zondag 23 mei 2010

Gaza Freedom Flotilla

PERSBERICHT - 22 MEI 2010

Nederlandse deelneemster Gaza Freedom Flotilla: "zwijgen is medeplichtigheid"



Anne de Jong, 29, uit Amsterdam, heft zich vandaag bij bij de ‘Gaza Freedom Flotilla’ gevoegd, een initiatief waarbij men poogt met een vloot schepen de blokkade op Gaza te breken. Anne benadrukt:" stilte is medeplichtigheid".

De ‘Gaza Freedom Flotilla’ bestaat, vooralsnog, uit acht schepen, vertrekkende uit alle regio's in de wereld, die 5,000 ton medisch materiaal en apparatuur vervoeren naar de belegerde Gazastrook. Het schip waar Anne zich op zal bevinden vertrekt aanstaande maandag 24 mei vanaf Kreta. Anne maakt deel uit van de ongeveer 500 internationale passagiers die de goederen vergezellen om de illegale bezetting van de Gazastrook te doorbreken. Momenteel zijn er schepen onderweg uit Ierland, Zweden, Turkije en Griekenland. Volgend op eerdere pogingen over zee de Gazastrook te bereiken, hoopt men met deze vloot “de zeeweg naar Gaza te openen, op weg naar een rechtvaardige wereld."

Anne, promovendus aan de School of Oriental and Africa Studies (SOAS, London), richt zich in haar academisch werk op gezamenlijk Palestijns en Israëlisch geweldloos activisme. Anne’s besluit om deel te nemen aan deze vloot is gebaseerd op haar overtuiging dat academisch werk niet moet worden beperkt tot het schrijven van artikelen en het bezoeken van conferenties. “Soms is er actie nodig om een echt een verschil te kunnen maken.”


Als enige Nederlandse deelneemster, hoopt Anne dat haar aanwezigheid meer publieke aandacht in Nederland voor de onrechtvaardige situatie in Gaza zal brengen. De reis is historisch; deelnemers van over de hele wereld, inclusief Israeli’s en Palestijnen die allen de wereld willen tonen dat er mensen zijn, die ongeacht ras, geslacht of religie, streven naar internationale mensenrechten, vrede en gerechtigheid.

Anne benadrukt: "Dit is wat er nu gebeurt, we kunnen Gaza niet onze rug toekeren en zeggen ‘wir haben es nicht gewußt’. Zwijgen is medeplichtigheid! Het is nu tijd om op te staan en de international mensenrechten te erkennnen. Er rest ons dan niets anders dan solidair te zijn met het Palestijnse volk.

Achtergrond informatie
Sinds 2007 zijn ongeveeer 1,5 miljoen Palestijnen in Gaza afgesneden van de rest van de wereld als gevolg van de Israëlische blokkade. Ze hebben geen bewegigingsvrijheid, geen toegang tot adequate medische zorg, en voor hun dagelijkse voedsel en water zijn ze afhankelijk van een lijst van 81 producten die Israël op zeer onregelmatige basis Gaza binnen laat. De Gazastrook is slechts 41 kilometer (25 mijl) lang en tussen 6 en 12 km (4 - 7,5 mijl) breed.


De belegering van Gaza is niet een kwestie va Israëlische zelfverdediging, maar een collectieve straf, die 1,5 miljoen mensen hun fundamentele mensenrechten ontneemt. In het verleden zijn misdaden tegen de mensheid gepleegd terwijl de internationale gemeenschap toekeek en vervolgens onwetendheid claimde.

###

Contact informatie
U kunt Anne’s reis volgen via Facebook en Twitter:
http://www.facebook.com/group.php?gid=120945827938242&ref=ts

http://twitter.com/anne2gaza

Anne de Jong:
SOAS Profiel: http://www.soas.ac.uk/staff/staff44133.php
Verenigd Koninkrijk: +44 (0) 77 680 56 448
Israël / Palestina: +972 (0) 524888049

Contactpersoon in Gaza:
Vivian Korsten +972 (0) 597919020

Contact persoon in Europa:
Grietje Baars (Berlijn) +49(0)17666552651

Voor meer informatie over de Free Gaza Movement:
http://www.freegaza.org/


5 opmerkingen:

Anoniem zei

Stan.

Als deze mensen iets overkomt ten gevolge van een militaire actie van Israël, en de Nederlandse regering dit goedkeurt, dan wel niet al het mogelijke doet om het lossen van de lading van deze schepen van het Freedom Flottielje op een normale manier zoals dit gebruikelijk is in elke zeehaven van de wereld, mogelijk te maken voor de Palestijnen in de Gazastrook. Dan zal ik persoonlijk een Nederlandse winkelier, een grote winkelketen, die Israëlische producten verkoopt doen vergelijkbare schade toebrengen zonder daarvoor volgens Internationaal recht vervolgd te kunnen worden. Van het Nederlandse recht weet ik wat ik kan verwachten. Dit heeft mij eerder niet van vergelijkbaar gerechtvaardigde actie tegengehouden. Ook nu wordt dan weer een niet te tolereren grens overschreden. Na die actie met een meer persoonlijke aanleiding die wel enigszins vergelijkbaar was, is radicalisering van mijn persoontje niet meer uitgesloten. Solidariteit wordt er zo bij mij steeds meer ingebakken.
Na een paar keer doorklikken kom ik dan bij de misère van de Palestijnse vissers. Godverdomme wat een criminele etters zijn die zionisten! Sorry een andere terminologie is er voor mij al een tijdje niet meer voor van toepassing.

