donderdag 21 december 2023

Biden Moet nu Kiezen voor Voortzetting Genocide dan wel Een Bestand

 

Hoeveel geduld kan Biden nog voor Bibi opbrengen?

© getty images



Joe Biden staat steeds meer in zijn hemd omdat Benjamin Netanyahu alle Amerikaanse eisen voor minder dodelijke bombardementen keer op keer wegwuift.

Koen VidalChef buitenland

Op 8 december waren de Verenigde Staten het enige land dat in de VN-Veiligheidsraad zijn ­veto stelde tegen een staakt-het-vuren in Gaza. Enkele dagen later bleek tijdens een stemming in de Algemene Vergadering van de VN hoe groot de internationale afkeuring is voor de Israëlische bommen­campagne: 135 landen eisten een onmiddellijke stop­zetting van de Israëlische aanvallen.

Door zich nog steeds achter Israël te scharen, neemt de Amerikaanse president Joe Biden een risico. De beelden van verminkte kinderen en platgebombardeerde burger­wijken schaden de internationale reputatie van Washington, dat door steeds meer landen afgeschilderd wordt als de medeplichtige wapenleverancier van de Israëlische regering. Ook in Amerika dreigt een groeiende groep progressieve kiezers zich van Biden af te keren. Aan de vooravond van een verkiezingsjaar is dat zorgwekkend nieuws voor een president die elke stem nodig heeft om een ontketende Donald Trump te stoppen. 

Gewrongen tussen een oud, pro-Israëlisch kiespubliek en jonge Palestina-sympathisanten hoopt Biden zijn veto-macht in de Veiligheidsraad als een tactisch wapen te gebruiken. Zo probeert hij de Israëlische premier Benjamin Netanyahu aan te sporen tot meer precisie-aanvallen op Hamas-milities. Voor de langere termijn dringt hij aan op de tweestatenoplossing. In plaats van Hamas zou de meer gematigde ­Palestijnse Autoriteit het bestuur van Gaza moeten uitoefenen. 

Netanyahu wil met geen van die eisen rekening houden, zoveel is duidelijk. Zaterdag zei hij tijdens een speech dat hij “trots” is dat hij de tweestatenoplossing altijd heeft ­tegengehouden. Dat de ­Palestijnse Autoriteit ooit controle krijgt over Gaza, is volgens Netanyahu uitgesloten. Hij denkt aan een toekomstig Gaza, waarbij het Israëlische leger verantwoordelijk is voor de veiligheid: een situatie die het internationale recht omschrijft als een bezetting. Ook het aantal burgerslachtoffers beperken is voorlopig niet aan de orde van de dag. Getuige daarvan de recente aanval op drie woonblokken in Noord-Gaza, waarbij zeker 110 doden vielen. 

Alles wat Biden aan Israël vraagt, wordt ongestoord door Netanyahu weggewuifd. Bizar: Biden staat steeds meer in zijn hemd, maar wordt wel verondersteld om de bommen te leveren waarmee het Israëlische leger Gaza kan blijven bestoken. Dat is een nogal vernederende situatie die geen enkele Amerikaanse president zich lang kan veroorloven, zeker als die herverkozen wil worden.


https://www.standaard.be/cnt/dmf20231218_97763199?fbclid=IwAR0G_QWftS8A5OIwm59I-TFNqjhHnYa-SEGT64OwiGDqncgF_0qsyeSNWMg&articlehash=bExColMykTS5egIJE785jHcLkcgzJLcP%2FPWSwAecPLuJBSpxkcoRqeBpn6SiNFyted%2F1qKuJQEDcMg8%2F4typS3Jv30nkjvSIIGfY2td2ZQlv2BWqLk2z5KbVj4Zz7%2BrInUibD0lXk5oB0RrKVhJfPSSAIi0NlL%2Bz4WqMeHMyYBqf0J0zSVxItvmoK%2B%2F%2B5%2FrUH2peiLknWCc%2Bad55pu%2Bue%2BsetRwsiW8KPcN%2F6VIQ%2FcdsQrJJ3Qww3oeqhjy98ICyI2JbHASIfPmWWc8tRGV%2F0UBuOVgKgQhLSD5mtruxpUGRM7Md%2BrB9JG5%2F94Z6%2FH0MeQogYlxEbvcdn%2BBd%2Fy%2F%2F0g%3D%3D




Geen opmerkingen:

Eurovision Freaks Show Western Downfall

  Olga Bazova @OlgaBazova More scenes from the Eurovision freak show Post vertalen Geciteerd Olga Bazova @OlgaBazova · 15 u Meanwhile at th...