donderdag 27 mei 2010

Israel als Schurkenstaat 165

Nieuwsbrief mei 2010

ster Beste Lezers,

Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief op het randje van de maand mei. In het vervolg verschijnt hij iets minder frequent, namelijk eens in de drie maanden. De volgende editie kunt u dus eind augustus verwachten.

Hoe gaat het in Gaza, bijna drie jaar na het begin van de blokkade en anderhalf jaar na de aanval “gegoten lood”? Vraag het op dinsdag 8 juni in Desmet Studio's in Amsterdam aan vrienden in Gaza tijdens Gaza Live(s), de lancering van de UCP-campagne OPENGAZA.NU. Mohammad Rujailah, een van de makers van de film To Shoot an Elephant interviewt live vrienden in Gaza. Verder met muziek en poëzie.

De internationale gemeenschap moet Israël onder druk zetten om een oplossing van het Israëlisch-Palestijns conflict te realiseren, vindt meer dan de helft van de Nederlandse bevolking. Dat is de uitkomst van eenopiniepeiling die onderzoeksbureau Synovate uitvoerde in opdracht van United Civilians for Peace (UCP) in de aanloop naar de Tweede-Kamerverkiezingen. 54 procent van de Nederlanders meent dat de Israëlische regering de bezetting moet beëindigen en moet stoppen met militaire invallen en ander geweld.

Over de uitkomsten van het onderzoek, en over het Israëlisch-Palestijnse conflict in het algemeen, houdt Een Ander Joods Geluid op woensdag 2 juni een verkiezingsdebat over het Israëlisch-Palestijns conflict in Felix Meritis in Amsterdam. Hieraan wordt deelgenomen door vertegenwoordigers van de politieke partijen.

Maatschappelijke organisaties en kerken in de bezette Palestijnse gebieden, roepen kerken en kerkelijke organisaties over de hele wereld op de militaire maatregel waarmee Israël massadeportatie van Palestijnen uit de Westelijke Jordaanoever naar Gaza mogelijk maakt, scherp te veroordelen en aan te dringen op intrekken van het decreet.

Twee keer in korte tijd zijn in Israël arrestaties verricht waarover Israëlische media niet mochten berichten. Onlangs mensenrechtenactivist Amir Makhoul en politicus Omar Said, door de Israëlische geheime dienst opgepakt. Eerder werd bekend dat oud-militair Anat Kamm al maanden huisarrest had omdat zij vertrouwelijke documenten van de legertop gelekt zou hebben naar de krant Haaretz. De publicatieverboden werd na zware druk van mensenrechtenorganisaties en journalisten opgeheven. Overigens blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Tel Aviv dat een meerderheid van de Israeli’s vindt dat klokkenluiders die misdaden van het leger naar derden lekken, hard gestraft moeten worden. SIVMO is een brievenactie gestart tegen de verharding van het beleid tegen mensenrechtenorganisaties.

Webredactie

United Civilians for Peace


sterNIEUWS Flotilla

Nederlandse deelneemster Gaza Freedom Flotilla: "zwijgen is medeplichtigheid"

De 29-jarige Anne de Jong uit Amsterdam, heeft zich aangesloten bij de ‘Gaza Freedom Flotilla’ , een initiatief waarbij men poogt met een vloot schepen de blokkade op Gaza te breken. Anne benadrukt:"stilte is medeplichtigheid". Lees verder op onze website.


ster NIEUWS Zomerkamp

VN-kinderkamp in Gaza aangevallen

In de Gazastrook hebben ongeveer dertig gewapende mannen een zomerkamp voor kinderen van de aangevallen. Een deel van het kamp, dat volgende maand zou opengaan, werd verwoest. De VN-organisatie belast met hulp aan Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) heeft in de Gazastrook meer dan dertig van dergelijke kampen opgezet waar de circa kwart miljoen Palestijnse kinderen in Gaza in de vakantie onder meer kunnen zwemmen en sporten. Lees verder op onze website.


