maandag 24 mei 2010

The Empire 563


Via Paul

Amerika heeft officieel twee nieuwe ‘Vietnams’ erbij

Door community (initieel ouwe knar), Op maa 24 mei 2010 12:39, 59x bekeken,




Nieuwe getallen vrijgegeven door het Pentagon, laten een onmiskenbare stijging zien van het aantal VS soldaten met ernstige psychische aandoeningen. Voor het eerst in de geschiedenis zijn er meer soldaten onder behandeling voor mentale problemen, dan voor verwondingen.

In 2009 was dat getal 17.538 (psychische problemen) tegen 17.354 (verwondingen). Dit maakt het al jaren spelende probleem dat Washington, sinds de invasie in Irak en Afghanistan heeft, duidelijk. Veel soldaten, waarvan velen nu twee oorlogen hebben meegemaakt, zijn eenmaal thuis, niet meer in staat hun normale leven weer oppakken. Ze lijden aan PTSD, verslaving aan verdovende middelen, depressie, overprikkeling.

Ook maakt het Pentagon en het ‘US Department of Veterans' Affairs’ zich grote zorgen over de kosten die hiermee gemaakt worden. De psychologen en psychiaters kosten handen vol geld.
Robert Gates, minister van defensie zegt:
"it is costing way too much."

Toch snapt men heel goed dat de psychische druk waaronder de soldaten moeten functioneren enorm is.

1 op de 10 soldaten ongeacht of het om de lucht, zee, landmacht gaat, moet behandeld worden voor psychische problemen. 10 procent van de terugkerende soldaten komt terecht in psychiatrische instellingen, een minder fortuinlijk deel pleegt zelfmoord. Volgens Carl Osgood hebben er meer soldaten zelfmoord gepleegd als de jaren ervoor en hij verwacht dat het komend jaar nog erger zal zijn.

Het Amerikaanse leger dat het leeuwendeel voor haar rekening heeft genomen in de militaire acties in Afghanistan en Irak, heeft daar nu 140.000 manschappen gestationeerd, waarvan 10,222 in psychiatrische ziekenhuizen terecht kwamen. Hetgeen 90% bedraagt van alle ziekenhuis opnames.

Het stijgende aantal terugkomende mentaal instabiele soldaten vormt een groot probleem voor het thuisfront. Volgens Carl Osgood voelen een aantal van deze soldaten zich zo in de steek gelaten dat ze zelfmoord plegen. Het aantal zelfmoorden is het hoogst sinds de nadagen van de Vietnam oorlog, midden 70er jaren.

Afgelopen jaar werd 40% van de ziekenhuisdagen van militairen, besteed aan psychische hulp
5% van deze militairen bleef langer dan een maand.

Je kunt rustig stellen dat financiële kosten zijn geëxplodeerd.

http://zaplog.nl/zaplog/article/amerika_heeft_officieel_twee_nieuwe_vietnams_erbij

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...