zaterdag 29 mei 2010

Nederland en Afghanistan 254

L.S.


Bij de komende formatie van een nieuw kabinet zal zeker Afghanistan deel uitmaken van de besprekingen. Ik hoop dat U nog eens goed bekijkt in hoeverre het zenden dat en politie-missie naar Afghanistan een zinvolle activiteit is. Ik hoop ook dat bij Groenlinks, de PvdA en D66 nog eens goed naar dit punt wordt gekeken. Zie ook de uitvoerige bijlage.

Met vriendelijke groet,

Sietse Bosgra

- Het voornaamste bezwaar tegen medewerking aan de opleiding van de politie is dat de Afghaanse politie op grote schaal in de oorlog worden ingezet. Het aantal politie-agenten dat bij de strijd om het leven komt is drie maal zo hoog als het aantal gesneuvelde militairen. Dit komt mede door de zeer korte opleiding van de politie (zes weken), de slechte bewapening en de slechte bescherming: in tegenstelling tot het leger beschikt de politie niet over gepantserde voertuigen, vaak hebben ze geen kogelwerende vesten.

- Hoewel de Europese landen kritisch staan tegenover het Amerikaanse aanpak in Afghanistan is ook de Europese politie-missie EUPOL betrokken bij de counter-insurgency taken van de politie. Het feit dat Nederlandse militairen de politie-trainers moeten beschermen wijst er op dat het doel van de missie is om agenten op te leiden voor de inzet in levensgevaarlijke oorlogsgebieden.

Het opleiden van een civiele Afghaanse politie die de misdaad en corruptie in het land moet bestrijden is ongeloofwaardig omdat deze politie onderdeel is van de regering die zelf gebaseerd is op misdadige praktijken en corruptie.

- De publieke opinie keert zich steeds meer tegen de oorlog omdat het een uitzichtloze verloren zaak is. De westerse bezetting van Afghanistan en het corrupte Karzai-bewind hebben eerder tot een versterking dan een verzwakking van de taliban en van het islamitisch fundamentalisme geleid. In een jaar tijd is het aantal aanslagen door de taliban practisch verdubbeld.

- Ook wordt een politiemissie naar Afghanistan wordt niet door de Nederlandse bevolking gesteund. De meerderheid wijst het voorstel af, met name kiezers PvdA en Groenlinks.. Dat is de uitkomst van een onderzoek door TNS Nipo op verzoek van de Volkskrant.

- Door voorstanders van voortzetting van de oorlog wordt soms gewezen op de positie van de Afghaanse vrouw. Maar het westen heeft er juist alles aan gedaan om het PDPA-bewind (1978-1992) te vernietigen dat streefde naar gelijkheid tussen man en vrouw en dat vrouwen aanmoedigde te gaan studeren en werken. De Verenigde Staten brachten dit regime te val ten koste van een miljoen Afghaanse levens waarbij ze bewust de meest fundamentalistische en vrouw-onvriendelijke organisaties in Afghanistan met miljarden en wapens ondersteunden.

Women composed 70% of all teachers in Kabul, 40% of all doctors, and 50% of all students in the university.

The lives of Afghan women have improved only superficially since the U.S.-led invasion toppled the Taliban in 2001,

1 opmerking:

Paul zei

Wachten op een aanleiding
http://www.informationclearinghouse.info/article25572.htm

The U.S. military is reviewing options for a unilateral strike in Pakistan in the event that a successful attack on American soil is traced to the country's tribal areas, according to senior military officials.

Ties between the alleged Times Square bomber, Faisal Shahzad, and elements of the Pakistani Taliban have sharpened the Obama administration's need for retaliatory options, the officials said.

They stressed that a U.S. reprisal would be contemplated only under extreme circumstances, such as a catastrophic attack that leaves President Obama convinced that the ongoing campaign of CIA drone strikes is insufficient.

"Planning has been reinvigorated in the wake of Times Square," one of the officials said.

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...