ster NIEUWS OESO

Israël dolgelukkig met toetreding tot OESO

Israël treedt toe tot de OESO, en het voelt ‘alsof we een universitair diploma hebben behaald’, zei premier Benjamin Netanyahu. De superlatieven buitelden maandag over elkaar heen.De toetreding is van ‘immens belang’, zei minister van Financiën Yuval Steinitz. Minister van Defensie Ehud Barak voorspelde dat het Israël ‘miljarden gaat opleveren’. Lees verderop onze website.


sterWEBLOG Rampen

Ring van bescherming

“Ik neem een verse hap tomeh (knoflook),” zegt Mary bij het zondagse ontbijt, wetende dat dit een ondoordringbare ring rond haar zal creëren. Geen zoenen vandaag. Na grote lepels olijfolie en honing te hebben gegeten, zetten we ons aan de ka’ek, het langwerpige ronde witbrood met sesamzaadjes dat we volproppen met falafel en hard gekookt eieren.

Lees dit een eerdere weblogs van Toine van Teeffelen op onze website.


sterARTIKEL Gandhi

Palestinian nonviolence relies on global non-silence

Zo vaak wordt me gevraagd waar de Palestijnse Gandhi blijft’, schrijft Yousef Munayyer in de Guardian. “Die vraag wordt vooral vaak gesteld door mensen die in principe achter de Palestijnse zaak staan, maar zich ongemakkelijk voelen bij het Palestijnse verzet dat niet geweldloos is, verzet dat ze zien als gewelddadig of zelfs terroristisch.

Lees verderop onze website.


sterARTIKEL Israeli

Why There Are No 'Israelis' in the Jewish State

By Jonathan Cook

A group of Jews and Arabs are fighting in the Israeli courts to be recognised as 'Israelis', a nationality currently denied them, in a case that officials fear may threaten the country’s self-declared status as a Jewish state. Lees verder op onze website.


sterARTIKEL BDS

Civil society in the lead

By Sam Bahour

When politicians face failure what do they do? Step down? No way. Not in Palestine at least. Over and over again the Palestinian leadership has hit a cement wall (no pun intended) in its attempts to lead the Palestinian people to freedom and independence. And with every colossal failure, the leadership looks to Palestinian civil society for direction. Lees verder op onze website.


sterMEDIATHEEK

Nieuw in de bibliotheek van UCP:

· Footnotes in Gaza, Joe Sacco (2009)

· Challenging Christian Zionism, Naim Ateek (ed.) (2005)

· The Game, a film about youth theatre the Gazastrip (2008)

Al onze boeken en dvd’s kunnen uitgeleend worden. Als u één of meerdere van onze materialen

wilt lenen, kunt u het uitleenformulier ingevuld naar ons opsturen. Wij zorgen dan dat het

materiaal naar u wordt opgestuurd.


sterAGENDA

28/05

Optreden Nizar Rohana, Amsterdam.

29/05

Optreden Haytham Safi, Leiden.

09/05 tm 05/06

Verhalenestafette, Den Haag en elders in het land.

02/06

Verkiezingsdebat EAJG, Amsterdam.

08/06

Gaza live(s), lancering UCP campagne OPENGAZA.NU, Amsterdam.

08/06

Lezing Hazem Jamjoum. Leiden

09/06

Lezing Hazem Jamjoum , Tilburg

Bekijk voor meer informatie de agenda op onze website.


sterSTEUN UCP

Wilt u het werk van UCP steunen? Dat kan door middel van een donatie op rekeningnummer

67.67.61.046, t.n.v. Stichting ICCO te Utrecht, onder vermelding van ‘donatie UCP’.


Geen opmerkingen:

US Jews and Non-Jews Working Together

  Husam Zomlot @hzomlot · 12 u Moving 12:07 a.m. · 25 apr. 2024 · 11,8K Weergaven https://twitter.com/ofercass/status/1783256489295052990