Sjuul.

Anoniem zei

Zal ze leren wat een explosief importproduct is.

Sjuul.

stan zei

sjuul

dit is nu precies wat bepaalde mensen willen dat je doet, geweld gebruiken zodat ze je kunnen vastzetten. doe het niet, veel belangrijker is dat je met woorden je eigen omgeving probeert te overtuigen. dat haten de machthebbers pas echt. laat je niet door hen gebruiken.
vriendelijke groet
stan

Anoniem zei

Stan.

Je hebt volkomen gelijk. Het zou een zinloze actie zijn. Ga er ook van uit dat er totaal geen publiciteit over komt. Maar dat neemt niet weg dat ik mijn persoonlijke redenen hou. Zo ongeveer als die zionisten. Wat ik doe, wanneer, waarom gaat ook alleen mij aan. Toch wou ik het even kwijt aan jou om te laten weten dat er een groeiend aantal mensen zijn die zich niet onmachtig aan de zijlijn laten neder zetten. Wat ik niet zal doen.
Hoop geven wil ik.
Eigen omgeving?
Er was eens.... een eigen omgeving.
Er was eens.... een echte pacifist, in hart en nieren tot het bittere eind, die er net zo over dacht als je zegt, tegen de verdrukking in. Zij willen een geweldloze actie. Goed hoor. Da's hun actie. De mijne is de mijne. Zinloos of niet.

Vriendelijke groet.
Sjuul

Sjuul van Dissel zei

Off the record..?

Stan.

Wat mij bezig houdt, de vragen die ik mij stel bij het zien van de hedendaagse overload aan misselijkmakende informatie die 'rondgepompt' wordt via internet met hyperlink's in blog's en de media, de interactieve multimedia. Er is met dit medium niks mis maar het resultaat ervan door de gevoelens van machteloosheid die het achterlaat bij de lezers, daar is alles mee mis. Hoe de walging zich uit. Wat misselijkmakende informatie met mensen doet. Waarop die walging bij de mensen zich richt. Wie de kots over zich heen krijgt. Daar gaat het allemaal mee verkeerd. Die trend moet gestopt worden.
Dat kan niet anders dan met daden in plaats van met woorden. Daden gericht tegen de EERSTE agressor die niet lijkt te stoppen en daarmee en door zijn arrogantie en de verstreken verloren tijd zoveel walging bij de mensen veroorzaakt. Die zich op de verkeerde richt, de boodschapper, het slachtoffer dat zich probeert te verweren. Er is iets onherroepelijks gaande dat gestopt moet worden.
Wat de oorlog in Vietnam was voor de babyboom generatie verbleekt bij wat nu gaande is. Daar kan geen antwoord op uitblijven. Een proportioneel aan de grotere noodzaak aangepast antwoord. Wil de mensheid niet teruggeworpen worden naar de middeleeuwen. De paradox is namelijk dat een overload aan misselijkmakende informatie hetzelfde effect op mensen heeft als een totaal gebrek aan informatie. Met dien verstande dat een overload een mondiaal gegeven is waar daarentegen het gebrek eraan een regionaal gegeven is. Met een middeleeuwse of prehistorische stammenstrijd als gevolg maar dan mondiaal totaal. Waaruit niks goeds en geen overwinnaar zal komen die de mensheid nog kan verheffen of kan stabiliseren tot beschaving. Religies moeten worden uitgeroeid want zij zijn uit de tijd. Dat wordt WEL aangetoond.

Slotwoord
Van regionale misselijkheid naar mondiale misselijkheid is een exponentiële toename van misselijkheid die uitmond in een algehele walging van de mens van zichzelf. De gevolgen ervan zijn al beschreven maar moet nog tot bewustzijn ervan leiden, wil de mens zich niet ten gronde richten. Alle mogelijkheden daartoe zijn tegenwoordig wereldwijd aanwezig.
Ban de Bom is niet meer genoeg. Ban God is ook nog lang niet genoeg. Ban God en de Bom en de Hypocrietsie is half genoeg. Want de ontstane leegte moet dan nog worden ingevuld met geloof in eigen kunnen. Een geloof dat voortkomt uit zekerheid over successen die zijn behaald. En dan kom ik weer bij de multimedia uit. Deze vicieuze cirkel redenatie moet gestopt worden want het voert een kwaadaardig plan uit.

Beste Stan
ik zal je blijven lezen maar dit is wel mijn laatste reactie. Ben een langzame lezer, Engels al helemaal niet, langzame denker, langzame formuleerder. Er gaat dus teveel tijd in zitten en het werk komt op achterstand. Kortom, taal is mijn ding niet.

We kennen elkaar niet. Maar toch. Het ga je goed.
Sjuul van Dissel.

NRC. Goedemorgen en Welterusten

  Goe Vandaag 16 APRIL 2024 Goedemorgen, Oekraïne slaakt een noodkreet: door het tekort aan munitie dreigt Rusland op alle fronten terrein t...