Pallets of ammunition, weapons and other equipment bound for Ukraine are processed through the 436th Aerial Port Squadron during a foreign military sales mission at Dover Air Force Base, in Delaware, U.S. January 21, 2022. Picture taken January 21, 2022. U.S. Air Force/Mauricio Campino/Handout via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY - RC2S4S9AQ9Y4

De door het bedrijfsleven gedomineerde media (die ons in 2003 hebben voorgelogen met de “shock and awe”-aanval op Irak over niet-bestaande massavernietigingswapens) gebruiken nu weer dezelfde strategie om de oorlog te verkopen en het publiek te misleiden, meldt Finian Cunningham.

De Amerikaanse vredesactivist, documentairemaker en auteur Bruce Gagnon analyseert de huidige oorlog in Oekraïne met een kritisch totaalbeeld van de politieke en strategische context die in de westerse media zo jammerlijk – en opzettelijk – ontbreekt.

In het volgende interview wijst Gagnon erop dat de Russische militaire interventie in Oekraïne, die op 24 februari begon, alleen goed kan worden begrepen als zij wordt gezien als een reactie op acht jaar onophoudelijke militaire aanvallen van het door de NAVO gesteunde Kiev-regime tegen de etnisch Russische bevolking van de Donbass-regio. Bijna 14.000 mensen werden gedood door het door de NAVO gesteunde Kiev-regime en zijn Rusland-hatende nazi-regimenten. Waar waren de veroordelingen van westerse regeringen en media?

Zij zeggen dat de huidige uitbreiding van de oorlog in werkelijkheid slechts de frontlinie is in een grotere oorlog die door de Verenigde Staten en haar Europese NAVO-bondgenoten tegen Rusland wordt gevoerd. Het uiteindelijke doel is verandering van regime in Moskou. Dit doel is het bevredigen van Westerse bedrijfsbelangen en omvat ook het richten op China. Op deze wijze trachten de VS en hun imperialistische bondgenoten het ontstaan van een multipolaire wereld te dwarsbomen en de historische neergang van de westerse bedrijfsmacht te compenseren. Hij zegt: “China staat ook op de lijst van regimewisselaars van het Westen, en gezien het nieuwe economische en militaire pact tussen Rusland en China is het van essentieel belang eerst Rusland uit te schakelen alvorens achter China aan te gaan. De Verenigde Staten gebruiken Taiwan momenteel op soortgelijke wijze als zij Oekraïne hebben gebruikt als instrument van destabilisatie.

De uitkomst van de oorlog in Oekraïne is daarom van cruciaal belang. De VS en de NAVO willen deze oorlog voortzetten om Rusland te kannibaliseren, te vernietigen en te onderwerpen. Vandaar de roekeloze, criminele toestroom van wapens uit het NAVO-blok naar Oekraïne om elke politieke oplossing te dwarsbomen. Gagnon wijst er ook op dat de as VS-NAVO-Kiev waarschijnlijk zijn toevlucht zal nemen tot nog meer valse wreedheden om de informatieoorlog tegen Rusland te winnen – een oorlog die openlijk wordt gevoerd door de westerse zogenaamde nieuwsmedia onder het denkbeeldige en bedrieglijke mom van “journalistiek”.

Bruce Gagnon woont in Maine, Verenigde Staten van Amerika. Hij is de oprichter en coördinator van het Global Network Against Weapons & Nuclear Power in Space. Hij publiceert ook scherp commentaar op internationale ontwikkelingen op zijn blog Organising Notes. Gagnon is een Vietnam-oorlogsveteraan, heeft gewerkt als arbeidsrechtenactivist en heeft naar tientallen landen gereisd om openbare toespraken en seminars te houden voor vredes-, anti-oorlogs- en rechtvaardigheidsorganisaties.

Interview

VraagHet Amerikaanse Congres staat op het punt een Lend-Lease-wet goed te keuren waardoor de levering van wapens aan Oekraïne sterk zal toenemen, zogenaamd om het land te beschermen tegen “Russische agressie”. Dit komt op een moment dat Oekraïne en Rusland onderhandelingen voeren over een vredesregeling voor het conflict. Probeert Washington de onderhandelingspositie van Kiev te versterken of zijn de Verenigde Staten erop uit om de oorlog te verlengen?

Bruce Gagnon: Als we mogen afgaan op de studie van de Rand Corp uit 2019, getiteld “Overextending and Unbalancing Russia”, dan willen de VS en de NAVO duidelijk niet dat de onderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland slagen. Zij hebben er belang bij een etterende wond langs de Russische grens te creëren en Moskou te dwingen meer geld uit te geven aan het leger en de wederopbouw van de zwaar verwoeste Russisch-etnische regio Donbass in Oost-Oekraïne. De verwoesting van de Donbass is grotendeels te wijten aan beschietingen door het Oekraïense leger, die al meer dan acht jaar doorgaan sinds de door de VS georkestreerde staatsgreep in Kiev in 2014.

VraagBij de goedkeuring van de Lend-Lease-wet citeerde de Senaat van de VS beschuldigingen van volkerenmoord en de afslachting van burgers in de Oekraïense stad Bucha door Russische troepen als rechtvaardiging voor het toestaan van meer Amerikaanse wapens voor Oekraïne. Rusland ontkent de beschuldigingen categorisch, terwijl verscheidene onafhankelijke analisten erop wijzen dat de gruwelijke moorden een valse-vlagprovocatie waren, uitgevoerd door Oekraïense strijdkrachten om Rusland te beschuldigen. Wat vindt u van de berichtgeving in de westerse media over het bloedbad van Bucha?

Bruce Gagnon: Ik heb het verhaal over Bucha nauwkeurig bestudeerd en het is meer dan duidelijk dat dit weer een vals rapport was van de VS-NAVO-Oekraïne as. De tijdstippen wijzen erop dat dit zo was. Russische troepen verlieten Bucha op 30 maart. Op 31 maart bracht de burgemeester van Bucha een video uit waarin hij opgewonden en trots aankondigde dat de Russische troepen waren vertrokken. Op 1 april maakte een vrouwelijke afgevaardigde van de gemeenteraad van Bucha een soortgelijke video waarin zij de overwinning op de Russen verkondigde. Geen van deze stadsleiders had het over een bloedbad of lijken op straat, wat in die tijd meer dan voor de hand zou hebben gelegen. Op 2 april hebben de Oekraïense troepen de controle over Bucha heroverd. Op 3 april begonnen de westerse media te berichten over het vermeende bloedbad.

De VS, de NAVO en Oekraïne hebben herhaaldelijk geprobeerd te beweren dat Rusland burgers doodt, maar elk verhaal ontbeerde feitelijke basis. De laatste poging was de beschieting van Kramatorsk door het Oekraïense leger met een Tochka U-raket op 8 april. Tientallen burgers werden gedood en tot 100 gewond. De Oekraïense president Vladimir Zelensky was er snel bij om Rusland de schuld te geven, hoewel de Tochka-U-raket een verouderde technologie is die niet langer door Rusland wordt gebruikt, en er ruimschoots bewijs voorhanden is dat deze raket herhaaldelijk door het leger van het door de nazi’s geleide Kiev-regime is gebruikt om de Donbass-regio te beschieten.

Bovendien ligt Kramatorsk in de Russisch-etnische regio van Oost-Oekraïne, die Rusland tracht te bevrijden van het door de nazi’s geleide leger in Kiev. Het heeft geen zin dat Rusland zijn eigen volk doodt.

Ze zeggen dat elke crimineel een modus operandi (MO) heeft – een manier om zijn slechte gedrag te herhalen. Ik denk dat we gerust kunnen stellen dat Oekraïne deze oorlog aan het verliezen is en zijn toevlucht heeft genomen tot een modus operandi om de publieke opinie tegen Rusland op te zetten in de hoop dat de VS en de NAVO zich dan volledig aan de zijde van het Kievse regime zullen scharen. Oekraïne heeft dus feitelijke offensieve militaire operaties (waartoe het niet echt meer in staat is) vervangen door “valse vlag”-manifestaties als zijn voornaamste strategie om Rusland te denigreren en te verslaan.

VraagU zei dat de oorlog in Oekraïne niet alleen gaat over Oekraïne en Rusland, maar eerder een frontlinie is in een grotere confrontatie tussen het door de VS geleide NAVO-blok aan de ene kant en Rusland en China aan de andere kant. Wil je zeggen dat dit een oorlog bij volmacht is?

Bruce Gagnon: Het lijdt geen twijfel dat deze oorlog wordt gevoerd in naam van een grotere missie – een regimeverandering in Rusland, waarvan het Westen hoopt dat het Rusland zal kunnen opsplitsen in kleinere naties, zoals de VS-NAVO heeft gedaan met Joegoslavië na de aanval onder Amerikaanse leiding op Belgrado in 1999. Het is de bedoeling dat de westerse grondstoffenconcerns de controle krijgen over de enorme landmassa van Rusland en vooral over de enorme natuurlijke rijkdommen, waaronder aardgas, olie, hout, landbouwgrond en vitale mineraalafzettingen. Naarmate het Noordpoolijs smelt, zal het steeds meer mogelijk worden om onder de zee, die lange tijd door dikke ijslagen werd bedekt, naar offshorehulpbronnen te “boren”. Het is geen toeval dat op hetzelfde moment dat deze oorlog begon, de VS-NAVO een oorlogsspel genaamd “Cold Response” hield in het noorden van Noorwegen, dat grenst aan het Noordpoolgebied van Rusland.

Op een van zijn verwarde momenten verklaarde de Amerikaanse president Joe Biden onlangs in een toespraak in Warschau dat “Poetin moet gaan”. Ik ben er meer dan zeker van dat dit gedurende lange tijd een belangrijk agendapunt is geweest op vele vergaderingen van de Nationale Veiligheidsraad in Washington.

In de afgelopen 500 jaar is Rusland verschillende keren vanuit het Westen binnengevallen. De Polen kwamen over de Europese vlakte in 1605, gevolgd door de Zweden onder Karel XII in 1707, de Fransen onder Napoleon in 1812 en de Duitsers tweemaal, in de twee wereldoorlogen van 1914 en 1941. Elke 100 jaar maakt het Westen een opmars en faalt.

China staat ook op de lijst van regimewisselaars van het Westen, en gezien het nieuwe economische en militaire pact tussen Rusland en China is het van essentieel belang eerst Rusland uit te schakelen alvorens China aan te pakken. De Verenigde Staten gebruiken Taiwan momenteel als een instrument van destabilisatie, op soortgelijke wijze als Oekraïne.

Vraag: Rusland heeft gezegd dat het hoopt dat de oorlog in Oekraïne snel zal eindigen. Maar uit wat u zegt, blijkt dat er een reëel gevaar bestaat dat het conflict nog veel langer zal aanslepen vanwege de wapenleveranties aan Oekraïne door de VS, het VK en de NAVO. Is het deze verlenging van de oorlog die de berekeningen en het beleid van Washington en Londen beïnvloedt?

Bruce Gagnon: De gevestigde belangen binnen het militair-industrieel complex van de VS en de EU zullen enorme winsten maken als deze oorlog maanden of zelfs jaren kan worden verlengd. Ik denk dat dit de bedoeling is van Washington en Brussel. Door de NAVO-leden verouderd militair materieel te laten leveren aan Oekraïne, kunnen de westerse wapenfabrikanten zich levendig voorstellen dat deze wapenvoorraden worden vervangen door de nieuwste technologieën die “interoperabel” moeten zijn met de ruimtegebaseerde oorlogsvoering van het Pentagon. Na verloop van tijd, zal dit een enorme wereldwijde high-tech oorlogsmachine creëren. Vergeet niet dat de NAVO ook internationaal gaat en “partners” aanneemt in Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea, Japan en andere landen in Azië en de Stille Oceaan. In deze “missie-visie” zouden de VS verantwoordelijk zijn voor het “speerpunt” en zouden zij de NAVO-leden en partners voor alles laten betalen. De missie van de NAVO is uiteindelijk het afdwingen van onderwerping aan de eisen van het Westerse bedrijfsleven. Zij verklaren dat zij een “vredesverbond” zijn, maar hun geschiedenis is niets dan eindeloze oorlog.

VraagDenkt u dat de door de VS geleide confrontatie van de NAVO met Rusland een nog groter beeld oplevert? Dat wil zeggen, de grotere strijd is om de historische neergang van het door de VS gedomineerde westerse economische systeem te stoppen? Rusland en China hebben het ontstaan van een multipolaire wereld, gebaseerd op samenwerking en partnerschap, consequent omarmd. De Verenigde Staten lijken sterk gekant tegen deze visie en beweren dat Moskou en Peking een zogenaamde “op regels gebaseerde wereldorde” ondermijnen. Waarom verwerpt Washington een multipolaire visie? Wat is de Amerikaanse macht die unipolaire dominantie, loyaliteit of oorlog eist?

Bruce Gagnon: De VS en de NAVO zijn een onzekere en wanhopige militaire oorlogsmachine. Zij zijn de misdadigers van het door het Westen geleide globaliseringssyndicaat. Zij weten dat hun dagen geteld zijn als de dominerende Westerse imperiale machten die honderden jaren lang het grootste deel van de wereld hebben geregeerd.

Het doet me denken aan een dronken gokker die de dobbelstenen gooit – wetend dat hij alles verloren heeft, maar toch alles nog een laatste keer riskeert. Washington en de EU beseffen dat de opkomende multipolaire wereld niet te stoppen is – als je de bevolkingscijfers bij elkaar optelt, vormt deze opkomende vloed de overgrote meerderheid van de wereldbevolking. Dus de VS en de NAVO weten dat dit hun laatste kans is om de controle over de planeet te behouden. Washington-Londen-Parijs-Berlijn-Brussel willen totale macht en controle en zijn bereid om alle naties die hen in de weg staan te vernietigen.

China, Rusland, Iran, India en andere landen van het Zuiden begrijpen dit natuurlijk. Ze hebben lang genoeg geleden onder Amerikaanse en Europese overheersing. Zij zijn bezig deze multipolaire wereld te creëren – een “eerlijke wereldorde”, zoals een Russische leider het onlangs noemde, die niet wordt gecontroleerd door Wall Street, de Bank of England, het IMF en de Wereldbank. De vraag waarmee wij allen worden geconfronteerd is: zullen de VS en de NAVO bereid zijn deze drang om de controle te behouden over te dragen aan een derde wereld die dan misschien overgaat op kernenergie? De zogenaamde “pacifisten” die in de straten met Oekraïense vlaggen zwaaien zouden zich moeten afvragen of zij niet onbedoeld helpen om de dingen in deze verschrikkelijke richting te duwen.

VraagBent u het ermee eens dat de westerse nieuwsmedia in hun berichtgeving over de oorlog in Oekraïne en de aanloop daartoe, openlijker de functie van een propagandasysteem zijn gaan vervullen dat desinformatie van inlichtingendiensten verspreidt om het karakter van het conflict met Rusland te verdraaien?

Bruce Gagnon: De westerse media demoniseren Rusland en dragen bij tot de escalatie van deze oorlog. Nog maar enkele dagen geleden zette ik tijdens het autorijden NPR (National Public Radio) aan en hoorde een “correspondent” beweren dat Russische troepen jonge meisjes in Buka hadden verkracht.

Zijn we de historische hoorzittingen van 1975 van de Senaatscommissie over de controle van de media door de CIA vergeten? Deze hoorzittingen werden voorgezeten door Senator Frank Church (D-ID). In die tijd werd bekend dat 400 journalisten over de hele wereld nieuwsberichten leverden namens de CIA. Operatie Mockingbird werd het genoemd. Zoek het op internet op. Ik denk niet dat de video’s van die hoorzittingen al van YouTube zijn gehaald. Ik durf te wedden dat het zogenaamde “Bucha verkrachtingsverhaal” door het agentschap is geproduceerd.

Vorige week nog hoorden we uit een reportage van NBC-TV dat Amerikaanse inlichtingendiensten valse verhalen over Rusland verspreiden om Moskou ervan te weerhouden iets slechts te doen”. De door het bedrijfsleven gedomineerde media (die ons voor de gek hielden met de “Shock and Awe”-aanval op Irak in 2003, omdat er geen massavernietigingswapens bestonden) gebruiken nu weer dezelfde strategie om oorlog te verkopen en het publiek te misleiden. En gezien alle inspanningen van de sociale media, die in handen zijn van het bedrijfsleven, om alternatieve standpunten over de oorlog in Oekraïne te onderdrukken, is het duidelijk dat het belangrijkste doel is het publiek te hersenspoelen. Modus operandi – elk crimineel syndicaat heeft er een.

https://dissident.one/2022/04/22/31211/