De angstaanjagende
massavernietigingswapens
die het Russische leger op dit
moment ontwikkelt
Vladimir Poetin zei dat Rusland de wereld op de hoogte bracht toen het deze maand zijn internationale continentale ballistische raket van de volgende generatie testte, meldt Metro.
De Sarmat – door de NAVO ‘Satan II’ genoemd – is een geavanceerd wapenleveringssysteem dat overal in Europa of de VS kan toeslaan met een verwoestende nucleaire lading.
Het kan naar verluidt meer dan 11.000 mijl afleggen, 10 ton explosieven afleveren en snelheden bereiken van Mach 20.
Om dat in de juiste context te plaatsen: de snelheid van geluiden is Mach 1 en Washington DC ligt 4.800 mijl van Moskou.
Het markeert een belangrijke upgrade van het Russische kernwapenarsenaal uit de Koude Oorlog en het Westen houdt de ontwikkeling ervan nauwlettend in de gaten.
Maar de Sarmat is zeker niet het enige wapen waaraan wordt gewerkt door het netwerk van militaire wetenschappers en industriëlen van het Kremlin.
In maart 2018 hield Poetin een van de meest agressieve toespraken van zijn ambtsperiode tot dan toe.
Hij onthulde dat zijn ministerie van Defensie werkte aan tal van uiterst geheime wapenprojecten waarvan hij zei dat ze het Kremlin een voorsprong op de NAVO zouden geven.
Het is moeilijk om feiten en fictie te scheiden over de wapens die Rusland sindsdien heeft ontwikkeld, maar sommige details zijn uitgelekt – misschien opzettelijk – terwijl onafhankelijke experts er meer uit hebben kunnen halen.
Naast de Sarmat kennen we nog vijf andere angstaanjagende plannen die de heer Poetin tot leven probeert te brengen om zijn leger op één lijn te brengen met de NAVO.
Dit zijn de wapens waarvan hij zegt dat ze ervoor zullen zorgen dat Rusland een supermacht van de 21e eeuw wordt, of het Westen het nu leuk vindt of niet.
Glide-raketten zijn een nieuwe klasse wapens die worden ontwikkeld door ’s werelds militaire grootmachten.
Net als ballistische raketten verlaten ze de baan van de aarde voordat ze weer terugkeren, maar zweefvliegtuigen zijn ontworpen om wendbaarder te zijn als ze hun doel naderen, waardoor ze moeilijker te onderscheppen zijn.
Ze vliegen op een lagere hoogte, waardoor ze de snelheid van een ICBM hebben, maar het vermogen om onder het gezichtsveld van verdedigingssystemen te vliegen, zoals een kruisraket.
Vladimir Poetin heeft beweerd dat de koers van de Avangard in de lucht kan worden aangepast en dat hij tussen Mach 20 en 27 zal reizen, waardoor het een van de snelste wapens ooit ontwikkeld zou zijn.
Eenheden die verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van het wapen zijn al in gevechtsdienst.
Glide-raketten zijn een wapen van de volgende generatie dat kenmerken van de ballistische en kruisraketten combineert.
Poseidon autonoom onderwatervoertuig
Het Westen is sinds 2015 op de hoogte van de ontwikkeling van een onbemande onderzeeër-drone, een nieuw type wapensysteem dat een kernbom kan dragen.
Het is naar verluidt ontworpen om een diepte van 1.000 meter te bereiken en – als de rapporten die door kernenergie worden aangedreven correct zijn – een theoretisch onbeperkt bereik heeft.
Volgens een Amerikaanse analyse zou het worden vervoerd aan boord van een conventionele onderzeeër en bewapend met twee-megaton kernkoppen die onder het oppervlak tot ontploffing kunnen worden gebracht.
Men denkt dat het bedoeld is als reactiewapen als Rusland als eerste wordt geraakt met een nucleaire lading.
Het kan niet alleen marinedoelen raken met conventionele kernkoppen, maar het kan ook worden gebruikt om kuststeden aan te vallen door het activeren van wat volgens rapporten een ‘radioactieve tsunami’ wordt genoemd wanneer het dicht bij de kust tot ontploffing komt.
Vladimir Poetin heeft ze beschreven als ‘stil, zeer wendbaar en [ze] hebben nauwelijks kwetsbaarheden die de vijand kan uitbuiten’.
Nucleair aangedreven kruisraket van Burevestnik
Rusland heeft geprobeerd een kruisraket te ontwikkelen met een theoretisch onbeperkt bereik omdat het zou worden aangedreven door een kernreactor.
Kruisraketten zijn ontworpen om op lage hoogte te vliegen om detectie te voorkomen en zeer nauwkeurige doelen te raken.
De Buresevestnik heeft een moeizame ontwikkeling doorgemaakt: een testvlucht met behulp van de kernmotor eindigde in een ramp toen deze explodeerde en ten minste vijf nucleaire wetenschappers omkwamen die waren gestuurd om hem te herstellen van de zee waar hij was neergestort.
Een Amerikaans rapport zei dat het een ‘uniek’ wapen zou zijn als de technische problemen konden worden overwonnen, maar het wapen lijkt nog in ontwikkeling te zijn.
Tijdens een ceremonie ter ere van de specialisten die bij de ontploffing van augustus 2019 zijn omgekomen, zei Poetin dat Rusland ‘dit wapen zeker zal perfectioneren, ongeacht wat dan ook’.
Kinzhal lucht gelanceerde ballistische raket
Het Kremlin heeft een ballistische raket ontwikkeld die een kernkop kan dragen die vanuit een vliegtuig kan worden gelanceerd.
Volgens de VS is het wapen een aangepaste versie van het Iskander-raketsysteem, een grondlanceerinrichting die al meer dan tien jaar in gebruik is en ontworpen is om te worden gemonteerd op een supersonische straaljager.
Het kortere bereik betekent dat het mogelijk is ontwikkeld om marinedoelen aan te vallen, maar, in tegenstelling tot andere wapens op de lijst, mogelijk al in Oekraïne is gebruikt.
Als het wordt bevestigd, zou het de eerste keer zijn dat een hypersonische raket – een raket die met vijf keer de snelheid van het geluid kan reizen – in oorlogsvoering wordt gebruikt.
De Khinzal kan worden uitgerust met een kernkop, maar droeg een conventionele bom toen Rusland zegt dat deze in Oekraïne werd gebruikt.
Vladimir Poetin heeft beweerd dat het in de lucht kan worden verplaatst en dat het tempo waarmee het wordt gelanceerd en reist is ontworpen om het te helpen bij het ontwijken van raketafweersystemen.
Tsirkon hypersonische kruisraket
De Tsirkon is een anti-schip hypersonische kruisraket die kan vliegen met negen keer de snelheid van het geluid en kan worden afgevuurd vanaf oppervlakteschepen of onderzeeërs.
Vladimir Poetin beweerde dat het een doel op 1000 km afstand kan raken en dat het ministerie van Defensie een landgebaseerde versie ontwikkelt.
Na te zijn gelanceerd door een boostermotor, bereikt het hoge snelheden door de lucht eromheen via een ‘scramjet’ aan te zuigen en vliegt zo snel door de atmosfeer dat de lucht ervoor in plasma verandert.
Dit is belangrijk omdat plasma radiogolven absorbeert, waardoor het moeilijk is voor raketdetectiesystemen om het te detecteren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten