alleen nog arrogantie.


Begrijp je? Hier komt plotseling de aap uit de mouw. Sauer is nu baas van de 'kwaliteitskrant', de krant van de elite, de krant van de mensen die 'vroeger macht, geld en arrogantie hadden.' Maar nu heeft ook hij 'macht' en 'geld'. En dus 'hebben ze [nu] alleen nog arrogantie', want nog steeds accepteren ze hem niet. En dat zal hij, Derk Sauer, de kleine buitenstaander die nooit meetelde, die lui en hun ondergeschikten eens flink inpeperen. Ze zullen doen wat hij met zijn geld verordonneert. Hij zal ze leren respect voor hem te hebben. Hij verdient het, hij kan niet zonder, hij heeft al zijn idealen, en zijn hele geloof in het marxisme opzij geschoven om mee te kunnen tellen met de grote jongens. En diep in hem knaagt dat, want hij weet maar al te goed dat hij nooit echt zal meetellen. En wel omdat hij datgene mist dat je moet hebben wil je meetellen, te weten: kwaliteitsgevoel. Kijk naar het echtpaar Sauer en je weet wat ik bedoel, ze zien eruit als nieuwe rijken, te opzichtig, te ordinair, vulgair zelf, ze hebben geen kwaliteitsgevoel. Daar staat het echtpaar dat rijk geworden is aan Playboy, Cosmopolitan en andere pulp. Hoe rijk ze ook zullen worden, ze zullen nooit bereiken wat ze willen, ze zullen zich nooit boven de pulp kunnen verheffen. Het leven is voor hen zoals het was voor Sisyphus.


Elco, je bent niet 'gecharmeerd' van mijn 'journalistieke stijl'. Dat verbaast me niet. Ik ken geen mens die het prettig vindt wanneer zijn of haar onnozelheid aan de kaak wordt gesteld. Dus waarom zou jij dat dan wel prettig vinden, nietwaar? Ervaring is iets dat in de westerse massacultuur niet langer meer gewaardeerd wordt. Dat gaat deze cultuur ook opbreken, want jong zijn en wat willen is heel wat maar niet voldoende. Het wiel is al uitgevonden, nu de rest nog.


PS: Elco, je gaat op geen enkel door mij aangevoerd argument in met betrekking tot Sauer. Waarom niet? No Room for Discussion?


Elco Jol:


I am student at the Amsterdam Business School, where I am participating in an honours programme. In 2007, I founded a successful venture called SKIT. In 2009, I participated in the University of Amsterdam’s Talent symposium that I completed successfully. Currently I am organizing debates at the faculty for the prestigious “Room for Discussion” with distinguished guests such as the Wouter Bos- Minister of Economic Affairs and Rijkman Groenink- former CEO ABN. One of my aspirations that I am currently working on is to amplify these debates through social media on an international level.

15 opmerkingen:

Anoniem zei

Als studenten hangen aan de lippen van een ondernemer dan is er sprake van een ernstig gestoorde situatie. Studenten behoren intellectuelen te zijn met visie, overzicht etc. Zie Ravi Batra voor verdere uitleg.

Succes, Ben

Anoniem zei

heer Houcke, op uw aanraden zullen wij serieus overwegen om dit initiatief van studenten dan maar stop te zetten. Ten slotte kunnen wij dit beter over laten aan vakmensen. Misschien kunnen wij daarbij gelijk aan eerdere gasten vertellen dat hun komst voor niets en zinloos was omdat wij toch niet de kwaliteiten van vakmensen bezitten. Dit waren onder andere: Wouter Bos, Piet Hein Donner, Hans Wijers, Frits Bolkestein, Frans Heemskerk, Floris Deckers, Alexander Rinnooy Kan, Hans Hoogervorst en niet te vergeten onze laatste gast Derk Sauer. En hier kunt u het hele lijstje zien: http://roomfordiscussion.wordpress.com/wall-of-fame/
Oja, onze eigen demissionair minister van Financien Jan Kees de Jager wil op korte termijn ook naar Room for Discussion op de Universiteit van Amsterdam komen voor een optreden. Hmmm... wellicht zullen we het hem afraden of nee! Toch maar niet haha.

“PS: Elco, je gaat op geen enkel door mij aangevoerd argument in met betrekking tot Sauer. Waarom niet? No Room for Discussion?”.

Het debat (waarvoor u was uitgenodigd) heeft al plaats gevonden dus daarvoor bent U simpelweg te laat.

Voor meer discussies kijk op roomfordiscussion.nl/blog

Anoniem zei

Beste lezer,

Room for Discussion & de Derde Kamer presenteren:

Vleestaks JA/NEE?

Veel experts zijn het erover eens; de westerse consument zou eigenlijk wel eens een beetje minder vlees mogen eten. In Den Haag hebben ze met de term ‘eiwittransitie’ een mooi woord voor de gewenste overgang op minder vleesconsumptie. Maar wat betekent dit concreet? Een opgestoken vingertje bij elke biefstuk? Postbus 51 spotjes om tofu te promoten?
Gaat een kiloknallertaks, zoals sommigen partijen voorstellen, een probleem oplossen? Room for Discussion sluit op dinsdag 25 mei, om 12:30 uur, dit collegejaar af met deze vragen.

