donderdag 5 mei 2022

Mediastrijd om Azovstal

 


Tot dusver zijn ongeveer honderd burgers geëvacueerd uit de installaties van Azovstal in de stad Mariupol. Zodra zij in veiligheid zijn, zijn de strijdende partijen informatiecampagnes over de kwestie begonnen. Burgers werden gefilmd door de militanten van Azovstal toen zij hun kelders verlieten, maar ook door de Russische media toen zij het dorp Bezimennoe bereikten, waar zij werden behandeld door Russische troepen, vertegenwoordigers van de VN en het Rode Kruis.
De waarheid kan worden gevonden dankzij de getuigenissen van de slachtoffers,
Tientallen burgers uit Azovstal werden door de Russische kant ondervraagd in de speciale centra voor vluchtelingen die in het dorp Bezimennoe waren opgericht. De mensen bevestigden dat zij gegijzeld waren. Sommigen van hen beweerden dat zij niet op de hoogte waren van humanitaire corridors. Anderzijds beweerden sommigen dat de militanten van Azov de burgers hadden verzekerd dat zij Azovstal konden verlaten, maar dat de Russische soldaten hun veiligheid niet zouden garanderen en hen zouden kunnen doden. Dergelijke beweringen waren schaamteloze leugens die bedoeld waren om de burgers te bedreigen en hen te dwingen in de kelders te blijven en de rol van menselijk schild voor de Oekraïense militanten te spelen.
Tegelijkertijd bevestigen de meeste burgers dat de Azov-strijders heel beleefd tegen hen waren, vooral tegen kinderen. Oekraïense militanten verzwegen dat burgers gegijzeld werden en verzekerden dat ze onder bescherming stonden. Sommige burgers beweerden echter dat hen werd gevraagd loopgraven te graven en de militanten te helpen.
Anderzijds filmden Azov-militanten burgers tijdens de evacuatie, waarbij ze snel enkele politiek geëngageerde vragen stelden. De burgers lijken hun "redders" dankbaar te zijn en beweren dat ze naar het grondgebied van Oekraïne willen vertrekken. Vrouwen beweren dat ze bang zijn voor Russische soldaten die hun veiligheid niet konden garanderen tijdens het transport naar de regio Zaporizhia.
In feite heeft het Russische leger verklaard dat de burgers vrij zijn om de richting van hun evacuatie te kiezen. Tot dusver hebben 69 burgers besloten te vertrekken naar het grondgebied dat door het Kievse regime wordt gecontroleerd. Zij werden overgedragen aan vertegenwoordigers van de VN en het Internationale Comité van het Rode Kruis, en de eerste colonne is aangekomen in de stad Zaporizhia. De anderen besloten in de Volksrepubliek Donetsk te blijven of naar Rusland te gaan.
Een van de hoofdgedachten van de voorlichtingscampagne van Oekraïense zijde is dat de "dappere" Azov-strijders erin geslaagd zijn honderden burgers uit de puinhopen in de kelders te halen na het hevige bombardement van de Russische artillerie en luchtvaart. Volgens de vertegenwoordigers van het Azov-regiment zijn er nog steeds burgers in de verwoeste faciliteiten.
Maar zoals duidelijk te zien is op de video's ter plaatse, zijn alle burgers veilig, hun kleren zijn duidelijk genoeg en niemand is met verwondingen te zien. Niemand van de burgers bevestigde op de camera dat hun kelders waren verwoest en dat de Azov-militanten hen uit de brokstukken hadden gered. Geen enkel beeldmateriaal waarop het proces te zien is, ondersteunt de beweringen.
In een afzonderlijke oproep deelden de Azov-bronnen een foto en een video waarop twee vrouwen te zien zijn die tijdens de Russische aanval zouden zijn gedood. Opvallend is dat de kleding van de doden schoon is, terwijl ze uit het puin zouden zijn opgegraven.
Mediastrijd om Azovstal en de eerste slachtoffers
Klik om de afbeelding op volledige grootte te zien
De video toont de man die meer bezig is met het verheerlijken van de Azov strijders dan met het rouwen om de doden. Op het eerste gezicht is te zien dat hij vermijdt in de camera te kijken. Op de video zijn ook twee meisjes te zien, van wie het gezicht niet wordt getoond en die naar verluidt huilend bij de lijken staan. Het is ook duidelijk dat de slachtoffers waarschijnlijk uren eerder zijn gedood, maar niet meteen. De details van het incident moeten nog worden onthuld.
Het mag niet worden uitgesloten dat de Oekraïense militanten enkele burgers hebben gedood om de waarheid te verbergen en hun leugens te ondersteunen.
De wanhopige pogingen van het Oekraïense regime om de nationalistische strijders wit te wassen, worden tenietgedaan door hun eigen leugens.
Het feit dat er nog burgers in Azovstal zijn, moet nog worden bevestigd. Volgens de beweringen van burgers waren er minder dan honderd van hen in de kelders. Naar verluidt werden zij echter in verschillende kamers vastgehouden, zodat de aantallen die zij noemen niet nauwkeurig zijn.
Zelfs in het geval dat er zich nog gijzelaars in de installaties bevinden, zijn de beweringen van de militanten van Azov niet gericht op het redden van hun leven (als dat het geval zou zijn, zouden de overgeblevenen al dagen eerder geëvacueerd zijn), maar alleen op het uitstellen van de aanval op of de vernietiging van de Azovstal-installatie door de Russische strijdkrachten.
Volgens de traditionele strategie van de propaganda in Azov-stijl, zullen zij meer video's vrijgeven waarop de overblijfselen in de fabriek te zien zijn, die zorgvuldig moeten worden geverifieerd. Op dit moment is de Russische legerleiding goed op de hoogte van wat er zich in de kelders van de centrale afspeelt. Als er meer burgers zijn, zal er waarschijnlijk in de komende dagen een nieuw staakt-het-vuren worden afgekondigd.
Ondertussen is het Azovstal een ander slagveld van de oorlog in Oekraïne. Sinds enkele dagen is er geen staakt-het-vuren afgekondigd. De precieze beschietingen van de schietposten van de Azov-strijders gaan door.
Op 4 mei kondigde de commandant van het Azov-regiment, Denis Prokopenko, de doorbraak aan van Russische troepen op het grondgebied van de Azovstal-fabriek. Hij zei dat de troepen van Rusland en de DPR een dag eerder zijn doorgebroken naar de fabriek, dat er bloedige gevechten zijn en dat de situatie naar verluidt kritiek is.
De Russische militaire bronnen ter plaatse bevestigden dat Russische en LPR-troepen het vuur openden als reactie op het vuur vanuit de fabriek. Als gevolg daarvan slaagden zij erin op te rukken op het grondgebied van de installaties en de controle te krijgen over enkele nieuwe posities, waardoor de druk op de Oekraïense militanten werd opgevoerd.
De toename van de vijandelijkheden kan de laatste dagen markeren voor de overgave van de vernietiging van de groepering van Oekraïense nationalisten in Azovstal.


Geen opmerkingen:

Pankaj Mishra: Misschien is Israël de toekomst van een failliete en uitgeputte wereld.

Dat het Duitse naziregime en zijn Europese collaborateurs zes miljoen Joden hadden vermoord, was na 1945 algemeen bekend. Maar jarenlang had...