vrijdag 23 juni 2023

Het SCP telt 2,5 miljoen wappies

 Column Marianne Zwagerman

Het SCP telt 2,5 miljoen wappies in Nederland en ze zijn niet gek!

author avatar
DoorMARIANNE ZWAGERMAN
in COLUMNS
Eindelijk zijn wij wappies wetenschappelijk onderzocht en wel door het Sociaal Cultureel Planbureau, het wetenschappelijk instituut dat rapporteert over allerlei zaken aan de regering, het parlement en de ministers. De belangrijkste uitkomst: we zijn met veel!
Maar liefst twintig procent van de bevolking, een op de vijf Nederlanders dus, komt in de SCP onderzoeken naar voren als een persoon met een ‘sceptische visie in het coronadebat’. Twintig procent! Dat staat gelijk aan dertig zetels in de Tweede Kamer, zes meer dan D66 er heeft.
En we zijn niet gek, is nu wetenschappelijk vastgesteld. We blijken een heel diverse groep (wat best logisch is bij ruim drie miljoen mensen) die als enige overeenkomst heeft: institutioneel wantrouwen. ‘Psychisch welbevinden, eenzaamheid, mediadieet en in hoeverre iemand door de coronacrisis is geraakt hebben geen statistisch significant effect,’ stellen de onderzoeksambtenaren – die trouwens onder de verantwoordelijkheid van de minister van Volksgezondheid vallen – vast in hun buitengewoon voorzichtig opgeschreven rapport.

Einddoel

Een onderzoek dat in de opzet al niet deugt want ‘het einddoel is om te doordenken wat de overheid zou kunnen doen om de relatie te verbeteren met burgers die de overheid sterk wantrouwen’. Relatie verbeteren? Het einddoel zou moeten zijn te onderzoeken hoe het mogelijk is dat de mening van een zo substantiële groep burgers niet doordringt in Den Haag en in de media.
Deze groep Nederlanders zou in elk geval zijn geld terug moeten krijgen voor de onvrijwillige bijdrage aan de NPO waar ze tot en met de dag van vandaag als halvegaren zijn weggezet zonder ooit een wetenschapper aan het woord te zien of horen (behalve in een verdwaalde podcast) die een ander geluid laat klinken dan het door de overheid gepushte narratief.
Volgens het SCP is het ‘voor herstel van vertrouwen belangrijk dat beleidsmakers en andere professionals sceptische mensen met meer nieuwsgierigheid tegemoet treden. Dat kunnen ze doen door zich te verdiepen in hun manier van denken en de dieperliggende zorgen die achter hun scepsis schuilgaat’.

Stoppen met liegen

Wat een onzin! Voor herstel van het vertrouwen is het belangrijk dat de overheid ONMIDDELLIJK stopt met liegen. Stopt met het vernietigen van bewijsmateriaal en per direct volledige openheid van zaken geeft en alle WOO-verzoeken (voorheen WOB) honoreert. Pieter Omtzigt heeft zelfs deze maand nog een motie in moeten dienen om de regering te dwingen zich te houden aan de uitspraak van de rechter (!) om alle WOO-verzoeken uit te voeren. De regeringspartijen stemden deze week tégen deze motie! En dus vóór het overtreden van de wet door de regering.
Alles om maar te voorkomen dat wij ‘coronasceptische’ burgers erachter komen wat er allemaal precies is voorgevallen, bekonkeld en geritseld in de coronacrisis en waarom. Volgens minister Ernst Kuipers van VWS brengt meer openbaarheid over de corona-aanpak het functioneren van de staat in gevaar.
Met die motivatie mogen de mails en whatsapps van de assistent van Hugo de Jonge in zijn tijd als coronaminister aan bepaalde Kamerleden nooit openbaar worden. Wat heeft De Jonge dan allemaal uitgevreten dat het ministerie liever de dwangsommen betaalt voor het niet uitvoeren van de WOO-verzoeken en zelfs de uitspraken van de rechters negeert?

Gemoedstoestand

En hoe in hemelsnaam is het mogelijk dat vier op de vijf Nederlanders hier niet wantrouwend en ‘coronasceptisch’ van worden? Misschien kan het SCP de gemoedstoestand van deze mensen eens onderzoeken.

Geen opmerkingen:

“Mossad blackmails politicians and businessmen in the United States and Europe with sex tapes.”

  “Mossad blackmails politicians and businessmen in the United States and Europe with sex tapes.” 11:14 a.m. · 1 dec. 2023 · 28,6K Weergave...