Te gast:
Marianne Thieme, fractieleider Partij van de Dieren
Han Swinkels, manager dierlijke sectoren ZLTO
Esther-Mirjam Sent, professor Economie (RU), en ondertekenaar manifest duurzame veeteelt
Jan Mulder, van 1995 tot 2009 Europarlementariër voor de VVD op het dossier landbouw

Room for Discussion -
Centrale hal van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (gebouw E) Roeterseilandcomplex, Universiteit van Amsterdam

Mocht u de discussie niet kunnen bij wonen dan kunt u deze nakijken op www.roomfordiscussion.nl/blog

stan zei

Ik citeer:

'Het debat (waarvoor u was uitgenodigd) heeft al plaats gevonden dus daarvoor bent U simpelweg te laat.'

hoe bedoel je, omdat jij wat naieve vragen hebt mogen stellen, betekent nog niet dat het 'debat al heeft plaats gevonden'. het debat gaat in een parlementaire democratie gewoon door. en wat betreft die lijst gasten. dat zegt niets. het gaat om de kwaliteit van de vragen en niet om het feit dat iemand in de politiek actief is. begrijp dat nu eens, jongeman. ga eens in op werkelijke vragen.

Anoniem zei

En dankje Stan, het is werkelijk waar een eer dat u zoveel onderzoek naar me doet :D

Elco

Anoniem zei

"en niet om het feit dat iemand in de politiek actief is". Inderdaad! De politici van tegenwoordig zijn niet meer dan mensen die hun brood verdienen met een bepaald vak. Een vak dat vaak ook nog nauwelijks beheersen ook, omdat ze geen idee hebben waar het echt over gaat. Het contact met de inhoud is al sinds jaar en dag zoek: http://zaplog.nl/zaplog/article/de_grote_gekte.

Succes, Ben

Anoniem zei

Beste Stan,

Hoewel ik uw journalistieke kwaliteiten nog enigszins kon waarderen moet ik nu wel tot de conclusie komen dat u een nieuw dieptepunt heeft bereikt. Zoals ik het feitencomplex zie bent u uitgenodigd voor een gesprek en heeft u deelname hieraan geweigerd. De argumenten die u hier met betrekking tot de heer Sauer poneert raken kant noch wal. Het is alom bekend dat u gelieerd bent aan de Volkskrant en dit zal er ongetwijfeld mee te maken hebben dat u de president-commissaris van de concurrent op zo'n manier wilt afschilderen. Het is volledig respectloos, desondanks wil ik u wel ervoor bedanken dat u, uw ware aard en ware niveau een keer aan uw lezers laat zien.

Vriendelijke groet,
Johan Swart

Johan Swart zei

Beste Stan,

Hoewel ik uw journalistieke kwaliteiten nog enigszins kon waarderen moet ik nu wel tot de conclusie komen dat u een nieuw dieptepunt heeft bereikt. Zoals ik het feitencomplex zie bent u uitgenodigd voor een gesprek en heeft u deelname hieraan geweigerd. De argumenten die u hier met betrekking tot de heer Sauer poneert raken kant noch wal. Het is alom bekend dat u gelieerd bent aan de Volkskrant en dit zal er ongetwijfeld mee te maken hebben dat u de president-commissaris van de concurrent op zo'n manier wilt afschilderen. Het is volledig respectloos, desondanks wil ik u wel ervoor bedanken dat u, uw ware aard en ware niveau een keer aan uw lezers laat zien.

Vriendelijke groet,
Johan Swart

Sonja zei

Als ik door iemand wordt uitgenodigd, meneer Swart, die mij aanspreekt alsof ik de een of andere randdebiel ben die zich vereerd moet voelen, en genoegen moet nemen met het achteraf een vraagje mógen stellen, zou ik ook, zij het hard lachend, weigeren.

Overigens is uw insinuatie over Stan's vermeende banden met de Volkskrant (geen bewijzen neem ik aan) ook nogal hilarisch, met uw welnemen. U leest hier blijkbaar niet.

Sonja zei

"Voornamelijk is Room for Discussion een platform waar studenten iets proberen te Leren. Jammergenoeg komen de meest kritische opmerkingen pas achteraf en niet op het moment zelf waarin ze het meest zouden bedragen aan de discussie."

Even toelichten: op de website staat dat alleen studenten tijdens het gesprek vragen mogen stellen. Pas achteraf mogen genodigden ook vragen stellen. Als de gast blijft zitten.

"U als ervaren journalist kunt toch weten dat draagvlak voor bewustwoording creeren niet op deze manier gaat."

Ach... meneer Jol weet blijkbaar nog niet wat de taak van een journalist is. Draagvlak creëren? Manufacturing consent?

stan zei

swart

je bent een hardleerse knaap. ik had je reactie verwijderd omdat ik probeer intriganten te weren. je insinuaties kloppen niet, je komt niet met feiten en je hebt al een oordeel voordat je mijn werk bestudeerd heb. hou daar mee op. ga ergens anders spelen.

Anoniem zei

Onnozel ventje die Elco

Sonja zei

De kwaliteit van het onderwijs is duidelijk achteruit gegaan, belachelijk dat er nog meer bezuinigd wordt op het onderwijs. Slechte interview technieken, matige beheersing van de Engelse taal en kan absoluut niet tegen kritiek. Gaat ons belastinggeld hierheen. Knapen als Elco Jol moet het recht op onderwijs geweigerd worden.Hierdoor kan het geld naar studenten gaan die wel in staat zijn om zichzelf te ontwikkelen.

Elco Jol zei

Ik stink

miep zei

ELCO JOL IS EEN OPLICHTER!

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...